Hon gav bort ett abortpiller – nu är Justyna Wydrzyńska dömd
Polen har EU:s stramaste abortlagar. Fram till 2021 var abort lagligt bara vid fara för kvinnans liv, om graviditeten var en följd av våldtäkt eller incest eller om fostret hade allvarliga eller dödliga skador. Men 2021 togs det sista skälet bort. Nu är Justyna Wydrzyńska dömd för medhjälp till abort.
Bild: STR/AP/TT
Dagens ETC
Den polska aktivisten Justyna Wydrzyńska har dömts för att ha gett abortpiller till en annan kvinna. Nu kräver EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) att den svenska regeringen och EU agerar.
– Vi måste se till att Polen inte får tillgång till EU:s gemensamma medel.
Det var i februari 2020. Justyna Wydrzyńska blev kontaktad av en kvinna som berättade att hon var i en relation med en våldsam man och att hon nu blivit gravid med tvillingar.
Justyna Wydrzyńska är aborträttsaktivist i Polen och arbetar med organisationen Abortion without borders som sprider information om aborter. Hon brukar inte hjälpa till att genomföra dem. Men den här gången gjorde hon det.
– Kvinnan bad oss verkligen om hjälp. Hon sa att om hon inte får stöd från oss är hon redo att ta sitt liv. Och om man hör något sådant, en person som är så desperat att den till och med kan skada sig själv, och man vet att det finns en våldsam relation. Och jag har också erfarenhet av våld i nära relationer. Därför bestämde jag mig för att göra det, säger Justyna Wydrzyńska till Dagens ETC.
Hon hade abortpiller hemma, för eget bruk, och hon skickade pillren till kvinnan.
– Jag var inte rädd. Jag visste precis hur lagen ser ut. Men när man hör den här berättelsen och personen är så desperat och man själv har upplevt liknande saker, då tänker man inte på den legala risken, man vill bara hjälpa. Och det gjorde jag.
Dömd till samhällstjänst
Men kvinnans man fick reda på vad som hänt och gick till polisen. Justyna Wydrzyńska åtalades misstänkt för brottet medhjälp till abort. I tisdags kom domen: hon fälls och döms till åtta månaders samhällstjänst.
– Det var inte en rättvis rättegång. Jag har förlorat tron på det polska rättssystemet, säger hon.
Polen har EU:s stramaste abortlagar. Fram till 2021 var abort lagligt bara vid fara för kvinnans liv, om graviditeten var en följd av våldtäkt eller incest eller om fostret hade allvarliga eller dödliga skador. Men 2021 togs det sista skälet bort.
I praktiken innebär det att aborträtten nästan är obefintlig i Polen i dag, berättar Ellen Thorell, sakkunnig inom kvinnors rättigheter på Amnesty. Att bevisa våldtäkt eller incest är svårt, utredningarna tar lång tid och de leder sällan till fällande domar. När det kommer till skälet att kvinnans liv är i fara är det mycket svårt för vårdpersonal att dra gränsen mellan kvinnans och fostrets säkerhet.
– Det har varit fall att man behövt vänta på att fostrets hjärta ska sluta slå innan man kan ingripa vilket har gjort att kvinnor har dött i blodförgiftning, säger Ellen Thorell.
Första som döms
Läkare kan dessutom vägra att genomföra aborter enligt en samvetsklausul, och eftersom det kan vara olagligt kan det vara lättare att hänvisa till sin tro eller liknande, helt enkelt för att man inte vågar.
– Så även de som har laglig rätt till abort har i praktiken väldigt svårt att få abort.
Sedan 2021 har ungefär 100 lagliga aborter om året genomförts, enligt offentliga register, skriver Amnesty. Men strikta abortlagar minskar inte antalet aborter, det gör dem bara farligare. Människorättsorganisationer uppger att man har hjälpt tiotusentals kvinnor med aborter.
Justyna Wydrzyńska är den första aborträttsaktivisten som döms för medhjälp till abort. Domen är ett farligt prejudikat som riskerar att sätta tonen för hur aktivisterna behandlas i framtiden, menar Ellen Thorell.
– Det sänder ut väldigt negativa signaler för de som jobbar med det här, men framför allt till de som är i behov av abort och de som har gjort en abort. Stigmatiseringen och diskrimineringen av dem, att känna att man gör fel och att det straffas så här.
Vill stoppa utbetalningar
Med anledning av domen har EU-parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP) och Ulrika Westerlund (MP) skrivit ett brev till statsminister Ulf Kristersson (M) där de kräver att Sveriges regering agerar.
– Med sin tystnad ger den svenska regeringen sitt medgivande till att en kvinna döms för att ha begått ett brott för att hon gjort det självklara: att hjälpa en syster i nöd, säger Alice Bah Kuhnke till Dagens ETC.
Hon menar att Polen i och med lagarna som möjliggjort domen strider mot EU:s stadgar:
– I EU:s stadgar står det att vi ska främja och försvara mänskliga rättigheter och om ett medlemsland bryter mot det som står i fördragen, då ska de ställas inför rätta i EU-domstolen.
Dessutom bör Sverige, i egenskap av ordförandeland, pressa på för att EU ska stoppa utbetalningar till Polen.
– Vi måste se till att Polen inte får tillgång till EU:s gemensamma medel så länge de agerar så här och har den här abortlagstiftningen.
Varför har man inte gjort det här tidigare, det har ju gått så långt nu?
– Vi har drivit på för att vi ska sätta hårt mot hårt men det finns en konservativ majoritet i parlamentet där det bland annat finns moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som håller emot och som sätter stopp när vi skriver fram hårdare restriktioner gentemot Polens agerande.
Justyna Wydrzyńska berättar att hon och hennes advokater nu förbereder sig för att överklaga domen. Men på onsdagen fick hon reda på att domaren som dömde henne i tingsrätten fick en befordran direkt efter domen, och nu kommer att sitta som domare även i nästa instans.
– Hon är domare sedan 2019 så hon har bara tre års erfarenhet. Det är så löjligt, säger hon.
Dagens ETC har sökt utrikesminister Tobias Billström för en kommentar.