– Jag hade många långa, och bra, samtal. Vi behöver fler anständiga israeliska röster. Just nu är vi på väg åt fel håll, vi behöver en annan väg framåt – och ut ur den här katastrofen, säger Oren Yiftachel.
Oren Yiftachel är professor i politisk och juridisk geografi vid Ben-Gurion-universitetet i Negev och medgrundare till organisationen A land for all, som jobbar för en fredlig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina. Han har också varit chef för B’Tselem, som sedan grundandet 1989 sprider information om brott mot mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena.
”Nästa generations krigare”
Mycket av det som nu händer i Israel och Palestina saknar motstycke. Israels bombmatta över Gaza är en av de tyngsta någonsin, Hamas attentat den 7 oktober är den näst dödligaste terrorattacken någonsin. Det är bara 11 september-attentaten i USA 2001 som varit dödligare.
– Det Hamas gjorde var att offra folket i Gaza. Från båda sidor är våldet sällan tidigare skådat. Men våld kommer inte att lösa någonting. Att jämna Gaza med marken för att utrota Hamas kommer bara att skapa Hamas 2 och Hamas 3. De hemlösa barnen blir nästa generations krigare, säger han.
Men, säger Oren Yiftachel, den senaste tidens katastrofala utveckling skulle kunna vändas till en nystart och sätta punkt för den status quo som har gällt i flera decennier.
– Efter den 7 oktober har det varit en känsla av katastrof i Israel. Men det skulle kunna bli en möjlighet, säger Oren Yiftachel.
Tror inte på hård uppdelning
A Land for all är en organisation för både palestinier och israeler. Målet för A Land for all är att palestinier och israeler ska leva sida vid sida, i fred. Och inte i en stat, där alla får bo, eller i två separata stater – som man kom överens om i Oslo 1993.
– En konfederation är vägen framåt. Två entiteter som är självständiga men delar på marken och tar hand om den och all infrastruktur gemensamt.
Oren Yiftachel menar att det är det mest långsiktigt hållbara. Att palestinier och israeler delar på en stat tror inte Oren Yiftachel är realistiskt. Främst för att Israel inte skulle acceptera att förlora makten över sin stat. Två stater är inte heller rätt väg att gå, enligt honom.
Tvåstatslösningen har hunnit fylla 30 år och är illa anpassad utifrån dagens verklighet. Den skulle innebära mer uppdelning, byråkrati och komplikationer. Idag bor det två miljoner palestinier i Israel, och 700 000 israeler i Palestina, påpekar Oren Yiftachel.
Lösningen är att alla ser landet mellan floden och havet som sitt gemensamma område.
– Att dela upp marken i två stater skulle leda till att människor rycks upp från sina rötter och tvingas bort, både palestinier och israeler. Lösningen är att alla ser landet mellan floden och havet som sitt gemensamma område. Det är mer praktiskt än att göra en hård uppdelning, säger han.
Du verkar ha en ganska pragmatisk inställning till det här?
– Kanske lite, men det handlar mer om principer: mänskliga rättigheter och internationell lag. Om man inte ger människor sina rättigheter kommer de protestera. Om vi ger människor sina rättigheter är det ett stort steg mot fred. Nordirland hade många år av terror och nu ingenting. Apartheid fungerar inte någonstans i längden.
Efterlyser tuff kärlek
EU har sedan 1990-talet fortsatt att mer eller mindre halvhjärtat prata om en tvåstatslösning. Det har länge stått still i dessa diskussioner, och lösningen från 1993 har känts alltmer utopisk. Men i och med Hamas terrorattack och bomberna som fortsätter att falla över Gaza har samtalen om tvåstatslösningen återupptagits på EU-nivå.
Dagens ETC pratade nyligen med EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) som just kommit tillbaka från en resa i Israel och Palestina, där hon bland annat hade pratat med människor som sett och upplevt Hamas terror. Samtidigt avfyrades raketer från de sargade kibbutzerna – som slår ner i Gaza. Det var mörkt, sa en känslosam Carina Ohlsson, och betonade att det nu måste till en tvåstatslösning.
Oren Yiftachel blir inte imponerad när han får höra det.
– Förlåt mig om jag låter arg. Men EU har inte gjort någonting för en lösning! Man upprepar att man vill se en tvåstatslösning, Men det är EU som har skapat konflikten vi ser idag, framför allt länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland.
EU:s passivitet – som kanske delvis grundar sig i dåligt samvete och skam – har enligt honom banat väg för dagens katastrofala situation.
– Säg till era representanter att EU har en viktig roll att spela i det här. Men att det krävs tough love – USA är inte neutrala i det här, de kan inte medla. Men EU kan agera som en neutral part och driva på för en lösning, säger han.
Kampen om Jerusalem
En av de allra känsligaste frågorna är vem Jerusalem tillhör. När USA 2017, under Donald Trumps ledning, erkände Jerusalem som Israels huvudstad blev det ramaskri. Jerusalem är en historiskt viktig plats och helig både för kristna, judar och muslimer.
I en framtida konfederation ser Oren Yiftachel att palestinier och israeler måste dela på Jerusalem som huvudstad.
– Det är viktigt att betona det: Jerusalem behöver vara både Israels och Palestinas huvudstad.
Oren Yiftachel tror att kriget kommer att pågå i några månader till. Att fortsätta bomba ett så litet område som Gaza i all oändlighet är en omöjlighet. Över 70 procent av alla byggnader är redan förstörda. Mycket pekar mot att Israel i ett första steg kommer försöka ta kontroll över Gaza, men det kan inte vara en permanent lösning.
Ledningen både i Gaza – Hamas – och den israeliska regeringen måste bytas ut för att ge plats för någonting nytt. Netanyahus regering har misslyckats med att få tillbaka gisslan och gör sig under tiden skyldiga till mängder av krigsbrott i Gaza, Hamas är en terrororganisation som ”försöker sabotera alla fredliga vägar framåt”.
Under hela våren och sommaren 2023 var det stora demokratiprotester, efter att regeringen med Netanyahu i spetsen presenterat ett reformpaket som kraftigt inskränker högsta domstolens makt och därmed också demokratin, sett till hur det fungerar i Israel.
– Just nu är det extremister som strider. Men de flesta civila i Israel och Palestina vill ha en fredlig lösning, säger Oren Yiftachel.