Enligt kammaråklagare Henrik Attorps går det inte att styrka något brott. Förundersökningen startade i juni och har nu lagts ned.
– I grund och botten är det en fråga om jurisdiktion. Sverige har inte möjlighet att utreda brott på israeliskt territorium. Bordningen har varit sanktionerad av den israeliska staten och vi får ingen hjälp därifrån. Därför finns inga förutsättningar att utreda brotten.
Dror Feilier, som var med på båda båtarna, ger inte mycket för den slutsatsen när Dagens ETC ringer upp.
– Jag undrar hur det är med geografikunskapen när han påstår att det inträffade i Israel när vi egentligen blev misshandlade och kidnappade på internationellt vatten, säger han.
Dror Feiler menar att agerandet är typiskt för Israel och han är mycket besviken på hur det svenska rättsväsendet har hanterat frågan.
– Det är beklämmande att man ser mellan fingrarna med brott mot EU-medborgare. Jag trodde det var polisens och åklagarens uppgift att se till att brottslingar ställs till svars, säger han.
Misstankarna gällde folkrättsbrott, grovt olaga hot, grov misshandel och grov stöld. Någon förundersökning gällande kapning och olaga frihetsberövande startades aldrig.
– Brotten har inte varit så allvarliga att de kan klassas som folkrättsbrott och då har Sverige inte längre någon möjlighet att utreda eftersom brotten skett i israel. Vi hade misstankar om grov stöld men det är nedlagt på grund av att det är befogat att ta saker i beslag vid en bordning på internationellt vatten, fortsätter Henrik Attorps.
Ytterligare en försvårande omständighet i utredningarna är att åklagaren inte har kunnat identifiera de misstänkta gärningsmännen. Eftersom Israel inte har hjälpt till vid utredningen har Henrik Attorps bara haft de målsägandes uppgifter att gå på.
– Männen har varit maskerade och förhören med målsägande har inte gett någonting. Det är ganska mycket av förundersökningen som finns i Israel och det kontrolleras ju av den israeliska staten. Att vi ska komma längre mer förundersökningen är helt utsiktslöst.
– Israeliska staten begår mycket värre brott, men det här visar att de inte bryr sig om internationell rätt och att de gör vad de vill, säger Dror Feiler.
I beslutet om att lägga ned förundersökningarna återkommer åklagarmyndigheten till att det som israelerna gjorde var befogat vid en bordning.
– Det är som vilket ärende som helst. Det har handlagts skyndsamt och när det inte längre går att komma vidare ska det läggas ned, säger Henrik Attoprs.
Dror Feiler berättar att man inte har gett upp kampen om att krossa Israels blockad. Nu tittar aktivisterna på hur de kan gå vidare.
– Vi har inte hunnit konsultera jurister än, men vi kommer självklart titta på vad vi kan göra. Tills dess fortsätter planeringen inför nästa år, vi kommer att åka dit igen.