• Minst 1 000 personer har dödats av militären och tiotusentals har gripits.
• Ekonomin har rasat ihop; strejker lamslår bankväsendet, exporten har minimerats, skolor och affärer är ofta stängda och transportsystemet har brutit samman.
• Antalet fall av covid rusar, det finns i dag inget fungerande system för tester, sjukhusen är underbemannade och saknar utrustning och det finns knappt någon syrgas tillgänglig.
Covidsituationen har förvärrats ytterligare av att hundratals läkare och annan sjukvårdspersonal gripits av militären anklagade för opposition mot regimen. De få karantänboenden som upprättats kontrolleras dessutom av militären och många är rädda för att ta sin tillflykt dit.
Militären tar vaccinet
Före militärkuppen hade Myanmar ett ambitiöst vaccineringsprogram. Regeringen och Aung San Suu Kyi, som i praktiken ledde landet, hade lyckats förhandla fram ett avtal med Astra Zeneca om tillgång till vaccin. Men när juntan tog över i februari stoppades programmet och de doser som levererats och kommer att levereras har enligt oppositionen styrts över till militär personal. Sammanlagt är nu enbart cirka fyra procent av Myanmars befolkning vaccinerad mot covid-19, enligt myndighetsuppgifter.
Desperat syrgasbrist
Just nu är syrgas en av de största bristvarorna i landet. Privata klinker, husläkare och många sjukhus har inte längre tillgång till syrgas och den tillgängliga syrgasen har istället förts över till framför allt militärsjukhusen.
När syrgastuber erbjudits till försäljning har kaos utbrutit och i förra måndagen öppnade militär eld mot desperata människor som försökte köpa de få tuberna.
Den brittiska tidningen The Guardian berättar om en kvinna som lyckats låna ihop pengar för att köpa en syrgastub för 400 000 kyat, cirka 2 100 kr. Hennes familj hade allvarlig syrebrist och extra syrgas var det enda sättet att hjälpa dem. Men när hennes grannar hörde att hon fått tag på syrgas blev situationen desperat. Grannarna vädjade om hjälp till sina döende anhöriga och läget blev kaotiskt.
TV-tal väckte vrede
Samtidigt gick militärjuntans ledare Min Aung Hlaing ut i ett TV-tal och sa att trots att det fanns ett mindre underskott så räcker syrgasen till samtliga som behöver. Talet väckte en oerhörd vrede hos den hårt prövade befolkningen.
Ute i landet och hos oppositionella etniska grupper är situationen än värre. Eftersom testning knappt förekommer och sjukvården brottas med enorma problem kommer ingen hjälp fram till behövande. Enligt officiella siffror från mitten av juli har omkring 200 000 smittats och 4 000 dött av covid-19, men experter menar att siffrorna är helt otillförlitliga och att antalet drabbade är betydligt högre.
Covid som vapen
Habib Islam är aktivist inom rohingyernas rörelse. Han menar att militären använder covid som ett nytt vapen mot rohingyerna och andra etniska minoriteter:
– När de inte kunde utrota oss genom våld och förvisning så försöker de nu med hjälp av covid, det är skamligt, säger han till ETC på en knastrig linje från norra Myanmar.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.