Nytt lagförslag
Homosexualitet är kriminaliserat sedan länge i landet, men kort efter mordet gjorde Ugandas etik- och integritetsminister Simon Lokodo ett officiellt uttalande där han meddelade att samkönat sex i och med ett nytt lagförslag kan komma att straffas med döden.
– Detta dementerades sedan av presidentens talesperson som sa att lagförslaget, som har stora likheter med den uppmärksammade dödsstraff-förslaget som ogiltigförklarades för fem år sedan, inte ska tas upp för diskussion i parlamentet. Men att det kom upp igen skapar ju ändå stor rädsla och en ökad hotbild mot Ugandas hbtq-personer, säger Gabrielle Gunneberg, som är chef för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders.
Gunneberg menar att det finns liknande utveckling och tendenser i närliggande länder i regionen.
– I Tanzania sa borgmästaren i Dar es-Salaam tidigare i år att han ville skapa en specialstyrka inom polisen som ska identifiera och gripa homosexuella. Men även det dementerades kort därefter av landets regering. Tanzania, Uganda och även Kenya, som alla tre är före detta brittiska kolonier, har samma lag som kriminaliserar homosexualitet. Den bygger på en gammal kolonial lagstiftning och har stöd hos många av landets kyrkor och andra religiösa grupper, säger Gabrielle Gunneberg.
Hets under predikningar
Att röster höjs för att införa dödsstraff och att attackerna på hbtq-personer i Uganda ökar just nu har flera förklaringar, menar Gabrielle Gunneberg.
– Dels tror jag att det kan handla om en motreaktion mot det som händer i Kenya, där förslaget om att avkriminalisera homosexualitet har varit uppe i flera juridiska instanser. Det skrämmer Uganda som då vill ta i ännu hårdare. En annan anledning är de missionerande kyrkorna, ofta från USA, som är aktiva i landet. Deras pastorer uttrycker ofta djupt homofobiska åsikter och hetsar mot hbtq-personer i sina predikningar, säger Gabrielle Gunneberg.
På frågan vilken effekt omvärldens påtryckningar får, och den uppmärksamhet som internationella människorättsorganisationer försöker skapa kring situationen för hbtq-personer i Uganda, är svaret komplext.
– Självklart måste vi belysa den här livsfarliga utvecklingen, men det är inte helt okomplicerat att uttrycka kritik. Ofta säger ledarna i de här länderna att EU och USA inte ska lägga sig i, att hbtq-rättigheter är västerländska värderingar och inte afrikanska, säger Gabrielle Gunneberg.
– Internationell solidaritet och protester är väldigt viktigt för hbtq-rörelsen. Samtidigt måste vi jobba nära tillsammans med aktivisterna i regionen för att förstå när det gynnar dem att vi höjer våra röster tillsammans, och när det är bättre att vi arbetar tillsammans på andra sätt som med direkt stöd till deras säkerhet eller med finansiellt stöd till praktiska kostnader.