– Det är 30 gånger fler än hela miljörörelsen. Det är orimligt att ekonomiska särintressen kan köpa sig inflytande, säger Max Andersson, europaparlamentariker för Miljöpartiet, till Dagens ETC.
Under torsdagen ska Europaparlamentet rösta om ett omdiskuterat lagförslag som han har varit drivande i att ta fram. Förslaget handlar om att de ledamöter som är ansvariga för en fråga ska bli tvungna att öppet redovisa alla schemalagda möten de har med lobbyister.
Varför är det så viktigt att möten med lobbyister redovisas?
– Därför att vi behöver veta vilka särintressen det är som lägger en massa pengar på att påverka lagstiftningen. Det kommer göra det lättare för de som har bra argument, till exempel miljörörelsen, om man kan peka på att industrin håller oerhört många möten. Transparensen jämnar ut spelplanen för europeisk politik.
”En fars”
Men förslaget kan komma att falla efter att den konservativa partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, i förra veckan begärde sluten omröstning i parlamentets plenum. Sluten omröstning är sällsynt i Europaparlamentet och sker normalt bara vid personval.
Nyheten har väckt hård kritik från flera håll.
– En hemlig omröstning om transparens skulle vara en fars. Det sätter hela ryktet för Europaparlamentet på spel, säger Sven Giegold, parlamentets rapportör för frågor om transparens och integritet, till The Parliament Magazine.
– Det är absurt att omröstningen om den största reformen för transparens i parlamentet kan ske i hemlighet, säger Vitor Teixeira på organisationen Transparency International EU, till EU Observer.
Moderaternas europaparlamentariker Gunnar Hökmark och Christoffer Fjellner har öppet gått emot sin partigrupps förslag om sluten omröstning.
– Det är fullkomligt befängt att en diskussion om transparens inte har transparens när man röstar, säger Hökmark till Europaportalen.
– Det är rent utsagt åt helvete att tillämpa slutna omröstningar, säger Fjellner till Altinget.
De båda moderaterna kommer att rösta emot sakfrågan, förslaget om ökad transparens.
– Jag kan inte registrera alla som jag möter på gatan, alla som jag talar med, säger Hökmark till Europaportalen.
Max Andersson menar dock att Gunnar Hökmark har missförstått förslaget.
– Det är ett oerhört konstigt argument från Hökmarks sida. Om han har läst mitt yrkande så skulle han veta att det enbart handlar om schemalagda möten, inte de han möter på gatan.
Öppenheten påverkar
De socialdemokratiska och liberala partigrupperna, S&D respektive Alde, fattar beslut om hur de ska rösta under onsdagen. Centerpartiets Fredrick Federley har bestämt sig.
– Jag kommer rösta för tydligare lobbyregler och mer transparens, säger han till Altinget.
Max Andersson befarar att förslaget faller, om det blir sluten omröstning.
– Om EPP-gruppen står fast vid att de ska mörklägga omröstningen om mer öppenhet då kommer det att bli svårt att samla de 376 röster som behövs. Det är den mest sannolika utgången just nu. Men jag hoppas att det blir så fruktansvärt pinsamt för dem att de inte vågar stå för hur de tänker rösta. Det är befängt, där håller jag för en gångs skull med Gunnar Hökmark, säger Max Andersson.