Sverige är inte det enda landet där privatisering av äldreomsorgen varit kontroversiell. Franskägda Orpea, Europas näst största omsorgsföretag, har under den senaste tiden drabbats av en rad allvarliga skandaler. Det började egentligen 2012, när Orpea i Frankrike avslöjades med att ha infiltrerat personal från ett säkerhetsbolag för att spionera på fackliga aktiviteter och registrera andra uppgifter om de anställda. En av infiltratörerna lyckades till och med själv bli vald som ombud.
Tidigare i år skildrade sedan reportageboken Les Fossoyeurs (”Dödgrävarna”) hur företaget reserverat bättre behandling för äldre släktingar till lokalpolitiker och andra inflytelserika personer, medan de vanliga vårdtagarna bland annat haft ransonerad mat. Standarden var att bara byta blöjor en gång om dagen och bandage en gång i veckan.
Efter bokens publicering gjorde franska myndigheter en husrannsakan på företagets huvudkontor och bekräftade många uppgifter, vilket bland annat resulterade i böter på 65 000 euro för en 84-årig kvinnas död med dubbel höftfraktur, som företaget varken upptäckte eller kunde förklara hur den uppstått.
I maj avslöjade sedan journalistkollektivet Investigate Europe att Orpea använt brevlådeföretag i Luxemburg inte bara för undvika skatt i flera länder, utan också för att dölja vad som verkar vara mutor på 700 000 euro i utbyte mot tillstånd för ett vårdhem. Under sommaren försökte företaget mildra kritiken genom att beställa en extern revision, som kritiserade ”problem i incentivstrukturen” men tillbakavisade de allvarligare anklagelserna.
I Spanien blev det också stor uppmärksamhet när tiotals äldre dog på kort tid på flera Orpea-vårdhem i Madrid under pandemin. En stor del av personalen på ett av vårdhemmen sade upp sig i protest, medan personalen på ett annat vårdhem cirkulerade ett ”rop på hjälp” i media, som redogjorde för hur skyddsutrustning och smittskyddsrutiner saknades och även anklagade företaget för att hota kritiker. Webbtidningen Info Libre uppdagade att 79 procent av alla som dog i covid-19 på deras vårdhem gjorde så utan att ha fått någon sjukhusvård. Totalt var covid-dödligheten runt 50 procent högre på deras anläggningar än genomsnittet för ålderdomshem. Den spanska åklagarmyndigheten undersöker flera av fallen, med ”vållande till annans död” som en av de tänkbara rubriceringarna.