– Amerikas förenta stater accepterar inte fortsatta israeliska bosättningar som legitima. Dessa byggen bryter mot tidigare avtal och underminerar ansträngningarna att nå fred. Det är dags för ett stopp för de bosättningarna.
Så sa en nyvald president Barack Obama sommaren 2009 i ett berömt tal i Kairo. Lika hyllat som talet blev av presidentens anhängare, lika kritiserat blev det av Israels konservativa höger. När Obama i dag möter israeliske presidenten Reuven Rivlin visar historiens facit en djup klyfta mellan retorik och verklighet: 2009 fanns det drygt en halv miljon bosättare på de ockuperade områdena. I dag är de nästan 800 000.
– Jag tror inte det var ett symboluttalande för Kairo-talet var oerhört välskrivet och medarbetarna hade jobbat med det länge. Obama var väldigt tydlig i sina krav på Israel men han var på något sätt liberalen och idealisten som tog ut svängarna. Han fick äta upp det för verkligheten ville inte böja sig för den liberalt välmenande presidentens Israelpolitik, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.
Endast symboliskt möte
Dagens möte i Vita huset är desto mer symboliskt eftersom Reuven Rivlin inte har någon reell makt. Det israeliska presidentämbetet är en post med i huvudsak ceremoniella funktioner. Den beslutande makten vilar hos premiärminister Benjamin Nethanyahu, regeringen och parlamentet Knesset. På Obamas och Rivlins dagordning står diskussioner om regional utveckling, säkerhetssamarbete och behovet av en tvåstatslösning. Några konkreta beslut väntas inte mötet mynna ut i.
– Det är en statschef som möter en statschef. Presidenten är en duva i israeliska förhållanden och det är möjligt att Obama passar på att göra något uttalande eftersom han vet att det kommer bli bättre mottaget än vad det skulle bli av Nethanyahu, säger Per Jönsson.
Duvan Rivlin tillhör Likud och betraktas som en av högerpartiets mer moderata röster. Han har tidigare fördömt en palestinsk stat men öppnade nyligen för en sorts tvåstatslösning, förutsatt att den är en konfederation med en enda armé – Israels.
Många har försökt skapa fred
Många amerikanska presidenter har försökt skriva in sig i historieböckerna som den som skapade fred mellan israeler och palestinier. Bill Clinton låste in sig med Ehud Barak och Yassir Arafat i en vecka under Camp David-förhandlingarna år 2000. George Bush den äldre hotade Yitzak Rabins regering med att dra in 10 miljarder dollar i bistånd om det inte blev ett stopp för bosättningarna. Men alla amerikanska försök har varit förgäves. Bosättningarna växer kontinuerligt med kortare avbrott för smärre eftergifter som utrymningen av Gazaremsan 2005 och Benjamin Nethanyahus tio månader långa tillfälliga stopp för nybyggen 2009.
– Bosättarrörelsen i Israel är så insyltad i politiken, i departementen och i rättsväsendet att utbyggnadsprocessen fortgår oavsett majoritet i parlamentet. Vad som sägs politiskt i landet eller världen spelar inte så stor roll, säger Per Jönsson.
Går inte till historien
Den amerikanske presidenten måste också balansera på slak inrikespolitisk lina i Mellanösternkonflikten. Att kräva tillbakadraganden från ockuperat område och bosättarstopp är inte bara kontroversiellt. Det är i princip politiskt omöjligt om det inte samtidigt återföljs av bedyranden om den amerikansk-israeliska vänskapen och Israels rätt till självförsvar.
– Varje gång en president försöker göra något som svider för Israel är det en inrikespolitisk rörelse som förhindrar det. Israellobbyn är en kombination av judiska organisationer, konservativa republikaner och den högerkristna evangeliska rörelsen. De lyckas alltid få majoritet i kongressen för att stoppa förslag, säger Per Jönsson.
Barrack Obama blir inte den president som går till historien som fredsmäklaren i Mellanöstern. Det har gått sex år sedan talet i Kairo 2009 och han är inne på sitt nästa sista år i Vita huset. Men fredsprocessen har gått fullständigt i stå. Trots att det kan te sig som en omöjlig uppgift att få stopp på bosättningarna och mäkla fred –även för presidenten i världens mäktigaste land – så kommer de som efterträder Obama att försöka. Igen och igen.
– Om man inte går ut då och då och säger att man vill få stopp på bosättningspolitiken så har USA inte längre någon som helst förmåga att agera gentemot arabstaterna. Ska man vara medlare måste man också åtminstone verka neutral. En stormakt som vill vara medlare gör det genom att hålla tillbaka sin allierade, inte genom att heja på, säger Per Jönsson.
Läs också: Wallströms uttalande om Israel får stöd
Bosättningarna under Barack Obamas presidentperiod
2009
Juni
•Obama håller talet ”En ny början” i Kairo och kräver stopp för israeliska bosättningar.
September
•Den så kallade kvartetten USA, Ryssland, EU och FN uppmanar Israel att frysa all bosättningsaktivitet, inklusive ”naturlig tillväxt”.
November
•Netanyahu meddelar ett tio månader långt stopp för nybyggen på Västbanken. Fredssamtal inleds.
2010
Januari
•Netanyahu meddelar att vissa av bosättningarna på Västbanken kommer att vara en del av Israel ”för evigt”.
Mars
•Israels regering avslöjar planer på att bygga 1 600 nya bostäder i Östra Jerusalem. Amerikanska vicepresidenten Joe Biden och kvartetten riktar skarp kritik mot planen.
Maj
•Palestinska chefsförhandlaren i fredssamtalen Saeb Erekat säger att Israel måste ”välja mellan fred och bosättningar”.
September
•Abbas och Netanyahu inleder samtal. Det tio månader tillfälliga stoppet för bosättningar löper ut och Israel vägrar förlänga det. Fredssamtalen bryter samman.
November
•Israel meddelar planer på 1 000 nya bostäder i östra Jerusalem.
2011
Februari
•USA lägger in veto i FN:s säkerhetsråd mot en resolution som fördömer Israels bosättningar.
Maj
•I ett tal säger Obama att en tvåstatslösning måste bygga på 1967 års gränser. Netanyahu avfärdar det kategoriskt.
2012
April
•FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säger i ett officiellt uttalande att Israels bosättningspolitik är i strid med internationell rätt och avtals som ingåtts under tidigare fredsförhandlingar.
2013
Juli
•Fredssamtal inleds åter mellan israeler och palestinier. Vicpresident John Kerrys ambition är att få till ett slutgiltigt avtal.
2014
Mars
•På en presskonferens säger Obama att han fortfarande tror på en tvåstatslösning men att det kräver kompromisser på båda sidor.
April
•Fredssamtalen bryter samman på nytt. John Kerry lägger skulden på Israel och landets beslut att bygga 700 nya bostäder i östra Jerusalem.
2015
Juli
•Netanyahu godkänner hundra-tals nya bosättningar i östra Jerusalem.
November
•EU beslutar att ursprungsmärka varor som producerats i bosättningar på ockuperad mark.
December
•Barack Obama träffar Israels president Reuven Rivlin i Vita huset.