Nu anser den före detta socialdemokratiska utrikesministern och diplomaten Jan Eliasson att Sverige ska sluta försöka blidka den turkiska regeringen för att den ska godkänna ett svenskt Nato medlemskap. Att fortsätta diskutera med dem är inte fruktbart. Istället bör Nato och dess medlemsstater med USA i spetsen vara de som tar diskussionen med president Erdogan.
– Det är allvarliga frågor och vi bör inte dra in bilaterala tvistefrågor som en del av här den förhandlingen.
Problemet är att Turkiet får möjlighet att driva krav som inte har med Natos uppgifter att göra, utan främst handlar om utlämning av oppositionella, menar Jan Eliasson.
– Vi måste stå fast vid svensk lagstiftning och svenska principer och låta domstolarna och Migrationsverket avgöra de frågorna, säger han.
Vem bär ansvaret för att det blivit en förhandling som utspelar sig på det här sättet?
– Jag vill inte gå in på ansvarsfördelning, jag bara konstaterar att en sådan här situation löses bäst av de starkaste aktörerna i Nato. Turkiet har intresse av goda relationer med USA.
Det var den socialdemokratiska regeringen som i juni tecknade det avtal med Nato och Turkiet som Erdogan och hans regering lutar sig mot när de säger att Sverige inte gjort tillräckligt för att Turkiet ska kunna godkänna Sverige som medlem i Nato. Men Jan Eliasson vill inte säga att det var ett misstag att ingå avtalet med Turkiet.
– Jag vill inte säga det. Jag var utrikesminister själv och vet vilka situationer man kan komma i.
Alltså bör den svenska regeringen nu fokusera på att få USA att öka sina ansträngningar att övertyga Turkiet, enligt Jan Eliasson. Han understryker att Sverige ska hålla fast vid
sin utrikespolitik och står upp för demokrati och mänskliga rättigheter när Turkiet fängslar oppositionella och attackerar kurder i Syrien och Irak.
– Vi har haft långa relationer med kurderna, jag har själv som utrikesminister arbetat med kurdiska grupper. Vi ska hysa tacksamhet när det gäller vad kurdiska organisationer gjorde för att bekämpa IS.
Is i magen
Det gäller också för den svenska regeringen att ha is i magen och se tiden an, enligt Jan Eliasson. I maj väntas presidentval och Erdogan använder kraven på Sverige för att mobilisera väljare.
– Det kanske bara att erkänna att det också är en inrikespolitisk fråga i Turkiet och att man antagligen behöver avvakta den inrikespolitiska utvecklingen och under tiden ta det lugnt.
Samtidigt finns det fler skäl för Turkiet att förhala ett svenskt och finskt Natomedlemskap, enligt Jan Eliasson. Inte minst relationerna till Ryssland.
– Turkiet har ett intresse av att behålla en förhandlingssituation i förhållande till Ryssland.
Bör Sverige i något läge ompröva sin Natoansökan?
– Nej. Jag utgår från att övriga Natoländer inser värdet av vårt medlemskap för säkerheten i Europa. Det är inte bara Sveriges och Finlands intresse, det är också de baltiska staternas, Polens och Tysklands intresse.
Dagens ETC har utan framgång sökt försvarsminister Pål Jonson.