Mitt under en rasande pandemi ligger en världsledare på intensiven, tio dagar efter att han meddelat att han smittats av coronaviruset. Betydelsen av att Storbritanniens 55-åriga ledare nu är allvarligt sjuk i covid-19 ska inte underskattas, speciellt inte i det läge som landet redan befinner sig i.
För vilket land som helst är det symboliskt stort om en ledare drabbas av allvarlig sjukdom. I Storbritannien pryder premiärministern självklart varje tidningsetta sedan det kom fram att han blivit sämre under dagen och flyttats till intensivvårdsavdelningen för att det enkelt och snabbt ska vara möjligt att ge honom respiratorvård om det skulle behövas. Det är också naturligt att folks oro kan bli större när personen som ska vara ytterst ansvarig för att landet klarar sig igenom coronakrisen själv behöver sjukhusvård.
Det dagliga arbetet fortgår, utrikesminister Dominic Raab tar över Boris Johnsons sysslor som han sedan tidigare har skött från karantänen i hemmet på Downing Street. Raab ställde själv upp när konservativa Tories skulle välja ny ledare i somras, men åkte ut i första omgången och stöttade sedan Johnsons ledarskapskampanj.
Konstruktivt samarbete
Coronakrisen drabbar just nu Storbritannien hårt, och oron för hur sjukvården NHS, som länge har varit central i landets politiska debatt, ska klara viruset är stor. Idag finns inte utrymme för någonting annat i debatten än hur landet ska klara av sin karantän och bekämpa viruset. Inte ens Keir Starmer, som i lördags utnämndes till ny Labourledare, har gått ut med hur han kommer att ändra partiets kurs. I stället har både han och Johnson twittrat om att de har haft ett positivt telefonsamtal och lägger stor vikt vid att samarbeta konstruktivt.
Det här är även första gången på fem år som det allmänna samtalet i Storbritannien inte alls handlar om brexit. Men ett av Boris Johnsons vallöften i december var att övergångsperioden, då Storbritannien får handla med andra EU-länder på samma villkor som tidigare, absolut inte skulle sträcka sig längre än till 31 december 2020. När nu förhandlingarna om ett nytt avtal med EU hamnar långt i bakgrunden är det ännu mer osäkert än vanligt vad som kommer hända med det brittiska utträdet ur EU. Å ena sidan finns här en chans att förlänga övergångsperioden eftersom förhandlingarna inte kan väntas pågå som vanligt. Om den brittiska regeringen å andra sidan väljer att hålla fast vid sin planerade tidsplan kan kombinationen coronakris och hård brexit slå extremt hårt mot vanliga människor i landet.
Fotnot: vid tidningens pressläggning var Boris Johnsons tillstånd oförändrat på intensivvårdavdelningen på St Thomas hospital i London.