Den nya lagen röstades igenom med 70 röster mot 10, och kan ge premiärministern och kommunikationsministern möjlighet att stänga ner utländska nyhetskanaler som de anser ”skadar statens säkerhet”. Lagen följer en längre tids arbete från regeringens sida för att stoppa Al-Jazeera, som sänt live från Gaza under attackerna, i landet.
Benjamin Netanyahu och hans regering anser att nyhetskanalen är partisk i sin rapportering om Israel och har anklagat Al-Jazeera för att ha varit direkt delaktiga i attacken den 7 oktober. Premiärministern skrev på måndagen ett inlägg på X om att Al-Jazeera inte längre kommer sändas i Israel, och att han kommer att agera omedelbart för att stoppa Al-Jazeeras aktivitet.
Al-Jazeera tillbakavisar anklagelserna och kallar dem för en farlig och löjlig lögn. Nyhetskanalen har tidigare anklagat Israel för att systematiskt göra dess personal till måltavlor.
Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre uttryckte oro över lagen.
– Vi tror på pressfriheten. Den är kritiskt viktig. USA stödjer det kritiskt viktiga arbete som journalister utför runt om i världen och det inkluderar de som rapporterar om konflikten i Gaza, sa hon på en pressträff.
Även USA-baserade The Committee to Protect Journalists, CPJ, har uttalat sin oro kring lagförslaget och uppmanar Benjamin Netanyahu att inte vidta åtgärderna. De skriver i ett uttalande att lagen utgör ett hot mot internationella medier i Israel och att den bidrar till självcensur och en fientlig inställning mot pressen, något som ökat markant sedan attackerna den 7 oktober.
Det här är inte första gången Israel hotar med att stoppa Al-Jazeera i de ockuperade palestinska områdena. I mitten av oktober godkändes en lag som tillåter tillfällig stängning av utländska medier som anses utgöra ett hot mot nationens intressen.