ETC har tidigare berättat om 27-åriga Meriam Yenhya Ibrahim som dömts till döden i Sudan för att ha avfallit från islam och för äktenskapsbrott. Meriam, som var höggravid när dödsdomen föll för några veckor sedan, födde i tisdags sitt andra barn inne i fängelset.
Att hon inte ens togs till sjukhus möttes av omfattande kritik, precis som dödsdomen i sig, som har ifrågasatts världen över. Men nu verkar det finnas hopp för en frigivning – en tjänsteman på utrikesdepartementet i Sudan säger till BBC att Meriam kommer att vara fri inom några dagar.
Abubakar Al-Sidiq, sudanesiska utrikesdepartementets talesperson, förnekar dock planerna. Han menar att ett frigivande kräver ett domstolsbeslut. Och något sådant har ännu inte kommit. Inte heller har hennes make, den amerikanska medborgaren Daniel Wani, hört något om att hon ska släppas.
– Jag har inte hört att ett frigivande ska ske inom det närmsta, säger han till CNN.
Om det inte blir något frigivande kommer Meriam få leva i fängelset i två år till. Meriam har enligt Amnesty International fått tillåtelse att ta hand om barnet tills det fyller två år och därefter ska dödsdomen verkställas.
Sedan februari, då Meriam fängslades, har hon även haft sin 20 månader gamla son Martin med sig i fängelsecellen. Sonen har under den här tiden dragit på sig en rad sjukdomar på grund av insekter och dålig hygien i fängelset. Enligt Daniel Wani hålls Meriam dessutom fastkedjad vid anklarna inne i fängelsecellen. Men maken menar att Meriam trots sin svåra situation inte kommer att ge vika. Hon står fast vid sina principer och sin tro, säger han.
– Det finns press på henne från muslimska religiösa ledare att hon skulle återvända till tron, men hon säger ”hur kan jag återvända när jag aldrig har varit muslim”?, säger Daniel Wani till CNN.
Meriams far var muslim, men Meriam uppfostrandes av sin mor som är kristen. Och för att hon själv har anammat kristendomen har hon alltså dömts till döden.
– Detta är självklart helt oacceptabelt. Det är viktigt att man faktiskt talar om det här fallet och det behövs påtryckningar från både stater och alla andra tänkbara håll, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare hos svenska Amnesty som engagerat sig i fallet, till ETC.
Men Amnesty vågar ännu inte glädjas över ett eventuellt frigivande.
– Vi utgår från den informationen vi får från Meriams advokat, och det vi vet är att domen är överklagad och ska prövas. Advokaten är försiktigt optimistisk. Den stora internationella uppmärksamheten har gjort att Sudans regering i alla fall uttalat sig, och det är ett positivt tecken, men än kan vi inte vara säkra, säger Elisabeth Löfgren.
ETC drog efter domen igång en namninsamling för att få den svenska regeringen att officiellt protestera. När vi samlat in 10 000 namn kommer listan att lämnas över till Sveriges regering. I dagsläget har drygt 5 100 personer skrivit på namninsamlingen.
Klara Strandberg
Karin Annebäck