– Det är en mycket våldsam upplevelse, särskilt när det sker i ett land som Frankrike, som utgör sig för att vara ett demokratiskt land som håller informationsfriheten högt, säger hon
Hon är märkbart skärrad, berättar att en grupp agenter från säkerhetstjänsten samt poliser från en antiterroriststyrka kom hem till henne i Marseille klockan sex på morgonen och att alla hennes arbetsverktyg – telefonen, datorn, usb-minnen – länsades med hjälp av särskild cybersäkerhetsapparatur
– Det handlar om en direkt attack mot informationsfriheten och dessutom ett oförlåtligt budskap till visselblåsare att knipa käft, säger hon.
”Omskakande upplevelse”
Hon berättar att hon var i chock till en början men ju fler dagar som går, desto argare blir hon.
– Det var en omskakande upplevelse, jag behandlades illa, var till exempel sjuk och i behov av mediciner mot diarré som jag inte fick eftersom jag inte hade receptet på mig.
Men Ariane Lavrilleux menar att det här inte handlar om henne, den enskilda journalisten utan är mycket allvarligare än så:
– Det är en attack mot journalistiken i sig. Vi gjorde ett avslöjande som var av allmänintresse för medborgarna men vi gjorde det enligt etiska riktlinjer utan att till exempel avslöja namn på enskilda militärer eller personal, varken egyptier eller franska.
Anledningen till att hon greps och säkerhetstjänsten kopplades in är en serie artiklar på sajten Disclose för undersökande journalistik där ett mångårigt militärt samarbete mellan Frankrike och Egyptens avslöjas med hjälp av läckor. Ariane Lavrilleux var tidigare Egyptenkorrespondent.
– Jag hade kunnat vänta mig detta av Egypten men inte av en demokrati som Frankrike. Vi gör vårt jobb för att medborgarna ska få veta vad regeringarna gör i deras namn, jag menar i vårt namn och med våra skattepengar. Detta är verkligen grundläggande i en demokrati, säger hon.
Användes mot civila
Det som Ariane Lavrilleux avslöjade i sin serie artiklar var bland annat hemliga vapenaffärer med den egyptiska regimen, vapen tillverkade i Frankrike som man visste användes mot civila och sedan fortsatte att sälja – trots dokumenterad vetskap av användandet.
Mer konkret handlar det dock om "uppdrag Sirli" som den franska armén inledde 2015 för att tillhandahålla information hämtad till Egyptens president, Abdel Fattah al-Sissi. Officiellt skulle informationen användas till terroristbekämpning men i Disclose avslöjar Lavrilleux, via militära läckor, hur den systematiskt används av regimen för att bombardera civila i öknen vid gränsen till Libyen – civila som misstänks vara motståndare till regimen.
Enligt ett tiotal sekretessbelagda dokument som Disclose tagit del av har franska soldater som skickats till Egypten, vid väldigt många tillfällen, uppmärksammat sina överordnade på det dödliga och människorättsvidriga användandet av informationen från Frankrike.
Men varken före detta presidenten François Hollande eller den sittande, Emmanuel Macron har satt stopp för samarbetet trots dessa rapporter .
Du släpptes fri, innebär det att du inte längre är misstänkt?
– Det vet jag inte. Jag och mina kollegor anklagades för att otillbörligen ha avslöjat militära hemligheter men de var framför allt ute efter mina källor, vilket är fruktansvärt. Jag upprepar hur viktigt källskyddet är för en fungerande demokrati.
Vill ha EU-reaktioner
Hon menar att hon hoppas på att andra demokratiska länder reagerar på det hon menar är ett angrepp på yttrande- och informationsfriheten.
– Det här kommer att få direkta konsekvenser. Människor som vill berätta om oegentligheter kan inte längre lita på att inte avslöjas. Det är oacceptabelt att det ser ut så här men vi måste från och med räkna med att myndigheterna inte skyr några medel för att komma åt källorna.
Demokratiska länder inom till exempel EU bör uppmärksamma Frankrike på vikten av källskydd, säger Ariane Lavrilleux till Dagens ETC.