Mellanösternanalytikern Hana Al-Khamri återberättar denna händelse eftersom det är viktigt att minnas de modiga människor som kämpat för den rättighet som saudiska kvinnor ska få om en vecka.
– De som demonstrerade 1990 fick fruktansvärda bestraffningar. De blev av med sina jobb, kastades ut från sina skolor, passen drogs in och de förbjöds att resa. De blev trakasserade. Deras telefonnummer spreds över hela landet och många ringde och hotade dem. De har betalat ett enormt pris, säger Hana Al-Khamri.
Trots det fortsatte flera av kvinnorna att kämpa, och den 26 september förra året beslutade kungen att kvinnor ska få köra bil. Körkort har börjat utfärdas, kvinnor övningskör, och den 24 juni ska de få samma rättighet som kvinnorna i resten av världen.
Kvinnor fortfarande omyndiga
Kvinnorättsaktivister i Saudiarabien ville använda framgången till att flytta fram positionerna. Huvudmålet är att avskaffa det manliga förmyndarskapet. I dag behöver kvinnor tillstånd från sin man eller en manlig släkting för att ha kontakt med myndigheter, resa, gifta sig, och ta andra livsavgörande beslut.
– I slutet av juni kommer Saudiarabien att vara det enda landet där kvinnor tillåts sitta bakom ratten, samtidigt som de är juridiskt omyndiga. Mannen är fortfarande så mäktig i det här samhället att han kan förhindra henne från att köra, säger Hana Al-Khamri, som är uppvuxen i den saudiska hamnstaden Jeddah men i dag verkar i Stockholm.
Kungahusets förhoppning är att fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden – eftersom det blir lättare att pendla – vilket ska hjälpa landets krisande ekonomi. Att kvinnor kommer ut i samhället mer kan leda till ökad jämställdhet på sikt, menar Hana Al-Khamri.
Ingen segerglädje
Dessutom kommer en lag som förbjuder sexuella trakasserier, biografer öppnar, det finns nya möjligheter för kvinnor att gå på konsert och besöka nöjesparker. Sådana reformer har rapporterats vitt och brett över världen, och äran har ofta gått till den unge kronprinsen Mohammed Bin Salman, som lyfts fram som en modig reformist som står emot Saudiarabiens mest konservativa krafter.
Men bland aktivisterna i Saudiarabien regerar ingen segerglädje, utan bara djup rädsla.
Samma dag som kungen meddelade att kvinnor skulle få köra bil fick aktivister samtal från tjänstemän som beordrade dem att inte kommentera beslutet. Saudierna är världens flitigaste Twitter-användare, men nu tystnade kvinnorättsaktivisterna. Hana Al-Khamri påpekar att Aziza Al-Yousef, som ofta twittrade tiotals gånger om dagen fram till den 26 september, inte skrivit ett ord sedan dess.
Utmålas som förrädare
I mitten av maj greps hon ändå, tillsammans med 16 andra personer, bland dem tre kvinnor som var med och arrangerade bilmanifestationen 1990.
De gripna aktivisterna utmålas i saudisk media som landsförrädare.
De anklagas för att ha skadat landets säkerhet och ha konspirerat med ”utländska aktörer”. Från och med nu, menar regeringen, måste alla som vill tala med internationell media eller icke-statliga organisationer ha regeringens tillstånd – annars är de förrädare. Det berättar brittisk-baserade Yahya Assiri, chef för organisationen ALQST, som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
– Det talas om att de kan få 20 års fängelse eller till och med dödsstraff, men det kan också vara ett sätt för regeringen att skrämmas innan kungen benådar fångarna – ingen vet, säger Yahya Assiri.
Åtta personer har släppts i väntan på rättegång. Resten sitter kvar bakom galler och förvägras kontakt med familj, vänner och försvarsadvokater. EU-parlamentet, Human Rights Watch, Amnesty International och en rad andra har krävt att samtliga politiska fångar släpps, men det verkar inte påverka det saudiska kungahuset. I onsdags förra veckan greps journalisten Nouf Abdulaziz. Hon hade dock hunnit skriva en artikel som hon hade bett sin vän publicera om hon greps.
– I artikeln skriver Abdulaziz att hon inte är en förrädare, att hon älskar sitt land, och att hon bara gör sitt jobb. ”Om ni inte känner mig, tro inte på vad regeringen kommer att säga om mig,” skriver hon.
Hennes vän, människorättsaktivisten Maya Al-Zahrani, lade upp artikeln på internet dagen därpå, natten mot fredag. Två timmar senare stormade polisen hennes hem och förde bort henne. När Dagens ETC talar med Yahya Assiri i veckan har ingen hört något från Al-Zahrani eller Abdulaziz.
– Regeringen försöker nu få tag i alla människorättsaktivister och alla som har någon relation till utländska organisationer, och deras vänner, säger Yahya Assiri.
– Kanske hittade de Abdulaziz nummer i telefonen hos någon av dem som de grep i maj, såg att de hade goda relationer och beslutade att gripa henne. Och genom Abdulaziz fick de tag på Al-Zahrani. Kronprinsen försöker tysta alla i landet.
Det har aldrig varit lätt att jobba för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, påminner Yahya Assiri.
– Men det som händer nu är det värsta förtryck vi har sett.