Leslie, som arbetar som arkitekt, var 36 år när hon först hörde talas om äggfrysning.
– Jag tänkte att jag var frisk och hade gott om tid och tyckte att det var löjligt dyrt, minns hon.
Så gick åren med vänner, dejting och jobb i San Francisco. En vacker dag fyllde Leslie 40 och morgonen efter ringde försäkringsbolaget och föreslog ett fertilitetstest. Då hade Leslie haft pojkvän i 1,5 år. De hade talat om barn men levde i olika städer och kände sig inte redo.
Testet visade att Leslie ännu var fertil, men inte länge till.
– Jag hade vänner som blivit gravida när de var 41 och 44 så jag trodde det var lugnt, men läkarna var riktiga domedagsprofeter och fick det att låta som att jag missat min chans, berättar hon.
Kamrater i New York hade fryst sina ägg och var positiva så Leslie beslöt sig för att också ta steget. Försäkringen täckte inte ingreppet, som kostade 10 000 dollar (motsvarande 77 000 kronor) första rundan och 5 000 de nästkommande. Istället använde Leslie sparpengar och lånade en del från föräldrarna. Som förberedelse ingick en kurs där hon fick lära sig om allt ifrån konstgjord befruktning till att injicera sig själv med hormoner. Kursen tog tre månader, och själva perioden med hormoninjektioner skulle ha tagit två veckor, men för Leslie som svarade extra starkt gick det på mindre än en vecka.
– Det var riktigt tufft, injektionerna är inte trevliga och jag var översvämmad med hormoner, tio gånger den vanliga dosen. Jag brukade börja gråta när jag lagade mat på kvällen, det var som en enorm PMS.
”Ger mig en backup-plan”
Hon kunde varken träna eller ens springa till bussen för att inte skada äggstockarna som var uppsvällda. Till råga på allt så gjorde hennes kille slut två veckor innan hon påbörjade behandlingen, så stressen och sorgen påverkade äggproduktionen negativt. Första rundan lyckades läkarna bara skörda två ägg. Den andra rundan två månader senare fick hon ut ytterligare sex.
Trots att upplevelsen var tuff är Leslie ändå tacksam att hon gjort den.
– Det ger mig en backup-plan och jag slipper oroa mig så mycket, förklarar hon.
Sedan den nya frystekniken vitrifikation 2012 förklarades lika effektiv som att använda färska ägg vid konstgjord befruktning har fler kvinnor börjat frysa. Det märker fertilitetsläkaren Christo Zouves i Silicon Valley-orten San Matteo, där tallarna vajar på den soliga parkeringsplatsen framför Zouves fertilitetscenter, som invändigt pryds med smakfull japansk konst och varma toalettstolar. Zouves har jobbat i branschen i över 30 år och följt utvecklingen av både teknologi och kunder. Från början var patienterna barnlösa par. Idag är var femte patient en kvinna som vill frysa sina ägg, oftast av så kallade ”sociala skäl”.
– De vill stanna den biologiska klockan och ha möjlighet att välja att bli gravida när de själva är redo, säger Christo Zouves.
Allt vanligare bland yngre
Ofta handlar det om kvinnor mitt i karriären, men på senare tid har även yngre tjejer i 20-årsåldern som just tagit examen valt äggfrysning. Initiativet tas då av föräldrarna eller farföräldrarna, som inte sällan själva haft infertilitetsproblem och vill säkerställa chanserna till barnbarn. De betalar även för ingreppet.
– Det är väldigt bemyndigande för kvinnor att för första gången ha den här typen av kontroll, menar Christo Zouves, som tror att äggfrysning kommer att ”förändra dejtinglandskapet, när kvinnor kan känna sig mer fria och slippa tänka på sin dejt som en möjlig far till sina barn”.
Zouves center ingår i ett nybildat nätverk av fertilitetskliniker som etablerats på initiativ av nystartade företaget Eggbanxx. De vill vara en mellanhand mellan kliniker och patienter och erbjuder rabatterade äggfrysningsprogram.
Marknadsföringen är minst sagt innovativ: under vinjetten ”Smarta kvinnor fryser” bjuder Eggbanxx in till så kallade äggfrysningspartyn på bättre hotell i storstäder som New York och LA. Tanken är att kvinnor på ett avspänt vis ska erbjudas mer information om äggfrysning och kunna ställa frågor till en läkarpanel. Eggbanxx har även knutit ett finansinstitut till sig och erbjuder lån för ingreppet.
– Det är nästan som att betala av en telefonräkning, säger patientansvariga Kim Griffiths på Eggbanxx.
Kvaliteten sjunker med åldern
Hittills har 35–40 kvinnor genomgått programmet. Snittåldern är 36–38 år, men Kim hoppas att även yngre kvinnor ska visa intresse då kvaliteten på äggen sjunker ju äldre man blir, särskilt efter 35 års ålder. Kim Griffiths, som själv tampats med infertilitetsproblem rekommenderar kvinnor att åtminstone göra det initiala fertilitetstestet, som består av ett blodprov och ultraljud.
– Då vet man åtminstone hur lång tid man har på sig att få barn, om det handlar om fem månader eller fem år, säger hon.
Runt årsskiftet började såväl Facebook som Apple erbjuda sina anställda att betala för äggfrysning och -lagring för sina kvinnliga anställda.
– Vi fortsätter att utöka våra förmåner för kvinnor, med en utökad mammaledighet och äggfrysning och -lagring som en del av vårt stöd för infertilitetsbehandling, skriver Apple i ett pressmeddelande, och poängterar att de även bekostar adoptioner.
Paula, som jobbat på Apple i 14 år och slutade av familjeskäl, ser dock en fara i att kvinnor uppmuntras att skjuta på barnafödandet.
– På Apple är det alltid nästa stora grej som händer och då kan det hända att det blir för sent att skaffa barn i slutändan, säger hon.
Kan medföra komplikationer
Själv var Paula 43 när hon blev gravid. Att genomgå en graviditet i högre ålder kan även medföra komplikationer som diabetes och förhöjt blodtryck. I USA ligger den övre gränsen för graviditet genom konstgjord befruktning på 55 år. I Norge är siffran för tillfället 39 år om den konstgjorda befruktningen sker på statens bekostnad och 45 år på privat klinik. I många andra europeiska länder går gränsen vid klimakteriet.
I Stockholm ser lärarstudenten Magdalena Cecilia Forsberg, 30, risker med äggfrysning.
– Jag är rädd att det blir kutym inom en organisation att frysa ägg till senare i stället för att erbjuda vettiga lösningar till de som skaffar barn, säger hon, och menar att hon visst förstår värdet för enskilda kvinnor ”men så är det någon som tjänar pengar”.
Lena, 31, som är vd för ett IT-bolag i Norge, tycker däremot att möjligheten att frysa ägg är ”skitbra”.
– Det är stort, det ger möjlighet att göra helt andra satsningar i karriären och livet, och inte tänka att fan nu är jag 35 och måste ta ett beslut, säger Lena, som trots att hon hittills inte haft någon som helst önskan att skaffa barn ändå vill ha möjligheten att ändra sig i framtiden.
Tillbaka i San Francisco ville Leslie först vänta med graviditeten i två år, men utan en partner kan det ta längre tid. Hennes dröm är vara gift och ha två–tre barn, antingen egna eller adopterade.
Fotnot: Leslie heter egentligen något annat men vill vara anonym. Lena och Paula vill inte framträda med efternamn.