Sammantaget betyder detta att vi är ett steg närmre det sydkoreanska analytiker befarat i samtal med Dagens ETC: ett aktivt arbete för en regimförändring i Nordkorea kombinerat med militära aktioner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den stora frågan i dag är hur samordnade Kina och USA verkligen är.
Kina stärker sitt försvar till tidigare okända nivåer, flygvapnet håller stora övningar på bägge sidor om Koreahalvön och landet har kraftigt utökat spaningsflygningarna – även över Taiwan, vilket ska ses som styrkedemonstration riktad mot USA.
Li Jie, en militärexpert baserad i Peking, säger till South China Morning Post att Kinas förstärkningar av krigsmakten är en varning också till Sydkorea och USA att inte provocera Nordkorea ytterligare.
Kina är mycket misstänksamt mot USA. Landet reagerade kraftigt mot att Donald Trump i förra veckan gav tillstånd till amerikanska flottan att besöka Taiwan. Det såg Peking som en provokation eftersom Taiwan anses vara en del av Kina som olagligt brutit sig ur landet.
Internationella bedömare undrar också hur Trump resonerar när han samtidigt som han gör allt för att få stöd av Kina gentemot Nordkorea också provocerar landet i onödan.
Kinas främsta prioritet är stabilitet, men den stora frågan är hur man ska stabilisera situationen på Koreahalvön.
Sydkorea har tidigare föreslagit att man ska ta en ”paus” i militära övningar under Vinter-OS i Pyeongchang som ska hållas mellan den 8 och 25 februari, men man har dock inte fått något stöd av USA för detta. Pyeongchang ligger mindre än 20 mil från gränsen till Nordkorea.
USA har också fört in ett stort antal radarskyddade flygplan och i samband med den stora gemensamma militära manövern övade man också simulerade bombanfall på Nordkorea.
Det uppges också att USA och Sydkorea efter manövern tränat metoder att infiltrera Nordkorea för att kunna beslagta landets kärnvapen.
Det var vid ett tal i Atlantic City i förra veckan som USA:s utrikesminister Rex Tillerson förklarade att USA nu tar fram planer för hur man ska kunna ta över Nordkoreas kärnvapen om landet kollapsar eller blir instabilt. Nu talar ingen längre om villkorslösa förhandlingar mellan USA och Nordkorea.
President Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster, känd som en hök i administrationen, slog fast att USA aldrig kan acceptera ett kärnvapenbestyckat Nordkorea och rekommenderade presidenten att använda våld om nödvändigt.
– Vi är inte bundna till en fredlig lösning, vi är bundna till att uppnå en verklig lösning, slog han fast.
Nordkorea har inte kommenterat den senaste upprustningen med annat än att landets utrikesminister slagit fast att ”ett krig är ofrånkomligt”.
En sydkoreansk analytiker som Dagens ETC har talat med väntar sig att Nordkorea kommer att utföra ytterligare en provsprängning eller missiluppskjutning i slutet på december eller i början på nästa år.