Omkring 55 000 bostadsenheter planeras på Västbanken, enligt planer från den israeliska bostadsmyndigheten. Det framgår av offentliga dokument som fredsorganisationen Peace Now har beställt fram, skriver AFP.
Enligt dokumenten ska runt 8 300 av de planerade bostadsenheterna byggas i ett område kallat E1 och närliggande Ma’ale Adumim öster om Jerusalem. Placeringen av bosättningarna skulle innebära en ytterligare uppdelning av Västbanken och därmed försvåra skapandet av en framtida palestinsk stat.
– Områdena Ma’ale Adumim och E1 är några av de känsligaste områdena vad beträffar en eventuell tvåstatslösning. Av dessa anledningar protesterar det internationella samfundet varje gång en israelisk ledare lägger fram planer på att bygga där, skriver Peace Now.
Återupptar stoppade planer
Den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu har tidigare stoppat byggplaner i E1, så sent som i november 2013. Detta efter internationella påtryckningar från bland annat FN, USA och EU. Men enligt Peace Now har bostadsmyndigheten tagit fram nya ritningar på byggnader i samma område.
– Dessa planer, som strider mot idén om en tvåstatslösning, fortsätter. De måste dock godkännas av försvarsministern och andra myndigheter innan de kan konkretiseras, skriver Peace Now i sin rapport och påpekar att det kan ta ett flertal år innan planerna sätts i verket.
Fler bostättningar med Obama
I slutet av förra året kritiserade USA:s utrikesminister John Kerry Israels expanderande bosättningar, och sade att det leder till starka ifrågasättanden om statens avsikter på lång sikt. När Barack Obama tillträdde som president år 2009 sade han att USA inte skulle fortsätta att acceptera de israeliska bosättningarna, men som Dagens ETC rapporterade i december har dessa fortsatt öka under hans tid vid makten.
– Bosättarrörelsen i Israel är så insyltad i politiken, i departementen och i rättsväsendet att utbyggnadsprocessen fortgår oavsett majoritet i parlamentet. Vad som sägs politiskt i landet eller världen spelar inte så stor roll, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Per Jönsson.