– Mina tre återstående år som president ska bli de blodigaste i vårt krig, lovade han i ett uppeldat tal inför valen.
Redan två månader före valet lät han publicera en lista på politiker han beskyller för att vara inblandade i narkotikahandeln. Medborgarrättsorganisationen Amnesty kallar den en dödslista.
Namngivna på listan finns 46 politiker, bland annat 33 borgmästare och tre kongressledamöter, samtliga politiska motståndare till Duterte.
Nästan alla av dessa politiker ställer upp i valet i dag då miljoner av filippiner går till valurnorna för att välja senatorer, kongressledamöter, borgmästare och lokala församlingar.
I sitt tal när han offentliggjorde sin lista slog president Duterte fast att han ska öka insatserna i sitt krig mot drogerna:
– De som verkar inom narkotikamarknaden och visar sitt liv i lyx och lycka på sociala medier när vanliga människor drunknar i narkotika och fattigdom ska få sitt. Mitt beslut att avslöja dessa knarkpersoner är förankrat i mitt förtroende för de statliga myndigheter som prövat och konfirmerat namnen på listan.
Att bli uppsatt på en sådan lista av presidenten betyder att det är fritt fram för medborgargarden och polisgrupper att skjuta dem. När tidigare liknande listor satts upp har ett stort antal av de som funnits med på listorna skjutits.
Trots att Duterte uppger att namnen på den senaste listan har blivit granskade av olika myndigheter så är det inte klart om brottsutredningar mot de anklagade inletts, i flera fall vet man att inga undersökningar startats.
Bland de angivna på listan finns flera som arbetat för den tidigare jordbruksministern Proceso Alcala som Duterte tidigare anklagat för inblandning i narkotikaaffärer och en välkänd rival till honom.
Duterte själv säger att det inte har någon betydelse:
– Jag var egentligen inte intresserad av om listan offentliggjordes före eller efter valet. Jag har inte den minsta avsikt att skada någon eller påverka att någon som vill tjäna folket politiskt inte blir vald.
Strax efter att Duterte tillträdde som president sommaren 2016 lät han offentliggöra en lista på 150 domare, borgmästare, poliser och militärer som han anklagade för att vara inblandade i narkotikahandeln. Han berättade aldrig hur han kommit fram till namnen på listan och hans medarbetare sa att presidenten hade sina egna källor.
Många på den listan har blivit skjutna, antingen i samband med polisräder eller av Duterte-vänliga medborgargarden. En av de som sköts ihjäl var en borgmästare som givit upp sig själv och avrättades när poliser gjorde en räd mot hans cell och öppnade eld.
Sedan Rodrigo Duterte blev president i Filippinerna har över 30 000 människor skjutits ihjäl, antingen av polis eller olika mördarkommandon. I flera fall har det visats att mördarna varit avlönade för sina insatser, taxan har varit 5 000 pesos, knappt 1 000 kronor, för en knarkare och 10 000 pesos för en langare.
Hittills har ingen polis eller medlem ur ett medborgargarde dömts och Duterte har lovat att så länge han är president ska det inte ske.