Grekland går in i en ny fas. Vänsterkoalitionen Syriza kammade storslaget hem segern i söndagens nyval. Partiet fick, enligt tillgängliga siffror, drygt 36 procent av rösterna. De gick därmed om det nuvarande regeringspartiet Ny Demokrati (som fick drygt 27 procent) med nästan 10 procent.
– I kväll har det grekiska folket skrivit historia. Grekland lämnar nu den katastrofala åtstramningspolitiken bakom sig. Fem års förödmjukelse och lidande är över. Vår seger är en seger för alla de folk i Europa som nu kämpar mot sparpolitiken och de förödande åtstramningar som förstör vår gemensamma framtid, sade partiledaren Alexis Tsipras i sitt segertal.
Möttes av glädje
Syrizas seger möttes av glädje både av anhängare i hemlandet, men också bland andra vänsterpartier i runt om i Europa. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kallar Syrizas vinst ”en historisk vänsterseger”.
– Nu är det dags för EU att lyssna och ge Grekland en chans att ta sig ur den ekonomiska krisen. Grekland har varit högerns och EU:s nyliberala experiment. Det ledde till en social och ekonomisk katastrof, skriver Jonas Sjöstedt i ett uttalande.
”Äntligen en grekisk regering”
Pablo Iglesias, ledare för det spanska partiet Podemos som ofta jämförs med Syriza, uttalade sitt stöd och passade samtidigt på att ge en känga åt Tyskland efter att det stod klart att det blir maktskifte.
– Äntligen får grekerna en grekisk regering, och inte en som utsetts av Angela Merkel, sade Pablo Iglesias.
Även Caroline Lucas, parlamentsledamot och tidigare partiledare för Green Party i Storbritannien, uttalade sitt stöd på Twitter: ”’Hoppet har vunnit’ – inspirerad av det stora röstantalet på Syriza – nu måste EU lyssna på människor och ekonomer och svara med skuldnedskrivningar och stöd.”
Nu väntar nästa steg i Grekland – regeringsbildning. Det mesta pekar dock på att Syriza inte får egen majoritet i parlamentet. Landets parlamentariska system innebär att det största partiet får 50 extra mandat, men enligt nuvarande beräkningar kommer dock Syriza enbart att få 149 mandat totalt. Det är två mandat för lite för majoritet, och vilket eller vilka andra partier som kan tänka sig att stödja den nya regeringen står ännu inte klart.
En månad av svåra förhandlingar väntar också. Den 28 februari går det nuvarande avtalet om nödlån på 240 miljarder euro ut, och Grekland måste nå en uppgörelse om att förlänga lånen. Med en statsskuld på 176 procent av BNP i slutet av förra året är landet det mest skuldsatta i hela EU. En av Syrizas huvudfrågor har varit att omförhandla låneavtalen och bli av med de åtstramningar som Grekland nu lever under, men partiet är kritiskt mot ett fullt utträde ur EU.