1. – Terrorattackerna i Paris var en attack på vårt samhälles öppenhet, frihet och mänskliga rättigheter. Vårt svar måste vara att värna just detta. Därför hoppas jag verkligen att vi i Sverige kan ha viljan och modet att inte ge vika för de som nu ropar på slutenhet, stängda gränser och inskränkningar i våra mänskliga rättigheter.
2. – Pressa de som understödjer IS och strypa tillgången till vapen, pengar och kombattanter. Men samtidigt behöver grundorsakerna i Irak och Syrien angripas. Vi behöver demokratiskt valda regeringar i Bagdad och Damaskus då skulle utrymmet för IS drastiskt minska. Tyvärr har länder som USA, Ryssland, Iran och Turkiet satt sina egna intressen först och därigenom underblåst kriget i Syrien.
3. – Sverige ger ett viktigt humanitärt stöd och utvecklingsbistånd till Mellanöstern. Det är viktigt att vi inte skär ytterligare i biståndet för att finansiera flyktingmottagande i Sverige. Vi kan minska utrymmet för rekrytering till IS i Sverige och Då krävs en politik för inkludering och samarbete mellan myndigheter, civila samhället och religiösa samfund. Tyvärr har debatten om IS i stora delar fokuserat på symbolpolitik. Istället behöver vi understödja det viktiga arbetet i många svenska förorter med att minska rekrytering.
Pierre Schori, politiker och diplomat
1. – En ny debatt kommer att uppstå nu när IS har slagit till i Europa. Exakt vad det får för konsekvenser beror på vilken hotbild som utmålas men jag kan tänka mig att det bland annat leder till ökad bevakning.
2. – Det viktigaste är att få stopp på kriget i Syrien. Efter det kan IS isoleras och tillförseln av vapen och pengar kan strypas. Där finns också hopp i form av de samtal som nu förs, där blad andra USA, Ryssland och Iran deltar.
3. – Vi kan fortsätta föra en klok och generös asyl- och integrationspolitik så att de som flyr från IS får goda demokratiska erfarenheter som de kan ta med sig tillbaka när de återvänder till Syrien – det är en investering i framtiden. Sverige kan också fortsätta sitt stöd för humanitära organisationer och kräva stopp för alla vapenleveranser till området i FN.
Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, Miljöpartiet
1. – Jag hoppas att det inte leder till att vi får en ständigt uppskruvad våldsspiral, utan mer dialog. Insatser mot vapen behövs, genom striktare lagar både för europeisk vapenexport och för vapeninnehav i Europa. Innehav av avancerade vapen bör inte över huvud taget vara tillåtet utanför polisen och militären.
2. – Bush gick in i Irak utan FN-mandat och att den här rörelsen föddes ur kaoset som följde. Det pågående drönarkriget föder också terrorister, våld föder våld. På kort sikt måste man ta fast de unga män som utför sådana här dåd – det behövs polisiära, utrikespolitiska och sociala åtgärder för att fånga upp dem och förhindra terrordåd.
3. – Jag skulle vilja att Sverige blev det första landet som införde ett fredsdepartement som systematiskt arbetar för fred. Enbart våld kan inte lösa situationen vi ser nu, det behövs långsiktigt arbete, bland annat med dialoginsatser.
Somar Al Naher, skribent i bland annat Dagens ETC och Aftonbladet
1. – Det finns en stor risk för ökad polarisering och ökad rädsla, men tonläget har också varit högt och fullt av alarmism ett tag. Jag hoppas att alla kan hålla huvudet kallt nu.
2. – Man gör IS till ett religiöst problem när gruppen egentligen bara använder religion som ett paraply för att bygga en armé och en ny nation. Vi måste förstå det som händer i sammanhanget av de mekanismer och den politik som ligger bakom, de diktaturer som finns i området och att det händer efter den arabiska våren, att det är ett svar på progressiva uppror. Vi måste också stötta progressiva rörelser i Mellanöstern.
3. – Fortsätta ta emot flyktingar, vara humanistiska och generösa. Sverige kan också ta vara på de progressiva som kommer från Syrien.
Maj Britt Theorin, f.d. socialdemokratisk riksdagsledamot och ledare för den svenska nedrustningskommissionen
1. – Förhoppningsvis inga konsekvenser. Risken är att det kan ge undereld för Sverigedemokraterna, men jag hoppas att svenskarna är tillräckligt kloka för att inte gå på det – det här är inte ett argument för att ändra flyktingmottagandet.
2. – Västvärlden bär skulden genom sitt folkrättsliga agerande i Irak, men det är till 80 procent muslimer som drabbas av IS agerande. Det centrala är att stoppa kriget i Syrien, där ser jag lite hopp när ändå både Iran och USA sitter vid samma förhandlingsbord, det kan inte lösas militärt, utan bara politiskt.
3. – Sverige ska arbeta med de metoder som klassiskt har varit Sveriges – att lösa konflikter istället för att kämpa i dem. Jag ser att det är grogrunden för IS man måste komma åt.
Veronica Svärd, säkerhetspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ
1. – Vi kommer se försök att skynda på redan fattade beslut om att bekämpa terrorism. Från högerextremisterna får vi säkert se en utökad kampanj för stängda gränser. Där måste alla vi andra vara tydliga och stå fast vid att skilja mellan terrorister och flyktingar som flyr från terrorism.
2. – Kriget mot terrorismen har misslyckats. Vi måste hitta andra vägar att stoppa spridningen, eftersom det inte kan göras med våld, och motarbeta islamofobin som märks av i Europa och i USA.
3. – Ta rasismen på allvar. Det handlar också om vilken roll vi spelar globalt. Sverige är duktiga på humanistiskt och diplomatiskt arbete – det är snarare det vi ska utveckla, istället för att gå med i Nato.