De 400 hektaren som konfiskeras, en yta motsvarande 571 fotbollsplaner, ligger i närheten av Betlehem. I samma område ligger också den plats där tre israeliska pojkar tidigare i somras kidnappades och mördades – det som blev upprinnelsen till det flera veckor långa och blodiga anfallet mot Gaza. Även nu används den händelsen som argument för att rättfärdiga ockupationen. Bosättarledaren David Perl säger till tidningen Jerusalem Post att morden på de israeliska pojkarna syftade till att så skräck och få bosättarna att tvivla på sin rätt till denna mark:
– Vårt svar blir att stärka bosättningarna, sa han till tidningen.
Folkrättsligt okomplicerat
Men enligt Anders Persson, statsvetare med särskild inriktning på Israel-Palestina-konflikten, handlar konfiskeringen snarare om en politisk strategi som följt samma mönster i decennier.
– Israel brukar göra sådana här saker efter perioder av oroligheter. När stridigheterna upphört brukar de få lite större spelutrymme och fördömandena blir försiktigare, så då passar de på.
USA uppmanade på söndagen Israel att ta tillbaka beslutet och kallade konfiskeringen för ”kontraproduktiv för försöken att nå fred”. Ett uttalande som enligt Anders Persson används slentrianmässigt av USA och som i praktiken sällan backas upp med handling.
– De brukar säga att det är ”kontraproduktivt” eller ”saknar legitimitet”, vilket är mycket mildare än att använda ett legalistiskt språk där bosättningarna benämns som olagliga, vilket exempelvis EU har gjort tidigare.
”Målet i grunden ideologiskt”
Juridiskt och folkrättsligt är Israels agerande i det här fallet okomplicerat, menar han: ockupationen är olaglig, en uppfattning som i princip alla länder i FN delar.
Flera av Israels tidigare bosättningar har kunnat kopplas till deras strategiska betydelse med anting-en rika naturtillgångar eller strategiska placeringar militärt. Men det område som nu konfiskeras anses inte ha någon strategisk betydelse för Israel.
– Israels långsiktiga mål är i grunden ideologiskt: att ockupera så mycket mark av Västbanken som möjligt. Netanyahu leder en högerregering där nästan alla är för att ockupera hela, eller åtminstone stora delar, av Västbanken, så ur det perspektivet kan han närmast ses som en moderat kraft, säger Anders Persson.
I dag brukas marken i det konfiskerade området av ett flertal palestinska byar samt den lilla israeliska bosättningen Gevuot, bestående av tio familjer. Redan på söndagen hade israelisk militär börjat sätta upp skyltar med texten ”statlig mark – tillträde förbjudet”.
– Att döma av historien så bör Israel kunna genomföra den här ockupationen utan problem – det är inte första gången det sker. Visserligen ser man ett ökat motstånd från palestinier på marken, men det tycks ganska verkningslöst. Det är svårt att demonstrera mot en militärmakt.
Den palestinska Västbanken erövrades 1967 av Israel och i dag bor enligt FN omkring en halv miljon israeler i bosättningar där och i ockuperade östra Jerusalem.