– Så fort jag går ut undrar jag om jag kommer att återvända, säger Issa Amro.
För bara två dagar sedan dödades en god vän till Issa Amro, en journalist.
– Att rapportera om vad som händer har blivit livsfarligt.
Ett öde som Issa Amro är väl medveten om när som helst kan drabba honom själv, just på grund av just det arbete som han nu prisas för: kontinuerligt ickevåldsmotstånd mot den israeliska ockupationen.
Utsattes för tortyr
Över telefon berättar Issa Amro att han glädjs över priset men att det kommer i en mycket svår stund.
– Mitt folk lider. Det dör civila hela tiden, varje dag. Jag förlorar bekanta hela tiden, säger Issa Amro.
Han beskriver hur den redan tuffa vardagen på Västbanken förändrades i och med Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året och den israeliska vedergällningen som följde.
– Vi lever i konstant rädsla och förföljelse. Hebron är fullkomligt nedstängt och det råder utegångsförbud. Det finns inga jobb och inga möjligheter till socialt umgänge. Det är som att de försöker utplåna vår identitet, uppger Issa Amro.
Som känd människorättsaktivist har han varit särskilt utsatt.
– Jag blev nästan dödad den 7 oktober. Militären slog mig, torterade mig och jag utsattes för sexuella övergrepp.
Det är våld som sedermera blivit del av vardagen.
– Jag attackeras två, tre gånger i veckan av israeliska bosättare och soldater. Men det gäller inte bara mig, alla palestinier här kan när som helst bli stoppade och brutaliserade.
”Ett erkännande”
Issa Amro grundade aktivistgruppen Youth against settlements, YAS, för mer än 15 år sedan.
I nomineringen till priset skriver Right Livelihood bland annat att YAS spelar en viktig roll i att dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter, organisera protester, och stödja lokala samhällen i Hebron som lever under ständiga hot och attacker från israeliska bosättare och militära styrkor.
Men att fortsätta bedriva aktivistiskt arbete under rådande omständigheter är i stort sett omöjligt, menar Issa Amro.
– Det rådde apartheid-liknande tillstånd redan innan 7 oktober och vårt arbete som människorättsorganisation attackerades även då regelbundet, säger Issa Amro.
Arbetet sker nu i ytterst begränsad skala.
– Vi försöker göra det vi kan, vi har kontakt med media, arrangerar rundturer, stöttar familjer och försöker synliggöra den palestinska kampen, berättar Issa Amro.
Han hoppas att Right Livelihood-priset kan bidra till att lyfta och rättfärdiga denna kamp ytterligare.
– Det här priset är ett erkännande av våra rättigheter, som tyvärr kontinuerligt förnekas av Israel. Palestinier behöver internationellt stöd och skydd i strävan efter rättvisa och jämlikhet, att inte att bli behandlade som boskap som bara vill ha tak över huvudet och mat.
En del av lösningen
Trots det våld som genomsyrar livet på Västbanken står Issa Amro fast vid ickevåld som strategi.
– Jag vill vara en del av lösningen, inte problemet. Även om det bevisligen gör mig till en måltavla, säger Issa Amro med eftertryck.
Han är övertygad om att bara diplomati och tillämpningen av internationell rätt kan få ett slut på den nuvarande konflikten.
– Men världssamfundet måste sätta press på Israel att acceptera fredliga lösningar. Så länge det palestinska folket förtrycks kommer våldet fortsätta.
Issa Amro efterfrågar ett tydligare ställningstagande från den svenska regeringens sida.
– Just nu har man valt att inte vara en del av lösningen. Jag hoppas att det svenska folket sätter press på regeringen att ändra sin hållning. Det finns mycket man kan göra för att påverka sina beslutsfattare och inget sätt behöver baseras på våld.