Det har nu fått EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt att reagera. I ett brev till EU-kommissionen frågar han nu om kommissionen avser att vidta några åtgärder mot de medlemsländer som trots att de har kapacitet att hjälpa sjuka och skadade från Gaza säger nej. Till Dagens ETC säger Jonas Sjöstedt att bakgrunden till frågan är humanitär. Läget i Gaza är katastrofalt.
– Minst 10 000 palestinier på Gazaremsan behöver akut sjukvård. Många är skadade av israeliska bomber och granater, de är lemlästade och svårt traumatiserade. De här människorna behöver verkligen sjukvård.
Sverige kan ge vård och flera regioner har sagt att de har kapacitet, fortsätter han.
– Jag tycker det är självklart att vi ska lyssna på EU-kommissionens uppmaning och rädda människoliv. Dels är det de oerhörda krigsskadorna. Det är också så att Israel har förstört den bästa cancerkliniken i Gaza. Utrustningen är förstörd, bokstavligen. Mycket av sjukvården som fanns innan är inte längre existerande i Gaza. Man har bombat ett flertal kliniker och sjukhus. Barn har brännskador eller har blivit av med ben. Traumat förstärks av att inte få behandling.
– Jag skäms över Sverige, tillägger Jonas Sjöstedt.
Vad tänker du om att den svenska regeringen har valt en annan linje än EU-kommissionens, som just i fråga om medicinska evakueringar har varit väldigt tydlig?
– Jag tycker det är sorgligt. Det är som att palestinska liv inte har samma värde som andra människors. Att de bara blir en siffra. Jag är stolt och glad över att Sverige tagit emot skadade från Ukraina. Jag tycker det är lika självklart att vi ska ta emot skadade från Gaza. I bägge fallen handlar det om olagliga ockupationer.
Vården: Kapacitet finnes
Både civilsamhället och den politiska oppositionen har kritiserat den svenska regeringen, något Dagens ETC rapporterade om i helgen:
– Sverige bör vara engagerat i att bistå människor i nöd under humanitära katastrofer och konflikter. Vi har tagit emot svårt skadade från Ukraina och bör ha samma inställning när det gäller Gazakriget som en del av den samordnade europeiska insatser, sa Socialdemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli.
Det finns inslag av hyckleri här.
Jonas Sjöstedt betonar också det.
– Det finns inslag av hyckleri här. Lidandet i både Ukraina och Palestina är enormt och vi kan hjälpa. Det vet vi att vi kan. Flera andra länder gör det, som Norge, Spanien och Italien. Många länder ser att man kan göra en insats här.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har sagt att Sverige ska hjälpa Gazabor på andra sätt än genom att ta emot skadade och sjuka. Vad tänker du om det?
– Jag förstår inte det. Man har snarare agerat på motsatt sätt.
Förhoppningen är att Sverige ska ändra sig. Han sätter hopp på att den nya utrikesministern, tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard, visar ”lite mer mänsklighet i förhållande till palestinierna”, säger han.
– Sedan vill jag också att EU-kommissionen hjälper oss att sätta press på Sveriges regering för att göra mer.
Vill se vapenembargo
Han menar att EU-kommissionen hade kunnat agera slagkraftigare också i andra frågor.
– Det tog lång tid innan man efterfrågade en vapenvila. Jag önskar också att EU ska införa riktade handelssanktioner och ett totalt vapenembargo. EU är Israels största handelspartner och det skulle ha verklig effekt om man gjorde det, säger Jonas Sjöstedt.
Dagens ETC har tidigare rapporterat om medicinska evakueringar från Gaza. Behoven av sådana är enormt, men det är också ovanligt svårt att genomföra dem från Gaza givet hur intensiva striderna är och den militära kontrollen från den israeliska armén IDF, som gör att organisationers minsta rörelse övervakas och måste godkännas.