Astrid Nordin, forskare och chef för Kina-centrum vid Lancasters universitet, framhåller att tidigare generationer av Kinesiska ledare har försökt röra sig bort från den karismatiska personkulten, eftersom det under Mao Zedongs ledarskap inte gick så bra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man har rört sig mot en mer kollektiv diktatur under det Kommunistiska partiet. Den förre presidenten, Hu Jintao, var exemplarisk på det genom att vara slående okarismatisk. Det spekulerades under hans tid om det var ett medvetet val, för att man ville ha ett kollektivt styre, snarare än en stark individ, säger Astrid Nordin.
Inte överraskande
Samtidigt framhåller hon att den nu valda inriktningen knappast kommer som någon överraskning. Snarare har spekulationerna om just denna utveckling pågått sedan Xi
Jinping skrev in sitt eget namn och sina egna ” … tankar om socialism med kinesiska förtecken för en ny tid”, i den kinesiska grundlagen, i höstas.
– Det är förstå gången en ledares namn skrivs in i konstitutionen sedan Mao Zedong, så han har byggt upp mot den här punkten ett tag nu. Ett annat tecken som gett en föraning är att han har uppmuntrat väldigt starkt till lojalitet med honom som landsfader, samt rensat ut alla sina rivaler genom den hårda antikorruptionskampanj han drivit internt i partiet, säger Astrid Nordin.
Många vanliga kineser är också väldigt nöjda med den ekonomiska utvecklingen och den höjda materiella standard som kunnat erbjudas dem, i och med Kommunistpartiets nya, modernare inriktning, framhåller hon.
– Sedan man upphörde med att kalla sig en ”förtrupp för de revolutionära klasserna” och bjöd in kapitalister i partiet, under slutet av 90-talet, har mycket hänt. Vanligt folk har fått det väldigt mycket bättre rent materiellt och presidenten är populär, säger Astrid Nordin.
Försvinnande liten opinion
En inhemsk opinion mot enpartistaten existerar, men är försvinnande liten.
– Det finns de som ser problemen med enpartistaten, men knappast någon organiserad opposition. De som organiserar sig mot partiet hamnar nämligen i fängelse, säger Astrid Nordin.