BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Fram tills nu hade invånarna i Yei varit förskonade från våldet i inbördeskriget som brutit ut tre år i tidigare. Men i början av augusti kom soldater i jakt på rebeller till Yei. De tvångsrekryterade unga män. Andra försvann spårlöst. En vecka senare flydde Joy söderut i riktning mot Uganda. Men bara några kilometer från gränsen stoppades bilen av soldater.
– De sa åt oss att stanna bilen och tvingade oss att kliva ur. Det var tydligt att de inte tänkte låta oss fortsätta, säger hon.
Joy och de andra i sällskapet tvingades att överge bilen och gömma sig i skogen. Några dagar senare korsade hon gränsen till fots.
300 000 har flytt
Sedan juli i år har 150 000 flyktingar tagit sig över gränsen till Uganda. Totalt rör det sig om nästan 300 000 människor som flytt Yei och de kringliggande byarna. Ytterligare 100 000 är fast i staden sedan armén infört så kallade no go-zones och blockerat alla vägar ut ur staden. De som försöker fly riskerar att dödas.
I oktober i år stoppades en bilkonvoj med flyktingar från Yei på väg till gränsen. De beväpnade männen öppnade genast eld mot bilarna. De som överlevde den första attacken brändes levande av rebellerna.
Många av soldaterna tillhör presidenten Salva Kiirs folkgrupp dinka, säger Michael Ayume. Han är ledare för en lokal köpmannaförening i Yei. I september blev han vittne när 75 unga boda boda-förare arresterades av SPLA. Boda boda, motorcyklarna, är ett viktigt transportmedel i södra Sydsudan där de ger jobb åt arbetslösa ungdomar som kämpar för att försörja sig och sina familjer.
– De här unga killarna gjorde bara sitt jobb, säger Michael Ayume.
Han vill inte uppge sitt riktiga namn av säkerhetsskäl.
21 av de unga killarna släpptes senare.
– De andra killarna? Vi såg dem aldrig igen. I Yei dör folk som flugor, säger Ayume.
"Kan vi återvända?"
Människorättsorganisationen Human Rights watch släppte nyligen en rapport där man anklagar regeringssoldater och rebeller för hundratals fall av mord, våldtäkt och tortyr av befolkningen i Yei och de kringliggande byarna. I november varnade FN:s särskilda rådgivare för förebyggande av folkmord, Adama Dieng, för risken för ett folkmord i Sydsudan. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon konstaterade att FN inte kan skydda befolkningen eftersom man saknar resurser. SPLA:s talesperson General Lul Ruai Koang förnekar att armén attackerar civila.
Första gången Joy flydde till Uganda var hon bara nio år gammal. Efter flera år i olika flyktingläger återvände familjen till Yei och regionen Equatoria, som då fortfarande tillhörde Sudan. Joy läste ekonomi med ett stipendium från UNHCR, gifte sig och skaffade barn, med sedan bröt konflikten ut på nytt.
– Jag tänker på min man och alla andra som är kvar i Yei, säger hon. Vägarna är blockerade och det är lång väg att gå till fots genom skogen. Sedan tänker jag på min två år gamla dotter. Hur ser hennes framtid ut och kommer hon någonsin kunna återvända till Sydsudan?