Mammor i samkönade par tas bort från födelsebevis.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
27 mödrar i lesbiska par har tagits bort från sina barns födelsecertifikat i norditalienska Padua. Det sedan Giorgia Melonis högernationalistiska regering ställt krav på lokala myndigheter. Den italienska organisationen Regnbågsfamiljerna fruktar att det bara är början.
Han var bara tio dagar gammal men redan en symbol för ett mer inkluderande Italien. Niccolò blev 2018 det första barnet någonsin i landet att ha sina två mammors namn på födelsebeviset. Aldrig tidigare hade italienska myndigheter accepterat ett samkönat par som föräldrar till ett barn.
Föräldrarna Chiara Foglietta och Micaela Ghisleni konstaterade att de skrivit historia. Det gjorde även Turins borgmästare Chiara Appendino, som var den som undertecknade födelsecertifikatet.
– Jag hoppas att vi har satt igång en process som kommer anpassa det nuvarande regelverket till vårt ständigt föränderliga samhälle, sa hon då till italienska medier.
Så blev det inte. Istället går nu utvecklingen i totalt motsatt riktning.
Strök 27 mammor
Nyligen fick 27 lesbiska mammor i den norditalienska staden Padua retroaktivt sina namn borttagna från sina barns födelsebevis. Totalt rör det sig om 33 barn, som kommit till genom inseminering utomlands, vars ena förälder inte längre erkänns av italienska myndigheter. I ett av fallen gäller beslutet ett barn i sexårsåldern.
– Vad det handlar om är att man helt enkelt tar bort en förälder flera år efter födseln. Det är skamligt och ovärdigt och ska inte kunna hända i ett civiliserat land. Det är helt ofattbart.
Orden är Alessia Crocinis, ordförande för Famiglie Arcobaleno, Regnbågsfamiljerna på svenska. Organisationen har kämpat för italienska hbtq-familjers rättigheter sedan 2005 och genom åren har de kampanjat, demonstrerat och drivit igenom en rad förbättringar för italienska regnbågsfamiljer.
– Nu befinner vi oss i en situation där vi måste försvara de rättigheter vi själva har drivit igenom och vunnit de senaste 18 åren. En sak är säker och det är att vi aldrig kommer sluta kämpa för ett mer jämställt och demokratiskt samhälle, det är vi skyldiga våra barn och oss själva, säger Alessia Crocini.
Kan inte hämta i skolan
Att få sitt namn borttaget i födelsebeviset riskerar att påverka barnens tillgång till vård och skolgång, varnar flera människorättsorganisationer. Föräldern som inte finns med på födelsebeviset behöver nämligen särskilda tillstånd för att till exempel hämta barnet från skolan eller för att ta det till sjukhus.
– De här barnen riskerar att drabbas hårt. I praktiken blir allt svårare för den förälder som inte längre finns med på födelsebeviset: val av barnläkare, vaccinering och övrig hälsovård. Till och med livräddande behandlingar kommer försvåras. Föräldern kommer helt enkelt inte längre ha möjlighet att ta hand om sitt barn, säger Alessia Crocini.
Beslutet är resultatet av att den italienska högernationalistiska regeringen krävt att lokala myndigheter ska sluta registrera båda föräldrarna i samkönade par på barns födelsecertifikat – något som tidigare har varit möjligt tack vare ett kryphål i den italienska lagstiftningen. Ett kryphål som alltså nyttjades av Turins borgmästare 2018.
Från och med nu ska enbart barnets biologiska föräldrar erkännas av myndigheterna.
– Vi kommer kämpa tillsammans med de här föräldrarna. Vi kommer göra allt i vår makt och uppmanar civilsamhället att ta tydlig ställning. Det pågår en förföljelse i det här landet av barn med två mammor eller två pappor, säger Alessia Crocini.
Vanligare med hat och våld
De bortplockade mödrarnas namn i Padua är bara det senaste slaget mot den italienska hbtq-rörelsen. Homofobiskt hat och våld har blivit allt vanligare sedan Giorgia Melonis högernationalistiska regering kom till makten, säger Alessia Crocini.
– Alla italienska regnbågsfamiljer har påverkats av Giorgia Melonis politik. Våra barn ses som andra klassens medborgare och även de lagar som inte påverkar dem direkt påverkar dem ändå indirekt. Homofobiskt hat och våld har blivit vanligare, och det skrämmer mig, säger hon.
Under våren har mödrar nekats sina namn på födelsebevis i Milano, Florens, Fiumicino och Bergamo. Padua är dock först med att retroaktivt häva födelsecertifikat. Alessia Crocini är övertygad om att det kommer sprida sig till andra italienska regioner.
– Det vet jag att det kommer göra, säger hon.
Nej till allt
Sedan höstens riksdagsval har hoten hängt över den italienska hbtq-rörelsen och mot landets regnbågsfamiljer. Den italienska regeringskoalitionen gick delvis till val på att kampanja mot det premiärminister Giorgia Meloni själv har kallat ”hbtq-lobbyn” och ”könsideologin”.
Giorgia Meloni har flera gånger sagt att hon inte har ”något emot” homosexuella. Samtidigt har hon upprepade gånger uttryckt att samkönade par varken bör tillåtas gifta sig kyrkligt eller adoptera.
– Vi vill ha en nation – oavsett personers legitima val och fria böjelser – där det inte längre är en skandal att säga att vi alla är födda av en man och en kvinna, har hon tidigare sagt.
När den italienska nättidningen Gay.it genomförde en enkät inför förra höstens val med partiernas syn på aktuella hbtq-frågor så svarade samtliga regeringspartier nej – på alla frågor. Bland frågorna fanns bland annat: ”Bör samkönade föräldraskap erkännas?”, ”Bör en samkönad äktenskapslag införas?” och ”Bör omvändelseterapi förbjudas?”.
Inte ens på frågan om skyddet mot diskriminering mot hbtq-personer bör stärkas svarade något av de nuvarande regeringspartierna ja.
– Den här regeringen skrämmer oss, sammanfattar Alessia Crocini det italienska politiska klimatet.
– Redan under förra årets valkampanj varnade vi för konsekvenserna för regnbågsfamiljer och hbtq-personer om de här partierna skulle komma till makten. Regeringskoalitionen är inspirerad av länder som Ungern, Polen och Ryssland och vi vet mycket väl att regeringens mål är att gå i de ländernas fotspår. De inför lagar som slår hårt mot oss och mot transpersoner och de kommer inte sluta så länge folket och oppositionen inte tydligt och starkt sätter emot, säger hon.