IDF värvar migranter
– som fruktar fronten:
”Asylsökande vill inte bli kanonmat”
Det är hit, till striderna bland Gazas ruiner som den israeliska armén försökt rekrytera asylsökande flyktingar i Israel.
Bild: Leo Correa/AP/TT
Dagens ETC
Förra månadens detaljer om Israels krigsrekrytering bland asylsökande är ännu ett hett diskussionsämne, i synnerhet sedan landet startat ett andra krig mot libanesiska Hizbollah. I Tel Aviv träffar Dagens ETC flyktingar som rasar mot Israels behandling av dem – och som tror att de genast skulle hamna längst fram i frontlinjen om de tog värvning.
– De vill inte ge oss någon status här, de vill bara använda oss som slavar, säger Solomon från Sudan.
Den israeliska arméns rekryteringsprogram för asylsökande som avslöjades i förra månaden orsakade både ilska, stor undran och debatt i Israel. Armén har aldrig tidigare agerat på ett sådant sätt. Tyder det på en allvarlig brist på soldater i de egna leden, eller vad?
I mitten av september rapporterade israeliska Haaretz att armén värvat asylsökande till striderna på Gazaremsan, med löften om att de som deltar ska få sin status reglerad i Israel. Måltavlan har varit de cirka 30 000 asylsökande som lever utan ordentliga rättigheter i Israel. De flesta kommer från diktaturens Eritrea och det krigsdrabbade Sudan.
Kriget på Gazaremsan rasar vidare och nu har Israel dessutom påbörjat ett nytt krig mot libanesiska Hizbollah. När Dagens ETC besöker området som kallas ”Lilla Afrika” i Tel Aviv, där majoriteten av alla afrikanska migranter och asylsökande, upptäcker vi att rekryteringsfrågan fortfarande är ett hett diskussionsämne.
Bara dumma människor skulle acceptera ett sådant avtal.
– Ja, det har skrivits om det här i medierna och jag har hört många prata om det. Men bara dumma människor skulle acceptera ett sådant avtal. Om vi åkte till Gaza för att kriga, vad skulle vi ha för garantier om att vi skulle komma tillbaka igen, undrar Solomon, som driver en reggaebar i området.
– Vi skulle bli placerade längst framme vid frontlinjen, fortsätter han. Eftersom vi inte har någon erfarenhet av att strida skulle vi bli de första att dö. Eller så skulle vi bli kidnappade av den andra sidan, och vilket land skulle arbeta för att försöka få oss fria efter det?
”Verkligen bara skitsnack”
Solomon, som kommer från Sudan och inte vill vara med på bild, säger sig inte själv ha träffat någon som blivit kontaktad av arméns rekryterare. Men hans åsikt är att armén närmat sig de asylsökande bara för att det israeliska samhället i stort sett inte bryr sig om dem.
På hans uteservering sitter det gott om män från olika östafrikanska länder. Solomon pekar ut flera av dem och säger att de har varit i Israel i mer än 20 år, utan att få en skyddsstatus som flykting.
– Jag har också varit här i snart 20 år och vår situation är verkligen skit. Israel säger att vi inte är flyktingar, utan bara invandrare. Men har ni inte hört om kriget i Sudan och att människor där flyr för sina liv? Vi får fortfarande inte ens ett riktigt visum, utan bara en papperslapp som måste förnyas var tredje månad.
De vill inte ge oss någon status här, de vill bara använda oss som slavar.
Vid det här laget brusar Solomon upp. Han berättar att många arbetsplatser i Tel Aviv sparkat palestinsk personal under Gazakriget, och att de fyllt luckorna med asylsökande afrikaner. Myndigheternas syn på de asylsökande har dock inte förändrats, de allra flesta har fortfarande inte några ordentliga arbetstillstånd.
– Allt prat i Israel om att de respekterar mänskliga rättigheter, det är verkligen bara skitsnack. De vill inte ge oss någon status här, de vill bara använda oss som slavar.
Myndigheterna lägger locket på
Israels ledande asyl- och människorättsorganisationer har riktat stark kritik mot arméns rekryteringsprogram. Samtidigt har organisationerna haft svårt att få information. Ytterst få asylsökande har varit beredda att tala om erbjudandet, sannolikt av rädsla för att mista möjligheten till ett permanent uppehållstillstånd. De ansvariga myndigheterna har i sin tur lagt locket på.
– Vi har kontaktat både inrikesministeriet och försvarsministeriet och bett om detaljer kring detta, men de har inte ens svarat oss. Vi misstänker att det här var någonting som påbörjades och som just nu blivit pausat, men har ännu för lite kunskap om det, säger Shira Abbo, vid asylrättsorganisationen Hotline for refugees and migrants.
Fram tills nu har det alltid varit den israeliska arméns policy att endast ta in personer med permanenta uppehållstillstånd eller israeliskt medborgarskap, som soldater. Stämmer alla detaljerna i Haaretz avslöjande så är det en farlig och problematisk ny utveckling, har HotIine klartgjort i ett uttalande.
Situationen i Israel är illegal och extremt ovanlig.
Asylrättsexperten Shani Bar-Tuvia företräder sju israeliska organisationer i det som kallas Refugee Forum. Man har kallat krigsrekryteringen ett nytt lågvattenmärke i Israels behandling av asylsökande.
– Situationen i Israel är illegal och extremt ovanlig, säger hon. Det finns egentligen ingen motsvarande situation i andra länder som ser sig själva som västerländska, demokratiska stater. Israel erkänner att de här flyktingarna är i behov av skydd, men det enda skydd man gett dem är att de inte kommer bli utvisade.
”En skum överenskommelse”
Asylsökande i Israel har vissa rättigheter fram tills att de fyller 18 år: skolgång och tillgång till vårdsystemet. Så fort de blir myndiga kastas de ut från vårdsystemet. De får inte ha israeliska körkort. De kan inte ta emot arbetslöshetsersättningar, får inte ha det niosiffriga israeliska ID-kortet, och deras visum är en liten pappersbit som i vanliga fall endast ges till personer som ska utvisas, berättar Shania Bar-Tuvia.
– Och så här har situationen alltså sett ut för vissa flyktingar i över 20 år. Deras barn har vuxit upp i samma situation. Det här är det enda landet deras barn känner till, många gånger är hebreiska deras första språk, men de får ändå inte någon riktig status.
Israel är inte ett unikt exempel. Ryssland har också utnyttjat asylsökande som soldater i sitt krig mot Ukraina. I februari i år intervjuade Dagens ETC en somalisk flykting som lurats till att skriva på värvningspapper hos den ryska armén, för att sedan skickas till fronten.
Israels behandling av asylsökande skapar djup frustration, och det är inte svårt att se att vissa har sagt ja till arméns rekrytering som en desperat lösning på situationen.
– När unga människor tar värvning så gör armén rigorösa tester för att se hur väl lämpade olika personer är för olika uppdrag, säger Shania Bar-Tuvia.
– Det här vi talar om nu är något helt annat. Det är en skum överenskommelse med människor som kommer skickas till frontlinjen utan att de är tillräckligt förberedda för det. De flesta asylsökande kommer säga nej till det, eftersom de inte vill bli kanonmat.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.