Redan idag är åtta miljoner jemeniter beroende av akut bistånd för att överleva. Inom tre månader kan den siffran enligt FN ha stigit till 14 miljoner – eller halva Jemens befolkning.
– Det finns en uppenbar risk för massvält i Jemen, rapporterade FN:s ansvarige för humanitära förhållanden Mark Lowcock till säkerhetsrådet i förra veckan.
Efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul har saudiska övergrepp på andra ställen i världen fått en större uppmärksamhet. Hårdast kritik har riktats mot flyganfallen i Jemen som dödat tusentals civila på marknader, bröllop, begravningar och i skolbussar.
”Ekonomisk krigföring”
Nu uppger FN:s och olika hjälporganisationers experter att krigshandlingarna inte bara syftar till att sprida död och skräck bland befolkningen, utan även handlar om en form av medveten ekonomisk krigföring som riskerar att utsätta landet för en massvält av katastrofal omfattning.
– Jemen hotas av den värsta svälten i världen de senaste 100 åren om inte koalitionens flygangrepp stoppas, säger FN:s humanitära koordinator Lisa Grande till BBC.
En analys av Saudikoalitionens flygangrepp utförd av London School of Economics visar att angreppen på broar, fabriker, fiskebåtar och jordbruksmark ser ut att vara en del i ett medvetet försök att slå ut livsmedelsproduktionen och distributionen i Houthi-kontrollerade områden.
Under kronprins Muhammed bin Salman har den saudiska koalitionen och dess allierade i Jemen infört en rad ekonomiska åtgärder som riktas mot Houthi-rebellerna som kontrollerar norra landet där 80 procent av befolkningen bor. Det handlar om blockader och importrestriktioner men också icke utbetalda löner till en miljon offentligt anställda, utbetalningar som stoppades i samband med att Jemens centralbank med ett massivt ekonomiskt stöd från Saudi flyttade från den Houthi-kontrollerade huvudstaden Sana till koalitionens nya huvudstad Aden.
Dessutom har man låtit masstrycka nya sedlar, vilket lett till en okontrollerad inflation som gjort att ekonomin har kollapsat. Den ökade sedelmängden har gjort att varor blivit dubbelt så dyra och sparpengar förlorat halva sitt värde.
Under de senaste veckorna har takten i det ekonomiska sönderfallet i Jemen accelererat vilket gjort situationen akut.
Miljoner barn undernärda
Tecknen finns över allt i Jemen, rapporter visar att över två miljoner barn är allvarligt undernärda och att för över 400 000 av dem är tillståndet kritiskt. Under det kommande kvartalet räknar FN:s experter att antalet kommer att öka med mer än en fjärdedel.
I spåren av de inställda lönerna håller både sjukvården och utbildningssystemet på att falla samman. Läkare och lärare tvingas tigga för att få pengar till mat och sina egna familjers överlevnad. New York Times rapporterar om ett samhälle i upplösning.
Situationen i hela landet är kritisk. I Aslam, en fattig stad i nordväst som fått ta mot tusentals flyktingar från hamnstaden Hodeida, berättar läkaren Mekkia Mahdi för New York Times:
– Vi har ingen chans. Titta på barnen, de består bara av ben och skinn – inget kött. Vi förstår inte att mordet på Khashoggi får en enorm uppmärksamhet medan ingen bryr sig om att miljoner barn i Jemen lider och dör.
Kolerautbrott
Samtidigt utsätts Hodeida för allt hårdare angrepp från koalitionen. Det är genom Hodeida som den största delen av föda och medicin importeras till de norra delarna av landet och det är den enda hamn som fortfarande hålls av Houthi-rebellerna.
Förra helgen rapporterade FN och hjälporganisationer om hur en flygattack i Hodeida dödat 15 civila på väg från en lokal marknad och ett 20-tal skadades svårt. Bombningarna fördömdes enhälligt av utländska hjälporganisationer.
Koleraepidemin fortsätter också att skörda offer i Jemen, hittills har 1,1 miljoner människor drabbats vilket gör den till det värsta kolerautbrottet någonsin.
Djibouti – där flyktingar till och från Jemen möts
I den afrikanska hamnstaden Djibouti möts desperata flyktingar både på väg till och från Jemen. Fattiga afrikaner färdas till Jemen för sedan ta sig vidare till Saudiarabien och gulfstaterna för att söka arbete. Samtidigt flyr människor kriget i Jemen.
Avståndet mellan Djibouti och Jemen är bara några kilometer. Människosmugglare kör fullastade båtar i skytteltrafik mellan Afrika och Asien. Sundet är strategiskt mycket viktigt för oljetrafiken mellan de arabiska oljestaterna samt Iran och Europa.
FN:s flyktingorganisation UNHCR har upprättat ett stort flyktingläger för de jemenitiska flyktingarna. De afrikanska flyktingarna lämnas utan organiserat stöd.
Djibouti, som ligger i Adenviken, gränsar till Etiopien, Somaliland och Somalia och är en mycket viktig hamn för Etiopien som saknar tillgång till havet.
Landet Djibouti har bara 900 000 invånare varav två tredjedelar bor i huvudstaden med samma namn.
Djibouti är en gammal fransk koloni och har ett av världens hetaste klimat.