Equality now, en organisation som kämpar för jämställdhet och mot prostitution, har startat ett upprop mot ett lagförslag som nu förbereds i Italien och vars huvudsyfte är att legalisera gatuprostitution i landet.
Italien tillåter i dag sexhandel, om det sker privat. Gatuprostitution och bordeller är fortfarande olagligt, men det hoppas italienska lagstiftare nu kunna ändra på. Dessutom vill man införa obligatoriska informationstimmar i skolorna och lära 11–13-åringar hur man köper sex säkert. Bland annat föreslås det att 20 timmar om året ska gå till utbildning och kampanjer för barnen om prostitution. Equal now rasar mot förslaget och menar att det normaliserar prostitution. Anna Hedh håller med.
– Det är det värsta, att man ska lära småbarn att de har rätt att köpa sex. Vad ger vi våra pojkar och flickor för normperspektiv? Om man i skolan talar om för pojkar hur man ska göra för att köpa sex då har man verkligen satt dagordningen för vad som är okej, säger hon.
Vill införa red light districts
I praktiken skulle förslaget innebära att det skapas så kallade ”red light districts” i Italien, inte olika de som redan finns i Holland och Tyskland. Alltså speciella områden där gatuprostitution, hallickar och bordeller skulle bli ett lagligt inslag i gatubilden.
– Italien har press på sig från EU-parlamentet att minska efterfrågan, och de tror att det här kan vara ett sätt att göra det på, men varför de lägger fram det här förslaget har jag svårt att se. Det kan också vara så att de behöver få in pengar. Italien befinner sig i en djup kris och det här är ett sätt att tjäna pengar på människohandeln, fortsätter Anna Hedh.
Att bekämpa prostitution har varit en av Anna Hedhs huvudfrågor sedan hon kom in i Europaparlamentet 2004. Därför reagerade hon starkt när hon fick höra talas om det italienska förslaget via Equal nows upprop.
– Jag blir smått galen när jag ser sådant här. När jag kom in i parlamentet gick det inte att prata om de här frågorna över huvud taget, men sedan har tonläget förändrats bland medlemsländerna. De senaste åren har synen på prostitution ändrats så de ser kopplingen till människohandel och vilka som prostitueras, det rör sig ju om fattiga, svaga och utsatta kvinnor. Fler och fler har intresserat sig för Sveriges sexköpslag och därför blir det ett sådant bakslag när Italien kommer med det här, säger hon.