Sydafrika använder bakgrunden som språngbräda för att visa att utvecklingen sedan den 7 oktober utgör folkmord och att Israels syfte är att utplåna det palestinska folket. Punkt för punkt i den över 80 sidor långa anmälan till ICJ går Sydafrika igenom vad Israel har utsatt och fortfarande utsätter det palestinska folket för. Anmälan tar upp de extremt höga dödstalen, att 355 000 hem har förstörts, och att förstörelsen i Gaza är mer omfattande än de allierades bombningarna av Nazityskland under andra världskriget.
Sydafrika garderar sig också genom att ta upp och fördöma Hamas terrorattack den 7 oktober.
”Den bredare kontexten”
Folkmord kallas ofta för det absolut grövsta av flera grova, internationella brott. Kraven på att bevisa att handlingarna syftar till att omintetgöra ett visst folk är höga. Därför är det enligt anmälan av stor vikt att ”placera handlingarna inom ramen för folkmordet i den bredare kontexten av hur Israel har behandlat palestinierna under de senaste 75 åren av apartheid, de 56 åren av ockupation av palestinsk mark och den 16 år långa blockaden av Gaza”.
Om blockaden i Gaza citeras även FN:s specialrapportör som 2020 sa att blockaden har förvandlat Gaza från ett låginkomstsamhälle med blygsamma men växande exportintäkter, till ett ”utfattigt ghetto”. För att understryka vilken makt Israel har över Gaza nämner man att Israel mellan 2007 och 2010 begränsade importen av mat till ett minimum, utifrån befolkningens dagliga kaloribehov.
Sydafrika efterlyser åtgärder
Vad är ett folkmord?
I anmälan står det att ”folkmord är distinkt annorlunda från andra kränkningar av internationell lag som sanktioneras eller utförs av den israeliska regeringen och militären i Gaza”.
För folkmord döms den som i ”syfte att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp som sådan dödar en medlem av gruppen”. Andra handlingar, som tortyr eller våldtäkt, kan också utgöra folkmord om det sker i syftet att utrota en viss grupp av människor. FN:s konvention mot folkmord trädde i kraft 1951, och Israel är bunden att följa den. Vilket Israel i motsats till Sydafrika tycker att man gör: Sydafrika, som också är bunden att följa folkmordskonventionen, agerar mot Israel just på grund av att detta.
Sydafrika har i sin anmälan även uppmanat domstolen att vidta tillfälliga åtgärder mot Israel för att ”skydda från mer allvarligt och irreparabel skada på det palestinska folkets rättigheter enligt folkmordskonventionen”.
Minister: ”Mänskliga djur”
Sydafrika får backning från flera länder, vars ledare har sagt att de anser att det Israel gör i Gaza är folkmord. Bland dessa finns enligt anmälan Algeriet, Bolivia, Brasilien, Colombia, Kuba, Iran, Turkiet och Venezuela. Flera andra länder har gjort liknande uttalanden, men utan att ta definitiv ställning i vad det rent juridiskt bör landa i.
Vad innehåller anmälan?
Förutom den historiska kontexten, som Sydafrika utgår från, tar anmälan upp flera olika incidenter under det nu över tre månader långa kriget. Dels olika uttalanden från högt uppsatta israeliska politiker. Israels president Isaac Herzog har exempelvis uttalat sig om att alla palestinier kollektivt bär ansvaret för Hamas attack, vilket legitimerar Israels attacker också mot civila.
– De kunde ha protesterat, de kunde ha kämpat mot den här onda regimen, sa Herzog i oktober.
Ett annat uttalande handlar om att likställa palestinier med djur.
– Vi slåss mot mänskliga djur och agerar därefter, sa Israels försvarsminister Yoav Gallant bara någon dag efter Hamas terrorattack.
Hävdar rimligt självförsvar
Även förslagen på att flytta palestinier ut från Gaza tas upp. En av Sydafrikas huvudpoänger är också att Israels attacker mot Gaza inte kan ses som självförsvar, det är helt enkelt för stora civila förluster och för många angrepp mot civil infrastruktur. Detta är å andra sidan något som Israel kommer att betona: att man agerar enligt folkrätten, och har rätt att försvara sig mot Hamas efter terrorattacken. Offentligt har Israel högljutt och avfärdat att deras militärkampanj skulle bryta mot internationell rätt.
Sydafrikas anmälan mot Israel har jämförts med fallet Gambia-Myanmar, där Gambia menar att Myanmar gjort sig skyldiga på folkmord av rohingyer. Också Ukraina har anmält Ryssland till ICJ för folkmord, liksom Israel är Ryssland inte är anslutna till ICC.
Folkrättsexpert: Sydafrikas anmälan oroar Israels ledning
Redan dagen efter Sydafrikas anmälan anades de första effekterna av folkmordsanmälan mot Israel: den israeliska ledningen uppmanade militärer, politiker och andra inom statsapparaten att sluta använda ett språkbruk som skulle kunna uppfattas som folkmordslikt.
Till exempel: att prata om att flytta palestinier ut från Gaza, jämföra dem med djur, säga att allt Hamas rört vid ska jämnas med marken, göra Gaza obeboeligt och antyda att alla palestinier bär ansvar för Hamas terrordåd.
Hotet om att stämmas i Haag har gjort den israeliska ledningen orolig.
– De kortsiktiga konsekvenserna är redan synliga. Hotet om att stämmas i Haag har gjort den israeliska ledningen orolig, säger Valentin Jeutner, docent i folkrätt vid Lunds universitet.
Men det finns inte några tecken på att det får Israel att sluta strida. Snarare tvärtom.
– De har kommit med sådana uppmaningar för att de inte vill bli tillsagda att sluta strida.
Får juridisk tyngd
Kriget har fått enormt stor uppmärksamhet internationellt – och hela världen kommer också att tal del av resultatet av denna process.
– Det viktigaste är att den politiska diskussionen om kriget i Gaza legaliseras och blir en juridisk diskussion. FN, Human Rights Watch och andra kan ha politisk tyngd. Men nu ska oberoende domare titta på de juridiska aspekterna, säger Valentin Jeutner.
Efter inledande förhör med Sydafrika och Israel kommer domstolen besluta om tillfälliga åtgärder, något Sydafrika har krävt, och om de tänker ta upp fallet. Exakt vad dessa åtgärder skulle innebära är inte säkert: men någon forma av eldupphör, sannolikt. Det skulle i så fall gälla processen ut.
– Om de gör det – oavsett vad det sedan blir för utgång – betyder det att domstolen bekräftar att det finns en trolig legitimitet i Sydafrikas anmälan. Att ställa frågan om Israel begår folkmord är en laglig fråga som behöver besvaras, säger Valentin Jeutner.
Ett hål i regelverket
Men det finns ett problem: det domstolen säger är juridiskt bindande för stater, men samtidigt kvarstår Israels rätt till självförsvar. I praktiken kan det ställa till det så här: domstolen beslutar om att Israel måste sluta attackera Gaza på måndagen och då måste de göra det, men på tisdagen attackerar Hamas åter Israel. Då får Israel svara på det – trots domstolens förbud.
I fallet Ukraina-Ryssland, som också vilar hos ICJ, har Ukraina sagt att om Ryssland slutar attackera dem kommer de inte angripa Ryssland.
– Men Sydafrika kan inte utlova att Hamas slutar använda våld mot Israel. Och Israel och Hamas kan inte göre ett avtal inför ICJ, eftersom Hamas inte är en stat. Rätten kan inte beordra Hamas att göra någonting.