Tysk sympati
Under ett möte i måndags mellan den italienska utrikesministern Enzo Moavero Milanesi och hans tyska kollega Heiko Maas, sa Milanesi att Italien vill ”se över de operativa reglerna för att undvika att alla räddade människor landar i ett land”, rapporterade DW. Maas uttryckte sympati för Italien, men sa också att Tyskland förväntar sig att alla följer de gemensamt tagna besluten och reglerna som finns. En av dem är sjöräddning till havs.
EU höll ett möte förra fredagen, där man kom överens om en översyn av EU:s insatser på medelhavet, operation Sophia. ”Syftet är att nå en överenskommelse om framtida räddningsaktioner inom EU enligt en ordnad process”, sa en EU-källa till AFP efter mötet.
Att Italien nu tillåter fartyg att lägga till under en begränsad tid är en följd av det mötet där EU kom överens om att diskutera gemensamma lösningar.
Frivilliga rasar
Ett av operation Sophias nuvarande uppdrag är att utrusta och träna den libyska kustbevakningen, något som fått människorättsorganisationer att rasa. Det har även lett till konflikter med frivilligorganisationer på medelhavet som vägrar lämna över räddade människor till Libyen.
Tidsfristen på fem veckor gäller bara EU:s räddningsfartyg. Frivilligorganisationerna som utför majoriteten av livräddningen är fortfarande blockerade. I en rapport från Human Rights Watch som kom i förra veckan sa talespersonen Judith Sunderland att Italiens hårda linje sätter människoliv på risk och ökar lidandet för de som är fast i Libyen. Det är enligt henne en hjärtlös politik som förs från såväl EU och Italien.
”Istället för att förhindra räddningsaktioner från frivilligorganisationer, kommersiella fartyg och militära fartyg borde EU och dess medlemsländer säkerställa att räddade människor kan transporteras till säkra hamnar där deras skyddsbehov kan garanteras”, säger Sunderland i HRW:s rapport.
Dödliga veckor till havs
De senaste veckorna har flera frivilligorganisationer blockerats på Malta och i Italien där de hindrats från att ge sig ut till havs igen. Under den tiden har 259 människor dött, enligt sidan Lives lost in the Med. Bara i juni dog 600 personer till havs, vilket gör juni till årets dödligaste månad hittills.
De senaste veckorna har det bara varit en båt, spanska Proactiva Open Arms, som patrullerat utanför Libyens kust. I mitten på juni lämnades SOS Mediteranee’s fartyg Aquarius till havs med 629 personer ombord i 36 timmar, innan de fick tillstånd att lägga till i spanska Valencia, betydligt längre bort. Både Italien och Malta vägrade ta emot dem.