Irland står näst på tur att kriminalisera sexköp, efter förebild från svensk lagstiftning. Opinionen är för och förra året rekommenderade en parlamentarisk utredning enhälligt ett förbud, eller ”den nordiska modellen” som det kallas internationellt. Nu är lagstiftning inte långt borta, menar Rachel Moran, aktivist, journalist och själv före detta prostituerad.
– Det är bara en tidsfråga och vi har mycket att tacka Sverige för. Jag tror att det är möjligt att det blir inom ett år, jag hoppas det. Det är väldigt nära i alla fall, säger hon.
Rachel Moran besökte Nordiskt forum i Malmö i helgen, och på ett seminarium i fredags berättade hon om sina erfarenheter av att sälja sex.
Började 15 år gammal
Hon började prostituera sig när hon var 15 år gammal och levde som hemlös i Dublin. Under sju års tid sålde Rachel Moran sex på gatorna och på olika bordeller över hela Irland.
– Jag ser prostitution som den yttersta formen av mäns våld mot kvinnor. Alla kvinnor har säkert utsatts för nedvärderande eller sexistiska rop när de gått på gatan. Det lättaste är att bara le och gå vidare. Varenda kvinna som utsatts för detta har ett hum om vad prostitution handlar om, även om det självklart måste multiplicerat med 1 000, sa Rachel Moran under seminariet.
1998, vid 22 års ålder, lyckades hon till sist ta sig ur sitt drogmissbruk och lämna prostitutionen. I dag arbetar hon som journalist och förra året gav hon ut den självbiografiska boken Paid For: My journey through prositution. Rachel Moran är också en av grundarna till Space, en internationell organisation som arbetar för att införa sexköpsförbud, främst på Irland, i Storbritannien och USA.
– Det första som händer när man börjar kampanja öppet mot prostitution är att man utsätts för hot. Prostitutionslobbyn mejlar och skriver att de ska döda en. Jag har också blivit hotad med gängvåldtäkt mitt på gatan, säger Rachel Moran.
Space kampanjar även intensivt för att få till ett sexköpsförbud i Storbritannien, men där är stödet för lagstigning ännu inte lika stort som på Irland. Enligt Rachel Moran stöter också Space på hårdare motstånd i landet.
– Storbritannien blir en tuffare strid, huvudsakligen för att det finns många välorganiserade koppleriligor där. Om Irland inför den nordiska modellen kommer våra ligor bara att flytta över vattnet till England. Det innebär att allteftersom den nordiska modellen sprider sig i Västeuropa så ökar trycket på länder att införa den.
Kopplat till organiserad brottslighet
Rachel Moran säger också att det är viktigt att sexköpsförbudet på Irland utformas efter landets egna förutsättningar. Enligt Garda, Irlands poliskår, är prostitutionen på ön intimt sammankopplad med organiserad brottslighet och trafficking.
– Exempelvis är ungefär 95 procent av de prostituerade migranter från länder som Bulgarien och Rumänien. Vi måste ta hänsyn till prostitutionens särskilda dynamik på Irland, säger Rachel Moran.
Garda har uttalat sig positivt om sexköpsförbud, inte minst eftersom det skulle innebära ett välkommet vapen i kampen mot organiserad brottslighet. En möjlighet att gripa sexköpare skulle också kunna göra det lättare att komma åt ligor bakom exempelvis trafficking. Rachel Moran hoppas att Garda kommer att prioritera sexköpsbrott när Irland väl lagstiftar. Hon vill också att straffen ska vara strängare än i exempelvis Sverige.
– Den kritik jag har mot den nordiska modellen som den ser ut i Norden är att straffen är långt ifrån tillräckligt hårda. Böterna kan närmast jämföras med nedskräpning eller felparkering. Vad säger det om synen på kvinnors säkerhet och hälsa? Är vi inte mer värda än ett begagnat tuggummi eller en felparkerad bil, säger Rachel Moran.