Hotas av utvisning till Turkiet: ”Jag fick inte packa något”
Dagens ETC
I förra veckan greps den 26-åriga kurdiska aktivisten Znar Bozkurt och placerades i Migrationsverkets förvar. Utvisas han är han den första Säpostämplade kurden som skickas tillbaka till Turkiet – trots växande hotbild där.
– Migrationsverket har jag tappat all tilltro till, säger Znars make Tage Karlsson till Dagens ETC.
De två civilklädda poliserna anlände utanför Znar Bozkurts hem i Borås någon gång under natten till fredagen den 19 augusti. Klockan fem på morgonen, när hans make Tage Karlsson skulle åka till jobbet, upptäckte Tage att poliserna hade parkerat sin bil bakom hans egen bil så att han inte kunde köra därifrån.
Poliserna sa att de hade tillstånd att gå in i lägenheten och leta efter Znar Bozkurt, med eller utan parets godkännande. När de vände sig om ramlade en huvudnyckel från hyresvärden ut från en plastficka.
– Tage väckte mig och sa till mig att komma ut, polisen var där. Jag bad dem om att få gå på toaletten men de tillät mig inte att stänga dörren. Jag fick inte packa något, jag skulle bara klä på mig och följa med.
Dagens ETC möter 26-åriga Znar på Migrationsverkets förvar i Kållered söder om Göteborg. Han är uppriven och faller genast i gråt när han kommer in i mötesrummet. Här har han blivit inlåst, precis enligt farhågorna, efter att dessförinnan ha gömt sig hos vänner och släktingar ända sedan han fick sitt sista avslag på sin asylansökan i slutet av förra året. Han hade gjort en chansning och återvänt hem för att få tillbringa lite tid med Tage, som han gifte sig med i december 2021.
– Jag hade kommit hem från Gotland bara dagen innan.
Aktivist för HDP
Dagens ETC träffade Znar på hemlig ort i maj i år för att berätta om hur han är en av ett 40-tal kurder som nekats uppehållstillstånd i Sverige, efter att Säkerhetspolisen stämplat dem som hot mot rikets säkerhet. Inga av de anklagade har fått ta del av Säpos uppgifter, vilket lett till omfattande kritik om rättsosäkerhet. En gemensam nämnare är att de drabbade sympatiserar med den transnationella kurdiska vänsterrörelsen.
Under ett förhör med Säpo 2018 frågade man Znar om en bild från när han medverkade i en demonstration, där det syntes en kurdisk PKK-flagga i bakgrunden.
Han sökte asyl i Sverige 2016 eftersom han varit ungdomsaktivist i det prokurdiska oppositionspartiet HDP i Turkiet, och polisen där har sökt honom. Migrationsverket har emellertid inte ansett att det finns något skyddsskäl, och har beslutat att han ska utvisas till hemlandet.
– Men har du sett allt som turkiska medier skrivit om mig nu? De beskriver mig som en PKK-terrorist.
Hotbilden har ökat
Sedan i veckoslutet har ledande turkiska regimtrogna medier, däribland den statliga nyhetsbyrån Anadolu Ajansi, namngett och svartmålat Znar i sina publikationer. Det här innebär att hotbilden har ökat ännu mer, menar han.
– Eftersom turkisk media skrivit massa saker om mig så tror jag att jag kommer bli fängslad om jag återvänder.
Flertalet turkiska medier och Twitterkonton har också skrivit ut att Znar är homosexuell och lever med en man. Det är uppgifter som redan tidigare lett till att Znar mottagit dödshot från vissa hedersstyrda medlemmar i sin klan i hemlandet.
Znars juridiska ombud Miran Kakaee argumenterar att den turkiska mediebevakningen gjort att det nu finns ökade skyddsskäl, varför Migrationsverket måste öppna upp ärendet på nytt. Man har skickat in en anmälan om verkställighetshinder och ett beslut väntas komma denna vecka. Parallellt med detta är ärendet uppe hos Europadomstolen, man har skickat en begäran om att utvisningen ska pausas och även där förväntas beslut komma i veckan.
Har börjat hungerstrejka
I väntan på besked befinner sig Znar sedan gripandet i fredags i hungerstrejk.
– Jag dricker läsk och jag vilar mycket.
I maj berättade han för Dagens ETC att han fruktade att Turkiets krav på utlämningar av ”terrorister” för att godkänna ett svenskt Natomedlemskap skulle påverka utvisningsbeslut som hans. Znar är inte någon välkänd aktivist och hans namn finns inte med på ”terrorlistorna” som publicerats i Turkiet. Han mottog sitt utvisningsärende redan innan Sveriges Natoprocess påbörjades.
Men han riskerar likväl att bli den första kurden som vi vet har blivit stämplad av Säpo, som utvisas till Turkiet, om Migrationsverket inte ändrar sitt beslut. Det är fortfarande något den turkiska regimen kan komma att utnyttja i propagandasyfte, inte minst då det kan hjälpa regimen sätta ytterligare krav på Sverige.
”Finns inget vanligt liv”
I måndags arrangerade kurder, Allt åt alla, Ung vänster och fler en manifestation på Gustaf Adolfs torg i Göteborg till stöd för Znar. RFSL:s avdelning i Göteborg medverkade och kritiserade Migrationsverket för att inte ha konsekvenstänkt när det gäller skydd för asylsökande hbtq-personer. En präst i den syriskortodoxa kyrkan i Göteborg, vars församling Znar anslutit sig till efter att ha konverterat till kristendom, varnade för att han riskerar svåra repressalier i Turkiet.
Znars make Tage Karlsson medverkade också han och höll ett tal, bland annat om att han inte sett en skymt av hur Znar skulle ha kunnat vara ett hot mot rikets säkerhet, under de år de levt tillsammans. Han är övertygad om att regimen kommer stå och vänta på Znar på flygplatsen om han sätts på ett plan till Turkiet. Sedan gripandet i fredags har han knappt kunnat sova.
– Tankarna har malt i huvudet, hur vi ska göra och tänka om något händer. Det finns med oavsett var man är, säger Tage till Dagens ETC.
De gifte sig i december förra året, men det har varit svårt att ha ett vanligt liv tillsammans sedan dess, eftersom Migrationsverkets avslag på asylansökan anlände bara dagar senare. Znar har behövt befinna sig lite här och lite där, hos olika vänner på olika soffor.
– Vi har försökt ta tillvara på de korta stunder vi fått ha i det här. Men man är ju totalt maktlös. Hade det varit så att vi hade kunnat ta fram bevis och visa vad Säpo hade anklagat honom för, så hade det varit mycket enklare. Men den möjligheten har inte getts, för de papperna är hemligstämplade, sa Tage.
Vad är nästa steg nu?
– Det finns inget vanligt liv efter det här. Vi måste på något sätt ta dagen som den kommer nu. Varje dag är en potentiell utvisningsdag nu, vi vet inte.
Hur påverkar det här din tillit till svenska myndigheter?
– De flesta svenska myndigheter har jag inga problem med. Men Migrationsverket har jag tappat all tilltro till. De har bestämt sig för en agenda och kör den rakt av.