Jean-Luc Mélenchon: ”Putin kommer ställas till svars”
Bild: Daniel Cole/AP/TT
Dagens ETC
Jean-Luc Mélenchon är den enda vänsterkandidaten som utmanar Macron och Le Pen. Med runt 15 procent av väljarstödet är han i princip de franska vänsterväljarnas enda alternativ till makten.
Han vill omfördela samhällets resurser från de rikaste till arbetare och fattiga, införa fyra dagars arbetsvecka och sänka pensionsåldern från 62 till 60 år.
Han har också en relativiserande hållning till Ryssland och Syrien.
– Han har inte tid. All hans tid fram till valet går till att möta väljare.
Det säger Jean-Luc Mélenchons pressekreterare Coline Maigre till Dagens ETC.
– Den enda möjligheten är att fånga honom på språng, säger hon.
Jean-Luc Mélenchon är hela tiden i rörelse mellan tv-kanaler, möten och marscher. Idag ska han hålla tal under ”marschen för en sjätte republik” i Paris. Kampanjens slagord ”En ny värld är möjligt” är mer än förslagen om högre minimilön, högre pension vid lägre ålder och höjd förmögenhetsskatt. Jean-Luc Mélenchon vill skriva om den franska konstitutionen och ge presidenten mindre och folket större makt. Makten ska överföras genom att låta alla utlänningar – inte bara EU-medborgare – rösta i lokalvalen samt att medborgarinitiativ ska kunna presenteras i nationalförsamlingen och stora frågor ska tas upp till folkomröstning.
”Omfördela resurser”
Coline Maigre vinkar till sig Dagens ETC. Jean-Luc Mélenchon går från ett möte ett par hundra meter till sin transport och har precis svarat en fransk journalist om de viktigaste punkterna i sitt program. Han har påmint om att minimilönen ska höjas till 1 400 euro (cirka 14 000 kronor), att skolmaten ska vara avgiftsfri, att bränslepriset ska blockeras men att kollektivtrafiken ska vara gratis så länge krisen varar – om han blir vald till president.
Nu förstår alla helt plötsligt varför det är så viktigt att nationalisera energin
Kritikerna menar att det är tomma löften. Hur ska det finansieras?
– Jag vill påminna om att Frankrikes regering kunde hitta enorma pengar för att återhämta samhället under pandemin. Det handlar om att omfördela resurser, inte tillåta att de samlas hos några enstaka personer. Om man spenderar mycket pengar på folket så stannar inte pengarna i deras fickor. Folk spenderar sina pengar och låter dem cirkulera i samhället.
Jean-Luc Mélenchon sänker takten och utvecklar sitt svar.
– Jag vill frigöra oss från marknadens logik vilket inte innebär att jag vill nationalisera allt, som folk påstår om mig. Det måste finnas både en offentlig och en privat sektor. Däremot vill jag nationalisera basala saker som mediciner… och energi. Nu förstår alla helt plötsligt varför det är så viktigt att nationalisera energin, säger Jean-Luc Mélenchon.
”Väljer inte sida med USA”
Han går själv in på temat Ryssland. Efter Rysslands brutala invasion av Ukraina har Jean-Luc Mélenchon fått äta upp sin tidigare hållning till den ryska diktatorn. Han har uttalat sig positivt om annekteringen av Krim, enligt Rysslands version, och hållit linjen att USA:s och Natos agerande skulle ”få konsekvenser”. Bara dagar före invasionen twittrade han:
”Ryssland borde invadera Ukraina lika lite som USA borde annektera in Ukraina i Nato.”
Krigsbrott i Ukraina står jag inte neutral inför. Men mitt Frankrike väljer inte sida med USA heller.
Detta får han skarp kritik för, inte minst från de rivaliserande vänsterkandidaterna Anne Hidalgo och Yannick Jadot. Anne Hidalgo gick så långt att hon kallade honom ”diktatorernas medbrottsling”.
Den här bilden av dig är spridd i utlandet, att du relativiserar Putin genom att jämställa USA och Ryssland. Att du har gratulerat Ryssland för vad de gjorde i Syrien.
– Jag är trött på alla karikatyrer av mig. Det råder ingen tvekan om att Herr Putin är en angripare och ensam skyldig till det som nu sker. Det jag sa om Syrien har tagits ur sin kontext. Jag gladde mig åt två saker: att Daesh oskadliggjordes och att transportsträckor som användes mot mina vänner kurderna förstördes… Herr Putin idag är en brottsling som borde sluta drömma. Han kommer att ställas till svars för detta, säger Jean-Luc Mélenchon.
Sedan lägger han till det där han blir så kritiserad för:
– Krigsbrott i Ukraina står jag inte neutral inför. Men mitt Frankrike väljer inte sida med USA heller. De som attackerar mig idag hade själva inga problem med att inte fördöma statskuppen i Bolivia då det begav sig, till exempel. Min linje är den franska linjen, inte Rysslands eller USA:s.
Kritiserar ofta medierna
En man med örsnäcka ser till att kandidaten får fortsätta utan journalister. Jean-Luc Mélenchon höjer på armen och ler.
– Vi ses!
Kandidaten som vill ta Frankrike ur Nato fortsätter sin kampanj, i medial motvind.
Han är en av de kandidater som mest kritiserar journalistkåren. Under kriget i Syrien ansåg han att västerländska medier spred ”Nato-propaganda” när de fördömde Syrien. Samtidigt växer hans stöd bland väljarna.
Jean-Luc Mélenchons kärnväljarbas är framför allt arbetare, ungdomar och personer med invandrarbakgrund. En stor del av dessa, över hälften, skulle hellre rösta blankt eller på Marine Le Pen än att välja Emmanuel Macron, enligt en mätning för opinionsinstitutet Ifop.
”Låtsas inte att USA är änglar”
Ryan Dumais, 21, förstagångsväljare och aktiv i Mélenchons parti Det okuvade Frankrike, förklarar:
– Alla ser att Putin är psykopat, Mélenchon också. Skillnaden är att han inte låtsas som att USA till exempel alltid är änglar. Det begås fruktansvärda krigsbrott på andra håll i världen, det går inte att förneka, säger Ryan Dumais.
Han menar att Jean-Luc Mélenchon är den enda kandidaten som ser de som bor ”i kvarteren” – den undre medelklassen.
– Som min far. Han är arbetare och 58 år och är redan helt utsliten. Med Mélenchon får han pensionera sig om ett par år med Macron måste han arbeta tills kroppen går sönder, säger Ryan Dumais.
”Finns ingen annan kandidat”
Dessutom, menar Ryan Dumais, är Jean-Luc Mélenchon den enda som bryr sig om polisvåld.
– Han vill förbjuda repressiva metoder och återinföra närpolisen. Vi som lever i en verklighet där polisen stannar oss när vi är på väg till jobbet har ingen annan kandidat än Jean-Luc Mélenchon. Alla andra kandidater tycker att vi får skylla oss själva, säger Ryan Dumais.
De grupper han nämner utgör Jean-Luc Mélenchons kärnväljare. De är också de grupper där valdeltagandet traditionellt är som lägst.