Kanske inte fem stjärnor, men tre. Det är Jonas Sjöstedts betyg till det italienska partiet Femstjärnerörelsen. EU-parlamentarikerns poängsättningen är påkallad efter att den kontroversiella, i Sjöstedts ord ”brokiga”, politiska organisationen gått med i samma grupp som Vänsterpartiet i Europaparlamentet.
– De har förändrats politiskt över tid, lyder den forna V-ledarens motivering att släppa in Femstjärnerörelsen.
– Den har de senaste åren rört sig väldigt tydligt vänsterut. Den sluter valsamarbeten med vänsterpartier lokalt och den uttrycker vänsterpolitik till stora delar – med vissa inslag av mer otraditionell vänsterpopulism.
Efter att ha varit grupplösa har nu Femstjärnerörelsen släppts in som provmedlemmar i sex månader. Provperioden har tillsatts som säkerhet just på grund av att rörelsen varit så föränderlig, förklarar Sjöstedt.
Nej till Ukrainavapen
Särskilt vaksam har Vänstergruppen varit gällande Femstjärnerörelsens bakgrund i fråga om stödet till Ukraina. De satt i regering med högerpopulistiska Lega 2018-2019. Senare gjorde de även gemensam sak med Lega och motsatte sig vapenleveranser till Ukraina. Det gör de fortfarande – liksom flera andra partier i Vänstergruppen – men de är enligt Jonas Sjöstedt tydligt på Ukrainas sida i Rysslands krig mot landet.
– Det viktiga för oss är att man entydigt tar ställning mot Ryssland illegala invasion av Ukraina, och det gör de, det är det ingen tvekan om. Men de har en mer pacifistisk hållning och pratar om att minska eskaleringen och prioritera diplomatiska initiativ. Det bedömer vi som naivt i ett läge då Ukraina skulle drabbas väldigt hårt av att inte få vapen.
En annan fråga är migrationspolitiken, där Femstjärnerörelsen var med och drev en mycket restriktiv hållning i regeringssamarbetet med Lega. På den punkten har partiet bytt hållning, säger Jonas Sjöstedt.
– De röstade mot migrationspakten i EU i våras, med samma argument som oss. Vi vet att de var sämre förr och att de har bättrat sig.
”Självkritiska över Legasamarbetet”
Klimatpolitiken, mänskliga rättigheter och Palestinafrågan är områden där Jonas Sjöstedt berömmer sitt nya samarbetsparti.
– Som jag ser det har Femstjärnerörelsen splittrats och högerdelen har lämnat rörelsen för några år sedan. Och idag är de väldigt självkritiska om sitt samarbete med Lega.
Och det är inte första gången som Femstjärnerörelsen ansöker om att få gå med i Vänstergruppen. Tidigare har partiet fått nej, men nu bedömer alltså gruppen att det är tillräckligt vänster för att få gå med på prov.
– Jag tycker att det är bra att Vänstergruppen växer i en tid då extremhögern är stark på europeisk nivå, kommenterar Jonas Sjöstedt.
Ungern kräver utlämning
Från Italien finns också Alleanza Verdi e Sinistra, AVS, representerade i Vänstergruppen. Jonas Sjöstedt förklarar att Vänsterpartiet står närmre AVS än Femstjärnerörelsen, och att det samarbetar med partiet på olika sätt separat från partigruppen.
Dagens ETC har tidigare skrivit om AVS i samband med dess EU-kandidat Ilaria Salis, den antifascistiska läraren från norditalienska Monza som fängslades i Ungern, men frigavs på grund av parlamentarisk immunitet efter att hon valts till EU.
– Jag pratade med henne för några timmar sedan, säger Jonas Sjöstedt, och berättar att hon framstått som en försiktig och eftertänksam person.
Nu kräver Ungern att Ilaria Salis utlämnas.
– Men vi ser ju inte Ungern som en rättsstat och det finns ju ingen möjlighet att hon får rättvis rättegång där, säger Jonas Sjöstedt.