BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nanae Takahashi tränar sex dagar i veckan och arbetar heltid med wrestling.
– Om jag stöter på ett problem så hittar jag alltid ett sätt att lösa det på. Wrestling har gjort mig till en starkare person, det är mitt liv.
Starka strereotyper
Kärleken till wrestling föddes redan när hon var fjorton år. Nanae Takahashi minns hur hon såg en match mellan två kvinnor på teve. Förloraren var tvungen att raka av sig håret.
– Men hon visade ingen skam alls. Hon till och med log. Jag var så imponerad.
Hon började sträckläsa hennes mammas wrestlingmagasin. På den tiden fanns det inget internet så det var inte enkelt att få tillgång till information. Kort därefter såg hon sin första livematch och hon bestämde sig där och då att hon också skulle bli en wrestler. Hon utövade ingen sport men nu plötsligt började hon springa och skrev snart in sig på ett känt gym. Efter ett års träning blev hon utvald i en audition för kvinnliga wrestlers och hoppade av gymnasiet.
– Jag ville använda all tid åt wrestlingen. Jag ville bli framgångsrik.
Nanae Takahashis mor har inspirerat henne till att bli den hon är. Mamman fick barn utan att vara gift vilket var väldigt ovanligt i 70-talets Japan och fortfarande är. Hon arbetade också vilket bara hälften av de japanska kvinnorna gjorde på den tiden. I dag jobbar drygt sextio procent av kvinnorna del- eller heltid. Resten är hemmafruar vilket är vanligare i städerna än på landet, enligt journalisten Yuki Fukazawa på den ansedda tidskriften Aera.
– Det finns fortfarande könsstereotyper som lever kvar i Japan. Som exempelvis den ”treåriga-myten”. Den innebär att mödrar alltid ska vara hemma med sina barn tills de är tre år gamla. Andra saker som hindrar kvinnor från att vara en del av arbetslivet är den machoarbetskultur som finns. Som heltidsarbetande är det mycket vanligt att arbeta övertid eller tvingas byta arbetsplats. Det är svårt att göra när du har ett barn och då väljer många kvinnor att sluta jobba.
Nanae Takahashi är 37 år, fortfarande singel och har inga barn. Hon skulle vilja ha familj en dag men tänker inte ge upp sitt jobb om det skulle hända. Fem år yngre kollegan Natsumi Mizushima tror inte att hon kommer att gifta sig. Hon ser en risk med att man och barn hindrar henne från att leva det livet hon har i dag. Hon beskriver sin egen mor som väldigt konservativ och som bryr sig om vad folk tycker och tänker.
– En typisk japansk kvinna står alltid bakom sin pojkvän eller make. Hon håller alltid med om allt han säger och beundrar honom. Hon vill inte bygga muskler eller få något sår i ansiktet. Hon ska vara söt och nätt, säger Natsumi Mizushima vars vältränade armar är prydda med tatueringar föreställande en gråtande kvinna, ett timglas och en fågel. I officiella sammanhang döljer hon tatueringarna eftersom det fortfarande är tabu i landet.
– Jag vill visa att det finns ett alternativt sätt att leva på.
Natsumi Mizushima började med wrestling när hon var sexton år. Hon trodde först inte att hennes 152 centimeter skulle räcka till men efter att hon sett wrestlingstjärnan Momoe Nakanishi fajtas ändrade hon sig.
– Hon var liten som jag men mycket stark. Jag bestämde mig för att bli som henne.
Ger mental styrka
Träningstimmarna och tävlingarna har hjälpt henne att bli starkare både fysiskt och mentalt.
– Jag var alltid rädd att visa vad jag kände och tyckte när jag var yngre. Men wrestlingen har lärt mig att det är ett tecken på styrka att uttrycka sig. Du behöver inte alltid visa att du är cool och stark. Ibland blir du nedslagen.
Den japanska varianten av wrestling som Natsumi Mizushima och hennes kollegor sysslar med är först och främst en sport och är mer teknisk än vad som visas i de koreograferade matcherna från det amerikanska underhållningsföretaget World Wrestling Entertainment, WWE och Total Nonstop Action Wrestling, TNA. Men självklart vävs underhållning in även här, enligt Yoshiyuki Nakamura med 28 års erfarenhet av branschen och som driver det japanska företaget Pro Wrestling Zero1. Han beräknar att det finns cirka hundra kvinnliga professionella wrestlers i Japan. För drygt tio år sedan låg siffran på femtio stycken.
Wrestlingstjärnorna Nanae Takahashi och Natsumi Mizushima hoppas på att fler får upp ögonen för wrestling. De tror att wrestling kan hjälpa kvinnor att frigöra sig från stereotypa könsroller. De får medhåll från forskarhåll.
– Jag tror absolut att de kan ha en inspirerande effekt. De här kvinnorna är sin egen chef och har kontroll över sin egen arbetstid och kreativitet. Och som wrestlers får de möjlighet att resa mycket och möta nya kulturer, säger Anne McKnight, professor vid Shirayuri Women’s University i Tokyo.