Allt fler japaner är positivt inställda till samkönade äktenskap men regeringen står fast vid att det ska vara förbjudet. Ett ställningstagande som nekar miljontals homosexuella rättigheter och skydd.
Dagens ETC har pratat med ett homosexuellt par som via sociala medier kämpar för ett mer inkluderande Japan.
Jakob Wesslund
I höstas gjorde Kouhei Katsuyama och Kaneshige Hirata något som generationer av homosexuella par i Japan endast vågat drömma om. Omgivna av vänner i en festlokal i stadsdelen Aoyama i Tokyo, iklädda sina finaste kostymer och med blommor i hand sa de ja till varandra och angav ett löfte om livslång kärlek.
– Jag var riktigt nervös den dagen, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få bjuda in till mitt eget bröllop. Jag grät av lycka när jag såg hur alla log mot oss, berättar Kouhei Katsuyama för Dagens ETC.
Men det var bara där, inom festlokalens fyra väggar, som deras äktenskap erkändes. I övriga samhället betraktas de inte som äkta makar eftersom samkönade äktenskap fortfarande är förbjudet enligt japansk lag. En verklighet paret var väl medvetna om och det var med viss tvekan de bjöd in till bröllopsfirande efter uppmuntran från vänner och följare i sociala medier.
– Då vi inte kan gifta oss juridiskt ville jag först inte genomföra bröllopet. Även om mina vänner skulle gratulera mig skulle det kännas tomt. Men jag ändrade mig då jag med bröllopet ville visa unga homosexuella personer att man kan bli lycklig, att vi har rätt att vara här, säger Kouhei Katsuyama.
Dolde sin relation
Vägen till bröllopet har dock varit lång. Kouhei Katsuyama och Kaneshige Hirata träffades via en dejtingapp 2011, det sa klick direkt men det dröjde nästan tio år innan de kom ut som par. I deras tidigare jobb som polis respektive brandman i Kyoto ansågs homosexuella inte passa i yrkesrollen och de var tvungna att dölja sin relation. De vågade inte heller vara skrivna på samma adress av rädsla att bli upptäckta – och Kouhei Katsuyama har ännu inte kommit ut inför sin familj.
– Om någon får reda på att du är gay utsätts du direkt för diskriminering, jag vill inte att min familj ska uppleva det så jag har inte sagt till dem att jag är gay. Att dölja vår relation blev en otrolig stress som till slut ledde till att jag blev sjuk. Vi var trötta på att inte kunna visa våra sanna jag, berättar han.
Situationen kändes ohållbar och i mars 2021 sade de upp sig från sina respektive jobb, ett beslut som blev starten på deras nya liv som influerare. Kort efter att de slutat sina tidigare arbeten startade de den gemensamma Youtubekanalen Kane and Kotfe, där de öppet berättar om sitt vardagsliv och sina erfarenheter av att leva som hbtq-personer i Japan. Kanalen har vuxit snabbt och har just nu över 5 000 aktiva följare. Även på Instagram har de fått en stor följarskara både inom Japan och internationellt. Ambitionen är att skapa en större medvetenhet om hbtq-frågor och ge tittarna information de själva aldrig fick i skolan.
– Jag vill visa vår vardag, hur vi lever ett lyckligt liv tillsammans och att det inte är något konstigt, säger Kaneshige Hirata.
– Det finns en föreställning i Japan om att hbtq-personer är speciella. Vi har blivit kontaktade av cis-personer som trott att hbtq bara handlar om dragqueens och inte om ett ”vanligt” par som oss. Jag vill få dem att tänka ”De är ju vanliga människor så varför får de inte gifta sig?” Vi vill inte ha ett Japan där hbtq-personer och särskilt unga, precis som jag, inte vågar komma ut inför sina familjer. Jag hoppas våra videor kan ändra på det, fyller Kouhei Katsuyama i.
Han berättar att flera hbtq-personer har kontaktat dem då de känt sig sedda genom deras videor.
– Jag minns speciellt ett meddelande från en tjej som gick i högstadiet. Hon skrev att hon kände att hon inte hade något att leva för men att hon hittade ny styrka när hon hört vår berättelse. Sådana stunder känns det bra att vi gör det här.
Begränsade rättigheter
Kouhei Katsuyamas och Kaneshige Hiratas historia liknar många andras i ett Japan där rättigheterna för hbtq-personer är begränsade. Samkönade par i landet kan inte göra vardagliga saker som straighta, gifta par tar för givna, till exempel att följa med sin partner vid ett sjukhusbesök eller att dela på vårdnaden av eventuella barn. Flera av dessa rättigheter är direkt knutna till giftermålet, något som enligt den japanska konstitutionen endast kan ingås av en man och en kvinna. Det är en uppfattning som har ett starkt stöd hos den japanska regeringen och av flera domstolar. Senast i november, bara en dryg vecka efter Kouhei Katsuyamas och Kaneshige Hiratas bröllop, slog en domstol i Tokyo fast att samkönade äktenskap bryter mot konstitutionen och en domstol i Osaka gav likande besked i somras. För Kouhei Katsuyama och Kaneshige Hirata är en legalisering av samkönade äktenskap det enskilt viktigaste steget mot acceptans.
– Det skulle göra det lättare att leva, jag tror diskrimineringen mot samkönade par skulle minska och att fler personer skulle våga komma ut. Det är ett viktigt steg för att visa att det är självklart att en familj kan bestå av två personer av samma kön, säger Kaneshige Hirata.
Majoriteten japaner positiva
På senare år har ändå vissa framsteg, som tyder på en större medvetenhet kring problemen, gjorts i Japan. Domstolen i Tokyo konstaterar i sitt domslut från november att samkönade familjers mänskliga rättigheter kränks då de saknar legalt skydd och flera opinionsundersökningar som genomförts de senaste åren visar att en majoritet av den japanska befolkningen är positiv till samkönade äktenskap. Sedan 2015 utfärdar även lokala myndigheter så kallade partnerskapscertifikat för att erkänna samkönade relationer. Certifikatet ger samkönade par rätt att hyra en bostad tillsammans, men gäller endast i den stadsdel där det har utfärdats i – och endast nio av landets 47 prefekturer har implementerat systemet.
På nationell nivå har än så länge inga förslag på en lagändring lagts fram, något som till stor del beror på ett starkt motstånd från det konservativa regeringspartiet Jimin-to (på svenska Liberaldemokratiska partiet), lett av premiärminister Fumio Kishida. En majoritet av partiets medlemmar utgörs av äldre män som vill bevara rådande familjeroller där mannen jobbar och kvinnan stannar hemma och tar hand om familjen – strukturer som skulle skakas om man accepterade samkönade relationer.
– Så länge Jimin-to fortsätter vinna val kommer det gå långsamt, det är ett problem, säger Kaneshige Hirata.
Hopp om framtiden
Ett annat problem är den starka kultur av konflikträdsla som präglar det japanska samhället. Även om många japaner är positivt inställda till samkönade äktenskap är det få som vågar ta strid för hbtq-personers rättigheter. Kouhei Katsuyama och Kaneshige Hirata hoppas att de med sina videor kan bidra till att bryta stigmat. Trots att en legalisering inte verkar inom räckhåll just nu tror paret att deras och andras samkönade äktenskap en dag kommer erkännas.
– Jag vill tro att Japan kan förändras. Att nästa generation kan växa upp i ett annat samhälle, säger Kouhei Katsuyama.