Gripandet var oväntat, berättade han själv i en kommentar sedan han frigivits mot borgen i onsdags:
– Jag blev överraskad över att de arresterade mig så snabbt. Jag trodde att Kina skulle hålla en låg profil för att lugna den internationella opinionen, affärsmännen och investerare. Att de kinesiska myndigheterna skulle säga att de nya säkerhetslagarna har lugnat ner situationen i Hongkong och att de inte behövde göra några ingripanden.
När Hongkongs chefsminister Carrie Lam, utsedd av den kinesiska staten, presenterade de nya, mycket tuffa säkerhetslagarna lovade hon att Hongkong-borna ”skulle fortsätta att åtnjuta yttrandefrihet, pressfrihet, informationsfrihet, ha rätt att protestera och samlas och så vidare”.
Men det tog inte lång tid innan säkerhetslagen som kommer från Kinas kommunistiska parti och börjat gälla den sista juni kom till användning. Just Jimmy Lai hade, med sitt stöd till demokratirörelsen i Hongkong, länge varit en illa sedd person hos de kinesiska myndigheterna, men troligen berodde det snabba ingripandet mot honom också på ett brev han skrivit och publicerat på första sidan av sin tidning.
I brevet vädjade Jimmy Lai till USA och Donald Trump personligen att hjälpa till att ”rädda Hongkong”. Och Donald Trump svarade snabbt med åtgärder. Redan den 14 juli drog USA in Hongkongs speciella ställning när det gäller handel och tullar med motiveringen att staden inte längre var tillräckligt självständigt från Kina. Dessutom införde USA personliga sanktioner mot elva personer i Hongkong och Kina, bland dem chefsministern Carrie Lam. De beskylldes för att ha implementerat åtgärder för ”undertryckande av friheten”.
Kan leda till livstids fängelse
Detta togs mycket hårt av Peking; dels betydde det att Carrie Lam med fler inte längre kunde besöka USA eller bjudas in av USA för överläggningar samt att hon och de andra jämställdes med en rad ledare som USA anser är värda att bestraffa på alla tänkbara sätt. Hongkongs regering ansåg att åtgärderna var ”skamlösa och föraktliga samt en barbarisk inblandning i Kinas interna angelägenheter”.
Det är också därför som den allvarligaste anklagelsen mot Jimmy Lai är att han samarbetat med främmande makt.
Nu återstår frågan var Jimmy Lai ska ställas inför rätta, enligt de nya säkerhetslagarna kan rättegången flyttas till det kinesiska fastlandet och därmed hamna under kinesisk lagstiftning fullt ut. Kina har sagt att sådana förflyttningar av rättsprocesser ska vara undantag och reserveras för ”komplicerade fall”, men det brott som Lai anklagas för är enligt lagen mycket allvarligt och kan leda till livstids fängelse.
Irritation mot demonstrationerna
Jimmy Lai var en av de första mäktiga affärsmän som stödde demokratirörelsen i Hongkong, det är först på senare tid som proteströrelsen har fått ett omfattande folkligt stöd. Fortfarande är det en vanlig åsikt bland framför allt affärsintressena i staden, men också bland många invånare, att man inte ska provocera den kinesiska regimen; irritationen mot demonstrationerna har varit påtaglig och många prioriterar att göra affärer och inte bry sig om den politiska styrningen av staden när coronan möjliggör öppningar av samhället. Det är dessa grupper som den kinesiska regimen vill göra upp med och genomföra en åtminstone ytlig normalisering av Hongkong.
Jimmy Lai själv menar att det finns en motsättning mellan högre och lägre nivåer inom säkerhetstjänsterna. Själv tror han att beslutet att gripa honom togs på en låg nivå bland partitrogna i Hongkong utan att det förankrats på högre nivåer i Kina.
– Kanske är det så att den högsta ledningen i Kina och den lokala ledningen i Hongkong inte är koordinerade, sa Jimmy Lai på sin presskonferens. De som grep mig var alla från Hongkong och talade inte fastlandets språk.