– Många har inte ens råd att köpa ris och bröd, berättar Ahmed Subhi.
Sedan ungefär 20 år tillbaka har landets politik kännetecknats av kris, korruption och ett inbördeskrig. Hoppet om ett nytt och bättre Irak har släcks gång på gång.
2003 invaderade George W Bush Irak för att, enligt egen utsago, etablera demokrati och göra landet till förebildsland i Mellanöstern. 19 år senare och med facit i handen saknas stabilitet i landet.
– Vårt liv är inte alls tryggt och säkert. Det beror det på korruption och miliserna, säger Ahmed Subhi.
Den nuvarande politiska krisen leds av den shiamuslimska predikanten Muqtada al-Sadr vars anhängare stormade och ockuperade parlamentsbyggnaden förra lördagen. I onsdags, på uppmaning från al-Sadr, lämnade demonstranterna parlamentsbyggnaden. Skälet bakom den nuvarande politiska krisen är en annan politisk kris.
Saknar regering
2019 gick irakier ut på gatorna för att protestera mot den låga levnadsstandarden. 600 människor dog under det som i folkmun kallades för Oktoberrevolutionen. Den dåvarande premiärministern Adel Abdul-Mahdi avgick. Parlamentet valde då Mustafa al-Kadhimi som tillförordnad premiärminister.
I oktober 2021 hade Irak ett parlamentsval. Muqtada al-Sadrs koalition blev störst efter valet men på grund av låsningar i parlamentet saknar landet än i dag en regering.
Förra veckan blev Mohammed al-Sudani nominerad till premiärminister. Han tillhör det islamistiska Dawapartiet och var 2010 minister i departementet för mänskliga rättigheter. Han tillhör en pro-iranskt block, vilket väckte al-Sadrs anhängares missnöje.
– Muqtada al-Sadr är dock inget alternativ för oss. Han vill ha makten för sig själv genom populistiska utspel med religiös prägel och många blir lockade av det, säger Ahmed Subhi.
Rädsla för ett inbördeskrig är alltid närvarande för irakier, säger han. Åren efter den amerikanska invasionen bröt kriget ut mellan sunnimuslimer och shiamuslimer och skördade tusentals liv.
– Vi är rädda för det som sker här och nu i Irak. Jag tror vi bevittnar de första stegen till ett nytt inbördeskrig, där grannländer som Iran och Saudiarabien kommer att stödja var sin sida och mittemellan dem offras den vanliga irakiern.
Svagt ledarskap i Irak
Iraks ekonomi drabbades hårt under covid-19-pandemin. Det märks främst för barn och kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Jag tycker att Irak går igenom sin värsta ekonomiska period någonsin, trots att politikerna kallar det för demokrati. Orsaken är korruption. Den finns överallt, i varje institution och det är så vi lever våra liv. Och så är vi totalt beroende av oljan. Irak har inget starkt ledarskap som kan föra landet till trygghet och välstånd. Politikerna är bara dockor som ska implementera grannländers viljor, säger Ahmed Subhi.
Vad är vägen framåt för Irak?
– Låt Irak styras under FN-mandat i minst fyra år. Det är bara då jag hoppas att vi kan genomföra rättvisa och öppna val utan inblandning av grannländerna.