BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När nyheten spreds om hennes död var det oklart hur Irans medier skulle hantera det. Mirzakhani hade inte burit sjal under åren hon bodde i USA och i Iran är det förbjudet att publicera bilder på kvinnor utan sjal.
Irans ”moralpoliser”
I Iran måste kvinnor, enligt den islamiska uppförandekoden, bära hijab och en lång kappa som täcker kroppen. Bryter du mot klädkoderna riskerar du att betala upp mot 200 kr i böter om du blir påkommen.
Kvinnor i Iran upplever att de strikta klädkoderna bidrar till ökade sexuella trakasserier på gatan och att kvinnans kropp blir sexualiserad och tabubelagd.
Även närhet mellan män och kvinnor är förbjudet på offentlig plats och kan leda till bestraffning. Par som inte är gifta tvingas därför gömma sig och träffas på dolda platser. Det kan innebära en ökad risk för våld mot kvinnor.
Gasht-e Ershad är styrkan som jobbar med att ta fast människor som bryter mot Irans lag om moraliskt uppförande. Fler än 26 myndigheter har varit inblandade i projektet och det har kostat miljontals dollar.
Förutom de utbildade poliserna har även volontärer gett sig hän åt projektet. Volontärerna har kritiserats för att begå de värsta övergreppen mot kvinnor på gatan.
”Moralpoliserna” är vanligtvis stationerade framför stora köpcentrum eller andra centrala platser.
I början av 2016 lanserades appen Gershad som skickar ut varningar om vilka gator det utförs kontroller på. Många undviker därför att röra sig på dessa platser.
Protester på gatan och sociala medier
När lagen infördes i slutet av 70-talet uppstod protester och det genomfördes strejker och demonstrationer. Slagord som ”Frihet är universell, det finns ingen östlig eller västerländsk väg” ropades på gatorna.
Maryam Mirzakhanis dödsfall har återigen väckt debatten om Irans hårda lagar för kvinnor och män i offentligheten.
Den omvalda presidenten Hassan Rouhani som då var en av dem som drev igenom lagen, har under hans valkampanjer uttalat sig emot lagen.
– Givetvis håller jag inte med om hur våra kvinnor uppmanas att klä sig strikt. Det går att visa sig ödmjuk utan att ha på sig hijab. Det sätt som lagen används på plågar vårt samhälle och har negativa resultat vilket strider mot Islams lära och konstitutionen, säger President Hassan Rouhani enligt The Telegraph.
Journalisten och exil-iraniern Masih Alinejad är grundaren till kampanjen My Stealthy Freedom som har över en miljon följare på Facebook.
Under hashtagen #whitewednesdays postar hon bilder på sig själv och andra kvinnor på olika platser i Iran utan slöja. Män som vill visa solidaritet med kvinnor har lagt ut bilder på sig själva bärandes hijab.
Masih Alinejad uppmanar västerländska politiker som reser till landet att inte bära slöja.
När Maryam Mirzakhani tog emot Fields Medal år 2014 retuscherade iranska tidningar bilderna på henne och satte dit en slöja. Men tillslut har nu Irans mer progressiva medier publicerat bilder på matematikern utan sjal. Även president Rouhani publicerade bilden på hans Instagramkonto.
Att medierna och presidenten publicerat bilden för Maryam Mirzakhanis skull har spridit hopp om att en förändring i Iran är nära.