Madrid går idag till ett tidigarelagt regionval. Huvudstadsregionen Madrid är Spanien rikaste och dess president har starkt inflytande på den spanska politiken i stort. Dagens val ses av analytiker som en “folkomröstning om regeringsfrågan” och det ser ut som att det blir den traditionella högern som sitter kvar på makten – genom att samarbeta med det högerextrema och rasistiska partiet Vox.
– Jag har min egen profil. Det vore dock djupt illojalt av mig att attackera det parti som gett mig en regering (regionregering). Min uppgift är att prata om det projekt jag själv vill genomföra men alla frågor handlar om vad jag ska göra med Vox.
Det sade sittande regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso under en presskonferens, bara dagar innan dagens val. Samarbetet med högerextrema Vox blir avgörande för att behålla makten. Själv representerar hon det traditionella högerpartiet PP (Partido Popular) som gett skiftade budskap om samarbeta med extremhögern. I mars sågs Díaz Ayuso fika i nationalförsamlingen med Vox regionskandidat, Rocío Monasterio och enligt flera opinionsundersökningar gjorda bland PP:s väljare vill minst 78 procent att PP-kandidaten samarbetar med Vox hellre än med center-högerpartiet Ciudadanos.
Rasistiska budskap
Vox har kampanjat inför valet med falsk information och rasistiska budskap. Deras mest uppmärksammade kampanjaffisch visar en gammal dam och en maskerad man med texten:
“En MENA (person från Nordafrika eller Mellanöstern) – 4700 euro i månaden. Din mormor – 426 euro i månaden i pension”
Siffrorna har tillbakavisat som falska av spanska myndigheter och mannen som representerar “Mena” på bilden är en kille från Bangladesh som studerar på universitet i Kanada.
Står mellan sex partier
Sex huvudpartier står mot varandra, uppdelade i en klassisk höger och vänster.
Till höger står PP, Vox och Ciudadanos, som enligt de sista undersökningarna tillsammans skulle få 54 procent av rösterna.
Till vänster, med 44 procent av rösterna står socialdemokratiska PSOE, urbana vänsterns Más Madrid och vänsterpartiet Podemos, som idag samregerar landet med PSOE.
Valet ses av vänstern som så avgörande att Podemos-ledaren Pablo Iglesias i våras avgick som vice premiärminister i den spanska regeringen för att, med hjälp av sin popularitet, utmana högern.
Spänningarna under kampanjen har varit extrema. Pablo Iglesias, inrikesministern Fernando Grande-Marlaska och flera andra vänsterprofiler har mottagit dödshot i form av pistolkulor och blodiga knivar sina brevlådor. Senare fick även högerkandidaten Isabel Díaz Ayuso en liknande försändelse, liksom chefen för spanska militärpolisen Guardia Civil.
Från båda håll används retorik och symboler från det spanska inbördeskriget.
Det är “fascisterna” mot “rödingarna”.
Och då som nu ser det ut som att högern segrar.