Bara till den demonstration som arrangeras i Oslo har tusentals personer anmält sig. Ilskan är stor efter att statsminister Erna Solberg, partiledare för Høyre, öppnat för att ändra abortlagen. Det handlar om att förbjuda så kallad tvillingabort och att ge upp abortlagens paragraf 2C som ger kvinnor rätt till abort efter vecka tolv om något är allvarligt fel med fostret.
– Erna Solberg vet mycket väl att abortlagen har tillkommit efter hård kamp och har ett starkt stöd, säger Hanne Linn Skogvang, chefredaktör på den feministiska tidskriften Fett och tidigare rådgivare till Helsedirektoratet, en avdelning under hälsodepartementet.
– Att hon nu använder rätten till abort för att i medierna förhandla om politisk makt med ett litet parti som Kristelig Folkeparti är djupt provocerande för många.
Tidigare försök stoppades
Det är inte första gången som norska feminister tvingas agera för att stoppa inskränkningar i aborträtten. 2014 kom regeringen Solberg med ett förslag om att bevilja läkare utökad samvetsfrihet, vilket skulle betyda att de inte behöver remittera kvinnor till abort. Med tanke på hur Norges vårdsystem är uppbyggt hade konsekvenserna blivit kännbara, inte minst för kvinnor på landsbygden.
Solbergs förslag kom som en eftergift till regeringens stödparti Kristelig Folkeparti. Men hon drog tillbaka det efter protester.
– Kvinnor över hela Norge mobiliserade till det största 8 mars-tåget någonsin, säger Cathrine Linn Kristiansen, engagerad i norska Feministisk Initiativ, till Dagens ETC.
Men det är inte bara kvinnogrupper som engagerar sig mot det nya utspelet, även det ett försök att permanent knyta Kristelig Folkeparti till regeringen. Om ett par veckor ska det konservativa, kristna partiet nämligen välja mellan Solberg och oppositionen.
– Just nu försöker de konservativa krafterna i Kristelig Folkeparti att göra abort till en kärnfråga i deras vägval och använder det som ett förhandlingskort, säger Skogvang.
Den politiska oppositionen lovar att försöka stoppa Solberg om hon skulle omvandla sitt utspel till ett konkret förslag. Hon möter även motstånd från Venstre, ett av regeringspartierna. Dessutom har stortingsledamöter och en minister från Høyre tydligt markerat att Solberg bör tänka om.
– Jag är extremt besviken, säger Unge Høyres förbundsordförande Sandra Bruflot till tidningen VG.
Bred uppslutning i Oslo
Dagens demonstration i Oslo visar hur bred uppslutningen är. Bland andra samsas Venstres, Arbeiderpartiets, Senterpartiets och Rødts ungdomsförbund.
– Det folkliga motståndet börjar idag och kommer att fortsätta om Solberg inte ändrar sig, säger Skogvang.
Handlar det bara om politiskt maktspel eller har Solberg själv dessa värderingar?
– Hon är liksom Kristelig Folkeparti bekymrad över vad som kallas ett ”sorteringssamhälle”. Men om man vill ha färre aborter är lösningen att driva bra politik. Norge har idag historiskt låga aborttal, vilket förklaras med god tillgång på information och preventivmedel. På liknande sätt vore det bättre att underlätta för föräldrar med svårt sjuka barn genom att bistå med välfärden istället för att frånta kvinnor valmöjligheter, säger Skogvang.