Under den senaste veckan har våldet i Amran-området norr om huvudstaden Sanaa, Jemen, ökat. Shiagruppen Al Houthi har kämpat mot regeringens styrkor sedan 2004. När vapenvilan kollapsade förra veckan tog stridigheterna åter fart och tusentals människor är nu i behov av humanitär hjälp.
Under förra veckan ockuperades Amran-området i Jemen av shiagruppen Al Houti. I samband med ockupationen kollapsade vapenvilan och våldsamheterna tog fart. Striderna anses vara de våldsammaste hittills. Gruppen har stridit mot regeringens styrkor sedan 2004. Över 200 civila, bland dessa kvinnor och barn, har dödats och flera hundra har sårats sedan början av månaden.
Framkomligheten begränsad
I samband med striderna har framkomligheten i Amran-regionen begränsats kraftigt, vilket har försvårat för de humanitära insatserna samt möjligheterna att bekräfta ny information om striderna. Uppskattningsvis 30 000 människor har flytt och över 500 000, cirka hälften av områdets befolkning, har påverkats av striderna.
Innan oroligheterna tog fart sprängdes Jemens viktigaste oljeledning, vilket har gett stopp i oljeleveranserna. Omkring 100 000 fat olja transporteras dagligen. Området där attacken skedde domineras av lokala väpnade grupper såväl som al Quaida-anhängare som vill ha del i oljeintäkterna. Även i grannprovinsen Hajja märks oroligheter. Provinsen har varit utan el i över en månad, något som har drabbat cirka 1,5 miljoner människor.
USA utökat sina drönarattacker
I början av 2009 bildades en ny al-Qaida-gren i landet. Sammandrabbningar mellan denna gren och regeringstrupper har intensifierat kraftigt sedan 2011 och krävt tusentals offer. Sedan dess har även USA kraftigt utökat sina drönarattacker i landet för att bekämpa al-Qaida.
Den 11 juli krävde FN:s säkerhetsråd att al Houthis rebeller, tillsammans med alla andra stridande parter, skulle lägga ner sina vapen.
– Jag är djupt oroad för de civilas säkerhet, sade FN:s humanitära koordinator i Jemen, Johannes Van Der Klaauw, i ett uttalande i samband med kravet på vapenvila.
– Alla stridande parter har ett delat ansvar att de till att civilbefolkningen inte lider av striderna och att de som påverkats av konflikten tryggt kan förflytta sig till säkrare område, fortsatte han.
Närmare 15 miljoner människor i Jemen, över hälften av landets befolkning, är i behov av någon form av humanitärt bistånd i år. FN och dess samarbetspartners har lanserat en responsplan på 592 miljoner dollar, en summa som tros vara för låg för återhämtningen.