Så sa en av de trettiotal mexikanska kvinnor som Rebecca Gomperts träffade under Women on Waves senaste båtkampanj i delstaten Guerrero i sydvästra Mexico 2017. Där erbjöd organisationen kvinnor att komma till hamnen för att hämta abortpiller, eller segla ut med Women on Waves båt till internationellt vatten, där mexikansk lagstiftning inte längre råder, för att göra en laglig medicinsk abort.
Så har Women on Waves jobbat ända sedan starten 1999 och allt började när den unga aktivisten och läkaren Rebecca Gomperts var med på Greenpeaces aktivistfartyg Rainbow Warrior för över tjugofem år sedan.
– Under våra resor, framförallt i Sydamerika, träffade jag många kvinnor som led fruktansvärt på grund av brist på tillgång till sexuell hälsorådgivning och säker, laglig abort. Jag blev väldigt berörd av deras berättelser och det inspirerade mig att starta Women on Waves, säger Rebecca Gomperts och fortsätter:
– En av mina starkaste drivkrafter är den sociala orättvisan som präglar kvinnors möjlighet att göra abort. I länder med strikta abortlagar är det alltid de fattiga, outbildade kvinnorna som drabbas värst, eftersom de inte har pengar att betala en privat läkare för att göra en abort i hemlighet. Ofta känner de inte till att abortpiller säljs på svarta marknaden, och har heller inte råd att köpa dem. Kvinnor med pengar och utbildning däremot, kommer alltid hitta ett sätt att göra abort på, om de så måste resa utomlands för att göra det, säger hon.
Protester och hyllningar
Women on Waves idé är enkel. De tar sig med sin båt, som går under holländsk flagg eftersom abort är lagligt i Holland, och lägger till på internationellt vatten utanför länder där abort är olagligt.
– En vanlig kampanj varar ofta i fem dagar. Första dagen seglar vi in i hamnen och gör en presskonferens, och efter det brukar man se vilka slags reaktioner vi får från landets myndigheter. I samma stund som vi gör presskonferensen börjar kvinnor ringa till vår telefonlinje för att få rådgivning och beställa tid för abort. Nästa dag börjar vi planera för att segla ut på internationellt vatten, om det är möjligt. Ibland stannar vi mer än fem dagar, men vi kan inte stanna så mycket längre än en vecka eftersom det ofta påbörjas en juridisk process mot oss och vi blir utslängda, förklarar Rebecca Gomperts.
Women on Waves, som alltid samarbetar med lokala kvinno-organisationer i de länder där de genomför sina båtkampanjer, har bland annat seglat till Portugal, Irland, Marocko, Guatemala och Mexico. Ibland tas de emot av hyllningar och stöd, men har även mött starka protester och aggressiva påhopp. I dokumentären ”Vessel”, som hade premiär 2014, skildras Women on Waves arbete i flera dramatiska scener och visar bland annat hur Rebecca Gomperts attackeras verbalt och fysiskt av arga abortmotståndare.
– I Marocko var reaktionerna väldigt våldsamma och i Polen slängde de ägg på oss. Det är självklart inte så kul, men i stunden tänker du inte på det. Du är fokuserad på det du ska göra och du måste stå ut med de här reaktionerna. Men det kan bli väldigt läskigt när ett lands myndigheter skickar krigsfartyg mot oss, som de gjorde i Guatemala.
Vi tilläts inte ens komma in i hamnen och bevakades dygnet runt av militärer, säger hon.
Bakslag och framgång
Mycket har hänt med abortfrågan under drygt tjugo år som Women on Waves har funnits, och Rebecca Gomperts pekar ut både framgångar och bakslag.
– Å ena sidan ser vi en backlash när det gäller aborträtten, framförallt i USA och Brasilien, och vi har också en stark antiabort-lobby i EU. Men aborträttsrörelsen har också gått framåt. Sedan vi startade har abort blivit lagligt i länder som Portugal, Irland, Australien, Nya Zeeland, Uruguay och Nepal. Vi har också sett en drastisk minskning av kvinnor som dör till följd av abort sedan abortpillerna, så kallad medicinsk abort, började användas, säger Rebecca Gomperts.
För tjugo år sedan var abortpiller inte så välkända ännu, Sverige och Nederländerna var några av de första länderna att börja använda dem. Rebecca Gomperts konstaterar att detta har förändrats:
– Nu är abortpiller tillgängliga för kvinnor i många länder, men i vissa länder importeras de dock olagligt och säljs på svarta marknaden för att lagen inte tillåter öppen försäljning, säger Rebecca Gomperts.
Solidaritetsnätverk
Förutom båtkampanjer har Women on Waves även använt sig av drönare och robotar, som opererar från Holland och därför inte är olagliga, som flugit in abortpiller till bland annat Nordirland och Polen. Sedan flera år finns också systerorganisationen Women on Web, även denna på initiativ av Rebecca Gomperts. Organisationen, som stöttas av läkare, forskare och aktivister, jobbar med att informera om abort och sexuell hälsa samt att skicka p-piller och abort-piller till kvinnor i behov.
– Trots modern teknik finns det fortfarande många utmaningar och hinder för oss, till exempel har vår webbsida förbjudits i Saudiarabien och Turkiet. Så vi måste hela tiden komma på nya strategier. Vi har bland annat ett solidaritetsnätverk som ibland reser till länder och tar med sig abortpiller. Men tyvärr kan vi aldrig göra tillräckligt, behovet är enormt på så många platser i världen, säger Rebecca Gomperts.