Regeringskontrollerade medier i Turkiet plockade upp historien och beskrev det som att Emrullah Gülüsken blivit utsatt för diskriminering. När dottern bönföll om hjälp svarade hälsoministern Fahrettin Koca på Twitter, att regeringen hade hört henne. Snart publicerade medierna bilder på ambulansplanet och ordern om att skicka det till Sverige sägs ha kommit från president Recep Tayyip Erdogan själv.
Kallade det ”politisk show”
Hyllningarna av Erdogan som en handlingskraftig och omtänksam landsfader lät inte vänta på sig. Men den turkiska journalisten Seda Sanlier, som bor i Halmstad, kritiserade räddningsaktionen för att vara blott en ”politisk show” när hon intervjuades av en oberoende tv-kanal i hemlandet.
– Jag sa att svenska myndigheter följer en strategi, inte alla patienter ligger på sjukhus. Det råder solidaritet och jag har inte hört något om etnisk diskriminering, utan alla patienter behandlas lika i Sverige, berättar hon för Dagens ETC.
Seda Sanlier sa också i tv-intervjun att Emrullah Gülüsken själv har bilder på president Erdogan och hans parti AKP i sina sociala medier, och att det lär betyda att han står regeringens politiska tankar nära.
Med andra ord lär en turkisk regeringskritiker i Sverige inte ha fått samma specialbehandling och egen flygeskort, som en regeringsanhängare fick. Det fick Erdogans fotfolk i medie- och bloggvärlden att se rött.
– Jag utsattes för en lynchkampanj i regeringens medier och i sociala medier. Det var många fula ord om mig, där de skrev att jag är en hora och en terrorist. De undrade hur jag tror att jag ska kunna komma tillbaka till Turkiet nu, säger Seda Sanlier.
Rädd för att attackeras
Man skrev även ut hennes hemadress i Halmstad, med detaljerade uppgifter om vilken våning hon bor på och vilken lägenhetsdörr som är hennes. Andra skrev om hennes privatliv, om hur hon lever som sambo med en känd turkisk vänsterskribent som skriver kritiskt om Erdogan. Sedan dess har hon mottagit ett flertal hot.
Det finns anledning att känna oro över detta, menar Seda Sanlier, eftersom ett flertal turkiska oppositionella har attackerats i europeiska länder efter att de pekats ut som fiender i regeringsvänliga kanaler.
– De pekade ut mig och hotade mig. Jag har blivit lite rädd för dem nu.
Propagandan får genomslag
Turkiet har högst antal bekräftat smittade av coronaviruset utanför Europa och USA. Över 120 000 människor har smittats och i söndags hade 3 397 människor avlidit till följd av viruset – enligt officiella siffror. Både regeringskritiker och landets läkarförbund menar att det finns ett stort mörkertal.
Enligt den turkiska regeringen anlände coronaviruset till landet så sent som under den andra veckan i mars. Kritiker påpekade då att Atatürkflygplatsen i Istanbul är en av världens mest trafikerade flygplatser. Sannolikheten var stor för att viruset redan fanns på plats tidigare. Fast när exempelvis den amerikanska delstaten Maryland i början av mars meddelade att de hade fått ett nytt coronafall, en person som smittats under en mellanlandning i Istanbul, avfärdade den turkiska hälsoministern att det kan ha gått till så. Turkiet var ju helt virusfritt!
Att erkänna något annat hade varit att tvingas rucka på propagandabilden av att allt är bra och under kontroll med Erdogan vid rodret. Målet nu är att förstärka denna bild ytterligare. Exempelvis genom ”räddningsaktioner” som den i Sverige, som ska framställa Erdogan som en nationens och folkets beskyddare. Att döma av hur folk talade i dagar efteråt, har den här nationalistisk-populistiska retoriken också gått hem hos många människor, berättar Seda Sanlier.
– Folk har sagt att Erdogan är en hjälte och han har stor makt som kan skicka hjälp till människor i andra länder. Flera av mina vänner hemma har också frågat vad som händer i Sverige, varför vi inte får vård här. Men jag säger att det inte stämmer vad regeringens medier säger.
Kampanj med konkret prislapp
Efterspelet till ”räddningsaktionen” i Eslöv visar hur nationalistiska populister som Erdogan kan utnyttja coronapandemin för att behålla, eller till och med utöka sin popularitet. Det visar också hur Erdogans system – som redan fängslar flest antal journalister i världen – attackerar och hotar kritiska journalister som lever utanför hemlandet.
Sällan har det väl också varit lika enkelt att sätta en prislapp på vad sådan här propaganda faktiskt kostar. Turkiska medier har själva återpublicerat uppgifter från Emrullah Gülüskens dotter, som efter att hon initialt varit i kontakt med den turkiska ambassaden i Sverige uppgav att det skulle kosta 260 000 kronor att flyga hem pappan med ambulansflyg. När landets hälsominister besvarade hennes tweets, klargjorde han att regeringen skulle ta hand om hela saken.
– Det kostade alltså 260 000 kronor att skicka ambulansflyget. Erdogan hjälper en man som bor i Sverige, men samtidigt är det många människor som i Turkiet som fortfarande inte fått något skydd, säger Seda Sanlier.