Efter mordet på oppositionsledaren Zedi Feruzi, ledare för det muslimska partiet UPD, har övriga oppositionsgrupper avbrutit samtalen med landets myndigheter.
”Vi kommer inte att dra oss tillbaka, tvärtom kommer allt fler att gå ut på gatorna. Vi ska tvinga president Nkurunziza att ge upp tankarna på att ställa upp i valen för en tredje presidentperiod”, uppger en anonym talesman för demonstranterna i sociala medier.
Polisen varnar nu att demonstranterna och oppositionen kommer att behandlas och betraktas som kuppmakare om de fortsätter protestera. Detta betyder att polisen får rätt att öppna eld mot demonstrationerna för att, som man säger, hindra en statskupp.
Flera har dödats
Hittills har närmare 30 personer dödats under gatumanifestationerna som inleddes för en månad sedan när presidenten i strid mot författningen beslutade sig för att söka stöd för en tredje period som president.
Under oroligheterna, som också ledde till ett statskuppförsök av grupper inom militären, har cirka 150 000 burundier flytt landet, de flesta till Tanzania. Flyktingströmmen som vägrar avta väcker stor oro kring vad som händer ute i den burundiska landsbygden.
Cirka 50 000 flyktingar väntar nu i Kakunga, en liten halvö i Tanganyikasjön, på att bli evakuerade till Kigoma och sedan till det stora flyktinglägret i Nyarugusu. Men evakueringen går långsamt och en koleraepedemi har brutit ut. Över 5 000 flyktingar har insjuknat och dödstalen stiger snabbt.
Hygien är mycket eftersatt, vattnet i Tanganyikasjön är kraftigt förorenat och det finns bara ett 90-tal fungerande latriner.
Ett stort problem vid evakueringen är att alla flyktingar måste förflyttas till Tanzanias inland med båt, och tillgången på fungerande båtar är mycket begränsad.
Men även för de flyktingar som kommer till lägret i Nyarugusu är situationen allvarlig. Lägret öppnades år 1997 för att ta emot 100 000 flyktingar från kriget i Kongo, ett antal som det redan då var underdimensionerat för.
Än i dag, 18 år senare, bor 65 000 kongolesiska flyktingar kvar i lägret och nu väntar cirka 100 000 nya flyktingar på att kunna flytta in. Varje plats är besatt och varje kvadratmeter i området utnyttjas.
Antalet flyktingar stiger snabbt
De tanzaniska myndigheterna lovar tillsammans med FN att lägret ska byggas ut så fort som möjligt. FN:s flyktingorganisation UNHCR befarar dock att antalet flyktingar från Burundi snart kommer att vara uppe i 200 000 om oroligheterna fortsätter.
De flesta flyktingar som tillfrågas säger att de hotats till livet av lokala myndigheter och milis i Burundi och därför tagit till flykten. Det var också de svar jag fick när jag talade med flyktingar i Rwanda. Detta pekar på att situationen kan vara mycket värre på den burundiska landsbygden än i huvudstaden Bujumbura.