BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Offensiven mot Fallujah får uppbackning av amerikanskt flyg, som tillsammans med irakiskt artilleri bombat positioner i staden. Men hos internationella hjälporganisationer har oron sedan dess ökat, för vad som ska ske med de 40-50 000 civila som ännu är kvar hos IS i Fallujah. FN:s flyktingorgan UNHCR har hittills registrerat mer än 12 000 människor som lyckats lämna området.
– Men bara en enda familj kom från själva stadskärnan, alla andra från utkanterna eller närliggande byar. Nu flyttar IS in många till Fallujahs centrum för att bättre kunna kontrollera invånarna, sa Caroline Gluck, informationsansvarig vid UNHCR i Bagdad, tolv dagar in i offensiven.
Begravts levande
FN har slagit larm om förhållandena för civila i Fallujah. Nästan hälften ska vara barn och staden har varit helt avskuren från varuleveranser sedan i december 2015. Det råder stor brist på medicinsk utrustning, mat och rent vatten. Även de som lyckas ge sig av möter en svår färd till regeringskontrollerat område, bland annat genom beskjutning av IS. En kollega till Caroline Gluck mötte en familj som gömt sig fyra dagar vid en flod och bara kunnat äta gräs.
– Flera familjer har också rapporterat att barn och vuxna skadats och dött, av nedfallande granater och av flygbombningarna. Några människor ska ha begravts levande.
UNHCR erbjuder flyktingarna hjälp, men har redan varit kroniskt underfinansierat av FN:s medlemsstater i flera år. Budgeten de har för att hjälpa Iraks 3,4 miljoner internflyktingar täcker bara tio procent av behoven.
Offensiven blir ännu mer komplicerad av att den tydligt reflekterar Iraks sekteristiska slitningar. USA:s invasion av Irak 2003 rubbade landets interna maktförhållanden. Fallujah blev ett starkt sunnitisk motståndsfäste under ledning av bland andra Abu Musab al-Zarqawi, ledaren för irakiska al-Qaida. Fallujah upplevde redan 2004 hårda strider mellan amerikanska styrkor och islamisterna. Efter Zarqawis död döptes hans organisation om till ISI, sedan ISIS – och slutligen IS.
När IS expanderade i Syrien 2013 lyckades de samtidigt utnyttja de bittra känslorna hos många irakiska sunniaraber, som upplevde sig diskriminerade av den shiamuslimska regeringen i Bagdad. IS övertygade dem om att de Iran-uppbackade shiamuslimerna skulle fördriva alla sunniaraber. Därför såg många i Fallujah IS som befriare och beskyddare när de tog över staden. Likadant resonerade en hel del sunniaraber i Syrien när IS dök upp.
Svag armé
Av samma anledning finns det nu en stor fara för religiöst motiverade övergrepp på Fallujahs invånare, menar Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.
– Den största risken är att shiamuslimer kommer härja runt bland de sunniaraber man menar indirekt eller direkt har stöttat IS. Det redan hänt i flera andra städer, som Tikrit och Baiji.
Iraks nationella armé, som skapades av amerikanerna på 2000-talet, är fortfarande dåligt tränad och relativt svag. Dessutom lämnar de ogärna Bagdad på grund av risken för attentat från IS. Därför har armén fått stöd av irreguljära shiamiliser, som huvudsakligen backas upp av Iran och ibland kan låta lika extrema som IS. Flera militära shiabefäl är före detta eftersökta terrorister, men får nu de facto ändå amerikanskt flygunderstöd.
– Shiamiliserna är inte särskilt bra att sätta in för att erövra Fallujah, eftersom de redan burit sig illa åt mot sunniaraber vid andra tillfällen. De som är kvar i Fallujah har ett mycket svårt val: antingen får de försöka fly och då straffas av IS, eller försöka invänta armén och shiamiliserna, men kanske ändå råka illa ut, menar Per Jönsson.
Larm om tortyr
I tisdags kom larm från Human Rights Watch och FN om att shiamiliskrigare torterat hundratals sunniaraber som släppts ur fångenskap.
Fallujah riskerar att spä på Iraks sönderfall, men offensiven har ännu inte lyckats erövra staden från IS. I en sådan svår situation tror Per Jönsson att det är alldeles för tidigt att räkna ut IS, bara för att rörelsen backat en del geografiskt. IS har redan etablerat sig i flera andra länder och krigar vidare i norra Syrien. Både Irak och Syrien riskerar att bli frusna konflikter, där jihadisterna kan finnas kvar.
– Jag tror att de kommer leva kvar länge till. Det latenta stödet för IS bland Mellanösterns sunniaraber tror jag är relativt stort.