– Jag tog av mina pensionsbesparingar och använde mina kreditkort för att kunna vara hemma. Det var ett hårt slag ekonomiskt, förklarar hon och lägger till att hon ovanpå inkomstbortfallet, trots sjukförsäkring, har obetalda räkningar för förlossningen på drygt 10 000 kronor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Eftersom Diana Limongis arbetsplats har fler än 50 anställda så måste de följa den federala lagen Family and Medical Leave Act (FMLA), som innebär upp till tolv veckors obetald ledighet för att vara hemma med barn eller för vård av anhörig. Arbetsgivaren gav henne dessutom en extra månad “anknytningsledighet”.
Eftersom Diana Limongi har ett kontorsjobb får hon inte någon betald ledighet – men det hade hon fått om hon varit professor eller haft en högre administrativ tjänst. Så ser det ut på många företag.
– Föräldraledighet ses som en extra förmån för anställda på högre positioner, till och med på universitetet, säger Diana Limongi.
“En förmån för eliten”, kallar organisationen PL+US det på sin webbsida och slår fast att bara sex procent av USA:s låginkomsttagare har tillgång till betald ledighet. USA är tillsammans med Papua Nya Guinea det enda land som inte lagstadgat om någon slags betald föräldraledighet.
Hade dottern Sophia kommit till världen 2018 i stället så hade Diana Limongis och makens situationen varit en annan. Då börjar delstaten New York erbjuda “paid family leave” för föräldrar oavsett kön och även här innefattas vård av anhörig. Det första året ges 50 procent av lönen i åtta veckor upp till en viss inkomst, år 2021 ska det vara utökat till 67 procent och tolv veckor. Finansiering ska ske genom en liten höjning av inkomstskatt och arbetsgivaravgift.
– Jag tycker att det är jättebra att det blir en lagstiftning i New York. Samtidigt så är inte tre månader tillräckligt. Det finns hur mycket forskning som helst – WHO rekommenderar till exempel att man ammar i sex månader – men ingen lyssnar. I min drömvärld skulle kvinnor få minst sex månader och män kan få lika mycket. Tre månader är definitivt för lite för kvinnor.
En del i Trumps valrörelse
Under valrörelsen pratade Donald Trump om betald mammaledighet och nu finns ett förslag från Vita huset på sex veckor ledigt för föräldrar oavsett kön.
Få tror att den republikanska kongressen kommer att släppa igenom planen. Många organisationer som jobbar med frågan anser dessutom att finansieringsplanen, genom delstaternas arbetslöshetskassor, inte är realistisk.
– Sex veckor är ett skämt, lägger Diana Limongi till.
Hennes make är egenföretagare och jobbar just nu en del hemifrån samtidigt som han är hemma med dottern. När parets första barn föddes var han anställd och tog bara ut de två veckors ledighet som arbetsgivaren erbjöd.
Diana Limongi visar en bild på lilla Sophia och en instagrampost där hennes make skrivit hur värdefullt han tycker att det är att kunna vara hemma med dottern.
– Han önskar verkligen att han kunnat vara det även med vår son.
Fick nobben av arbetsgivaren
Tvåbarnsmamman Alessandra, som inte vill framkomma med efternamn, har inget jobb att återvända till. När hennes andra barn föddes i december sa hon upp sig från jobbet som säljare av finansiella tjänster eftersom sex veckor obetald ledighet var det enda hennes jobb erbjöd.
– Vårt dagis tar inte ens emot barn som är mindre än åtta veckor, förklarar hon på telefon från sitt hem i Westchester norr om New York.
Redan när Alessandra var gravid med sitt första barn försökte hon få åtta veckors obetald ledighet men arbetsgivaren sa nej, de skulle bara garantera hennes tjänst i sex veckor. Företaget hade ingen skyldighet att ge henne de tolv veckor obetalt som FMLA ger eftersom de har färre än 50 anställda. Några möjligheter att gå ner i tid eller jobba hemifrån gavs inte heller.
– Min arbetsgivare behandlade både situationen och mig dåligt, och de talade hela tiden om för mig hur lyckligt lottad jag var eftersom de var så flexibla. Det blev ständigt passivt-aggressiva, obekväma samtal, säger hon och lägger till att hon har vänner som på andra arbetsplatser fått tolv veckors betald ledighet och “fantastiska villkor”.
300 000 kronor per år
Hon letar jobb men med en årskostnad för barnomsorg på 300 000 kronor måste lönen vara ganska hög för att familjen inte ska förlora på att hon jobbar.
– Jag tycker så klart om att vara hemma med barnen också men samtidigt så finns det en anledning till att jag har utbildat mig och skaffat mig den kunskap jag har i dag. Jag vill jobba.
“Har du inte råd att skaffa barn, håll ihop benen” är en kommentar som hon ofta sett i samband med artiklar om föräldraledighet.
– Samma människor som säger “jag vill inte betala skatt för att du ska skaffa barn” är de som säger att du inte ska ha möjlighet till abort.
Alessandra beskriver sig som liberal i sociala frågor men ekonomiskt konservativ – det gör henne arg att se någon “köra runt i en Mercedes samtidigt som staten betalar deras hyra”.
– Men folk skaffar inte barn för att de vill att staten ska betala för det. Och det handlar inte jämt om pengar utan om tid. Om man kunde ta ut tolv veckors ledighet och sex av dem var betalda, det vore ett steg i rätt riktning. Att lämna sitt barn på dagis när de är tre månader är stor skillnad mot sex veckor.
Så vem ska betala för en föräldraförsäkring?
– Ja, det är det som är frågan. Jag och min make har inga problem med att en del av vår lön går till det här. Men staten ska inte betala för att mammor ska stanna hemma med sina barn. Om jag bestämmer mig för att inte gå tillbaka så ska jag inte få pengar.