”Hamnen i Genua ska inte bidra till väpnade konflikter som kränker de mänskliga rättigheterna”. Det skrev representanter från det italienska hamnarbetarfacket CGIL på sin Facebook-sida för en dryg vecka sedan. När ett Saudiarabiskt skepp i söndags kväll la till i hamnen visade hamnarbetarna att de också menar allvar, och vägrade lasta båten.
De menar att varorna som skeppet skulle lastas med bland annat kommer från Teknel, ett företag som förser den italienska militären med utrustning. Tillsammans med fredsdemonstranter som också slutit upp för att protestera mot skeppet meddelade de att de vägrar att bidra till att civila dödas i Jemen.
Några veckor tidigare lastades båten i Antwerpen med belgiska vapen. Planen var att sedan lägga till i franska Le Havre för att lastas med ytterligare vapen, skriver Reuters, men där såg demonstranter till att båten aldrig kunde lägga till.
Brott mot FN-stadgar
De franska, såväl som de italienska, demonstranterna hävdar att vapenexporten till Saudiarabien strider mot FN-fördragen eftersom risken är stor att vapnen används mot civila. Något som även bland annat Amnesty har påpekat.
Saudiarabien har också under de senaste tre åren tillsammans med Förenade Arabemiraten flygbombat såväl skolbussar som sjukhus och andra civila mål. Senast förra veckan dog flera civila när den saudiskt ledda militäralliansen bombade Sanaa – och sedan kriget bröt ut för drygt tre år sedan har över 160 attacker mot sjukvårdsinrättningar rapporteras, enligt Röda korset.
Trots det fortsätter länder i Europa, däribland Sverige, att sälja vapen till de båda länderna. I höstas tog dock bland andra Finland och Tyskland beslut om att stoppa vapenexporten.
– Tanken bakom regeringens beslut är att man vill vara med om att skapa en lösning på situationen i Jemen, sa Jukka Salovaara, avdelningschef på finska utrikesdepartementet, till Hufvudstadsbladet.
Många hade hoppats att även Sveriges export till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten skulle upphöra i och med Januariavtalet. I överenskommelsen står det att: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten.”
Som Dagens ETC tidigare har berättat säger dock insatta källor att överenskommelsen är vag, och myndigheterna som hanterar vapenexporten har inte fått några tydliga besked från regeringen.