”Som åklagare måste jag stå upp för rättsstatsprincipen och tala ut i frågor som rör rättsväsendet”, förklarar Ewa Wrzosek när Dagens ETC frågar hur hon blev ett rött skynke för Lag och rättvisa.
Bild: TT/AP (montage)
Dagens ETC
Att bli åklagare var en barndomsdröm. Men så kom Lag och rättvisa till makten och tog över rättsväsendet. Kollegorna vände sig emot henne och började utreda henne för brott. ”Bevisningen” kom från hennes telefon, som hackats med spionprogrammet Pegasus.
Nu verkar Ewa Wrzosek för en omstart av det polska åklagarväsendet.
– Hur högtravande det än låter så kämpar jag för att ingen, inte ens de som gjorde mig så illa, ska hamna i min situation igen.
När Sejmen, Polens motsvarighet till riksdagen, tillträdde i december tillsatte den genast två granskande utskott. Det ena ska utreda Lag och rättvisas försök att forcera ett presidentval mitt under brinnande pandemi. Det andra: övervakningen medelst spionprogrammet Pegasus av Lag och rättvisas kritiker, vilket uppdagades i december 2021.
Åklagaren Ewa Wrzosek är ennyckelperson i båda fallen. Hon väckte åtal i fråga om presidentvalet, där Lag och rättvisa hann beställa röstningsmaterial till en kostnad motsvarande 200 miljoner kronor innan coronaviruset tvingade partiet att ge upp sina planer.
Hon var också en av dem som drabbades av Pegasus. Bland mycket annat. Antalet vedergällningar hon har fått utstå från sina överordnade ”ligger över snittet”, konstaterar hon när Dagens ETC träffar henne, och allt för att hon försökte göra sitt jobb.
– Som åklagare måste jag stå upp för rättsstatsprincipen och tala ut i frågor som rör rättsväsendet, förklarar Ewa Wrzosek när Dagens ETC frågar hur hon blev ett rött skynke för Lag och rättvisa.
Blev avskräckande exempel
Repressalierna började snart efter att partiet kom till makten under senhösten 2015 och den nytillträdde justitieministern Zbigniew Ziobro utsåg sig själv till generalåklagare.
– Tillsammans med ett par kollegor bildade vi en förening för att värna åklagares oberoende. Mina överordnade fick reda på det, och kort därefer degraderades jag från min chefstjänst. Det var bara början...
Hon skakar på huvudet vid minnet på Śrem – så heter avkroken om 29 000 invånare dit hon plötsligt blev utsänd för ett halvt års tjänsteresa.
– Jag fick lämna mina barn, min hund, mitt kontor... Mina överordnade trodde det skulle knäcka mig. De missbedömde mig, men jag vet att andra åklagare blev förskräckta när de såg vad som kan hända den som vågar kritisera Zbigniew Ziobro.
Efter hemkomsten från Śrem blev hon avstängd från sin tjänst i samband med att åtal väckts mot henne. Hon anklagas för att ha påverkat en annan åklagare i en brottsutredning, beskyllningar som fått stort utrymme i media kopplade till Lag och rättvisa. Bevismaterialet kommer bland annat från sex intrång som har gjorts via spionprogrammet Pegasus i hennes telefon. Rättegången pågår ännu, även om Högsta domstolen i Polen har dömt att hon kan återgå till sitt arbete i väntan på domslut.
Hängdes ut i media
Ewa Wrzosek säger att åklagare ska granskas när det finns skäl, men att det ska ske i enlighet med lagen. Att bygga åtal på uppgifter som inhämtats via Pegasus – ett virus som tankar ned allt innehåll som finns sparat på en mobiltelefon, inklusive kontakter, krypterade meddelanden, foton, och som dessutom kan aktivera såväl kamera som mikrofon för att möjliggöra avlyssning i realtid – innebär en traumatisk kränkning av hennes privatliv. Samtidigt kan inte materialet användas i rätten, enligt Ewa Wrzosek. Polska domstolar har för vana att förkasta bevismaterial som anskaffats i strid med lagen. Vidare är det oklart vem som samlade in materialet och under vilka former det har hanterats, så det går det inte att utesluta att det som nått rätten har manipulerats på vägen.
Istället verkar intrången främst ha använts till vinklade reportage i regimkontrollerade media, där fragment ur hennes liv utnyttjas för att utmåla henne som en brottsling.
– Jag dömdes på förhand och var tvungen att bevisa min oskuld, säger Ewa Wrzosek.
Hur orkade du stå ut?
– Vad hade jag för val? Attacken mot mig var så stor och mäktig, att även om jag hade velat så fanns det ingenstans jag kunde gömma mig. Jag kunde bara göra motstånd och vägra släppa taget.
Efter en stund lägger hon till:
– Och så har jag min hund också, en schäfertik. Jag hade inte tid att drunka i mina tårar när hon ville ut och leka. Vi drog ut och sprang tillsammans, det blev en form av hundterapi.
Utreda brott i fred
I tidigare intervjuer har Ewa Wrzosek sagt att det hon är mest arg över är hur åklagarväsendet har ödelagts av den tidigare regeringen. Samtidigt är hon hoppfull om att ämbetet går att rädda.
– Det finns 6000 åklagare i Polen. Ett par hundra, max 1000, samarbetade med Zbigniew Ziobro medan vi är ungefär 300 som verkar i föreningen för oberoende åklagare och som uttalade oss mot den tidigare regeringens reformer. Så jag skulle säga att de allra flesta åklagare vill bara få utreda brott i fred och utan påtryckningar och rädsla för repressalier.
– Jag måste tro att det går, fortsätter hon och berättar att det för henne personligen var en barndomsdröm att bli åklagare, ”att få stå på drabbades sida och ställa dumma typer inför rätta”. Hon medger att det är en romantiserad bild av yrket som gemene man kanske inte delar. Samtidigt är hon övertygad om att de senaste årens utveckling har fått medborgare att se skillnad på ett oberoende rättsväsende dit de kan vända sig när de känner sig förfördelade och en rättsapparat som är ett repressionsmedel i maktens händer.
En vanlig Kowalski
Dagens ETC har tidigare berättat om Joanna, som sökte läkarhjälp men omhändertog av polis, tvingades klä av sig naken och blev misstänkt för brott efter att läkaren läckte till polisen att hon hade gjort abort. Det finns många andra liknande fall, säger Ewa Wrzosek.
– Även en vanlig Kowalski som inte bryr sig om politik vill inte att hans dotter ska spöas upp av polisen eller att dotterns anmälningar av övervåld läggs ned utan utredning. Eller att någon som har genomgått en uppslitande skilsmässa eller arvstvist ser att domen överklagas till Europadomstolen i Strasbourg, för Lag och rättvisa har avskaffat rättsstyret i Polen, säger Ewa Wrzosek.
Samtidigt är det inte helt enkelt att avpolitisera rättsväsendet. Den nuvarande justitieministern Adam Bodnar, en tidigare människorättsaktivist, vill avgå som generalåklagare men det riskerar att stöta på motstånd från president Andrzej Duda, som behöver godkänna självuppsägningen.
Ewa Wrzosek, å sin sida, lovar att aldrig ge upp.
– Hur högtravande det än låter så kämpar jag för att ingen, inte ens de som gjorde mig så illa, någonsin ska hamna i min situation igen.